Autor Wątek: la pacho  (Przeczytany 11754 razy)

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
la pacho
« dnia: Grudnia 15, 2012, 17:49:22 »
Piję la pacho od ok. 3 tygodni, czy ktos wie po jakim czasie trzeba zrobic przerwę-łyżkę stołową kory gotuję ok. 10 minut i piję 2-3 razy dziennie tzn. za kazdym razem przygotowuję świeży napar. Z góry dzięki za podpowiedź :)

Offline Jacek

• Nowy
  • *
Odp: la pacho
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 16, 2012, 19:38:36 »
Cześć!

Z tego co widzę, generalnie brakuje pełnych naukowych opracowań na temat kory wewnętrznej Lapacho (Tabebuia impetiginosa (Mart. ex DC) Standley. (T.avellanedae Lor. ex Griseb)), ale ze szczątkowych informacji da się wyciągnąć co następuje:

- Wiele komponentów zawartych w korze Lapacho nie rozpuszcza się w wodzie, zaleca się sproszkowaną i w kapsułkach 300-500mg 3x dziennie  (http://www.keckmedicalcenterofusc.org/condition/document/125068)

- Inne opracowanie dopuszcza gotowanie w wodzie 30g kory na litr wody, macerat 50g kory na 2 litry wody 4 dni, albo 30g kory w litrze wina białego macerować 3 tygodnie (www.fitoterapia.net/revista/pdf/RDF1_2_LAPACHO.pdf)

- Nie powinny używać preparatu kobiety w ciąży i karmiące

- W dwóch źródłach (http://www.alternativonatural.com/propiedades-del-lapacho-para-la-medicina-natural.html i http://www.infojardin.net/fichas/plantas-medicinales/tabebuia-impetiginosa.htm) znalazłem, że preparatów Lapacho nie powinno się brać dłużej niż 10 dni, jednak w jednym z nich mówi się o dzieciach, a inne źródła nie wspominają tej restrykcji w ogóle.

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2012, 19:40:42 wysłana przez Jacek »

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 16, 2012, 20:08:34 »
No właśnie, jest wiele info o la pacho, wiele sprzecznych, nie znalazłam na temat długości stosowania ale znalazłam info o toksyczności tego zioła (nie napisano na czym ona miała by polegać).

Offline Jacek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 16, 2012, 20:40:35 »
Dawki mniejsze od 1.5 grama lapacholu (jeden z naftochinonów zawartych w Pau d'arco) na dzień ponoć nie dają efektów toksycznych, ale zaleca się krótkie kuracje nie przekraczające 10 dni.
U ludzi obserwowano nudności, wymioty, anemię i zwiększenie czasu protrombinowego, poza tym preparaty z kory Lapacho mogą wywołać śmierć płodu i przerwanie ciąży. Dawka terapeutyczna (>30mg lapacholu na ml plazmy) zbliżona jest do dawki uważanej za toksyczną, jednakże badania wykonane były głównie na zwierzętach (które to umierały po podaniu wysokich dawek naftochinonów wyizolowanych z Lapacho, z powodu m.in. anemii i wielonarządowych zmian histopatologicznych). Badania na ludziach przerywano właśnie z powodu zaburzeń we krwi i kłopotów żołądkowo-jelitowych.

Offline maleoo

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 17, 2012, 20:03:26 »
Pumeczka ja Psu Darco brałem długi o0kres czasu, na pewno ponad pół roku w max dawkach. Jeszcze zamierzam do niego wrócić ale nie w kapsułkach tylko kora do gotowania. Z tego co wiem z netu to pau d'arco jest jednym z najbezpieczniejszym ziółkiem i nie ma za dużo skutków ubocznych.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 17, 2012, 20:25:00 »
maleoo,a na co brałeś to la pacho w kapsułkach,pomagało?

Offline maleoo

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 17, 2012, 21:31:46 »
La pacho brałem "obok" jako uzupełnienie do protokołu Buhnera czyli leczenie boreliozy. Docelowo Pau d'arco miało potłuc grzybicę po antybiotykoterapi oraz na ewentualne pasożyty, pierwotniaki. O efektach ciężko powiedzieć ponieważ tak jak wspomniałem wyżej, brałem jeszcze dużo innych ziół, które też miały właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciw pasożytnicze. :/

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 18, 2012, 17:06:16 »
Więc jak widzę sprzeczne info, w kazdym razie tego zioła w przeciwieństwie do innych preparatów nie mogłam zamówić przez "moją" aptekę, z innymi nie ma problemu.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 20, 2012, 13:34:05 »
maleoo,ile kapsułek dziennie brałeś,ja mam pau daco 500mg,zalezy mi głównie aby wspomóc kuracje antypasozytniczą,u dziecka 37 kg.

Offline maleoo

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 20, 2012, 17:45:13 »
Ja ważę około 80kg. Brałem 3x2 kapsułki (1 kaps. to 500mg). Czyli dziennie wychodziło 6 kaps.
Do tego parzyłem czasem korę La pacho do mieszanki ziołowej na boreliozę.
Szczerze mówiąc nie wiem ile można podać pau darco dziecku. Kiedyś rozmawiałem na ten temat z gumppkiem i on twierdził, że la pacho można podawać nawet bardzo małemu dziecku tz. około 3-4 latka. Ale ile tego podać to już nie pamiętam.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 21, 2012, 09:14:38 »
Tusiu, córka brała swego czasu lapacho w kapsułkach (rok temu wazyła 20 kg, moze 21) brała max 2 kaps. dziennie w dawce 500 mg.
Teraz popija lapacho, bo parzę. Biorę kopiastą łyżkę na 2 szklanki wody. Pijemy we dwie, wychodzi około 3/4 kubka na główkę.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 21, 2012, 10:05:39 »
Parzycie, czy robicie odwar, jak kazają?
Tak z ciekawości, bo jak komuś napar odpowiada i służy dobrze, to nie mam zastrzeżeń ;)
Różnice, głupcze!

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 21, 2012, 10:20:57 »
Gotuje 5 min. Odstawiam na pół godziny. Ciekawe, bo różne źródła podają rożnie: gotowac na wolnym ogniu 15 min, inne, że 20-30 min.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 21, 2012, 10:48:21 »
Ja gotowałem 10 minut, potem te fusy drugi raz 10 minut - też wychodzi. Za trzecim razem mniej wody.
Nie przepadam za tym jako za herbatą, mniej więcej tak samo dobre jak kora wierzby :)
Różnice, głupcze!

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 07, 2013, 14:13:54 »
kupiłam i ja w rewelacyjnej cenie po 5,50 za 50 g wygląda jak na zdj mam nadzieje że nie podróbka  ::)

Jakieś nowe informacje, jak długo w końcu mozna to zażywać? Ile gotować?
Jakie są Wasze obserwacje miał ktos te mdłości, biegunki ?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/