Doświadczenie we wzmacnianiu własnego mięśnia sercowego mam niewielkie ( co innego, gdy sprawa tyczy się mięśnia piwnego) ponieważ moje serducho pracuje na razie niezgorzej.
Sporo na ten temat w literaturze. Domyślam się, że chodzi tu od Twój sportowy tryb życia.
Mogą tu pomóc produkty pszczele - pierzga i propolis EEP Etanolowy Ekstrakt Propolisu.
Z ziółek:
cytuję z książki Pana Senderskiego:
skład herbatki CIRCULOVIS: owoc głogu, ziele bratka polnego, ziele melisy, ziele mniszka lekarskiego, kwiat lawendy, ziele skrzypu polnego, kwiat bzu czarnego, owoc aronii.
Herbatka wspomaga pracę serca, wzmacnia układ krążenia, dba o właściwe ciśnienie.
Dalej autor zaleca sporządzenie z saszetek nie herbatki a nalewki jako znacznie skuteczniejszej i spożywanie 1-2 razy dziennie po 10-15 ml.
W tej samej książce w części z monografią ziół sporo takich ziółek wzmacniających serduszko:
- oszloch morski - wzmacnianie siły skurczu
- miłek wiosenny - dzięki glikozydom zwiększa siłę skurczu, zwiększa objętość wyrzutową serca, nieznacznie zwalniając tętno. Roślina pod całkowitą ochroną. Wolno pozyskiwać z upraw lub kupić jako taką z zielarni.
- przetwory z kasztanowca - pomocniczo przy wzmacnianiu układu krwionośnego.
Ziółek o działaniu wzmacniającym serce jest sporo.
Skoro o glikozydach była mowa.
Przy niewydolności serca, osłabieniu serca i innych "serdecznych" dolegliwościach
św. Hildegarda zaleca wino pietruszkowe:
10 gałązek świeżej pietruszki z listkami
2 łyżki octu winnego
80-150g miodu
1l wina Kabinett
Pietruszkę i wino gotować przez 5 minut ( na małym ogniu), następnie dodać miód i ocet winny. Gotować dalej przez 5 minut. Trzeba doprowadzić do wrzenia, gdyż tylko w takiej temperaturze z pietruszki i miodu powstaje skuteczne połączenie glikozydów nasercowych. Diabetycy dodają tylko 80 g miodu na litr.
Z wina na serce należy zdjąć szumowiny, przecedzić je, a następnie przelać do sterylnych butelek. Pić 3 razy dziennie po 1 kieliszku likierowym po jedzeniu.
Takie winko można wzmocnić, gotując z podanymi składnikami korzeń pietruszki, co powoduje większe odwodnienie.
Wersja forte:
do wina dolać 25-30 kropel nalewki z głogu przez co uzyska się silniejsze ukrwienie serca.
Winko dobrze się sprawdza przy wielu dolegliwościach serca związanych z reumatyzmem, grypą. Przy każdym osłabieniu serca, zwłaszcza w starszym wieku zawsze przed podaniem glikozydów nasercowych ( syntetycznych) powinno się wykonać próbę z tym winem, dzięki któremu stosowanie chemii staje się zbędne.
Przy rehabilitacji po zawale wino usuwa utrzymujący się dalej ból.
Przepis z książki Wiedza Lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z autorstwa dr Wigharda Strehlowa.