Autor Wątek: Mieszanki ziołowe na boreliozę  (Przeczytany 4408 razy)

Offline ferrdek1

• Nowy
  • *
Mieszanki ziołowe na boreliozę
« dnia: Grudnia 13, 2012, 16:24:54 »
Dzień Dobry

Mam zamiar zrobić mieszankę na boreliozę, której składnikami będą: rdestowiec,czystek i hakorośl (zastanawiam się też nad hubą brzozy). Nie wiem tylko czy taka mieszanka ma sens i czy nie lepiej pić te zioła pojedynczo. A jeśli już mieszanka, to czy wszystkie rośliny wymieszać w równych częściach, czy potraktować jakąś jako bazę. Nie wiem też jaką ilość mogę zaparzać. Czy może to być zsumowana ilość zalecanych dawek dla pojedynczych ziół?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2012, 20:09:14 wysłana przez Basia »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Mieszanki ziołowe na boreliozę
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 14, 2012, 19:22:38 »
Co tu dużo mówić - to jest rozpoznanie w boju. Chyba warto zsumować dawki, bo każda z tych roslin działa inaczej. Można je mieszać, ale z uwzględnieniem sposobu przyrządzania: na przykład rdest japoński trzeba pogotować, a resztę dopiero parzyć w kompocie z rdestu.

Huba brzozowa nie jest zbyt bakteriobójcza, ale ona wzmacnia organizm.

Napisz więcej o twojej wersji tej paskudy. Czy masz koinfekcje? Czy masz / miałeś antybiotyki?

Pozdrowienia :-)

Offline ferrdek1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 18, 2012, 18:10:02 »
Z tą boreliozą to jest tak, iż zachorowała moja mama. Wszystko na to wskazuje, bo w bardzo krótkim czasie nawaliły jej stawy, stała się osobą praktycznie niechodzącą i jest ,,więźniem" w mieszkaniu. Lekarze mówili, to choroba reumatyczna, ale reumatyzm tak szybko nigdy jej nie atakował. Zrobiłem jej badania na boreliozę i wyszło pozytywnie. 2 miesiące temu chciałem ją zarejestrować do szpitala do Wałbrzycha na badania, ale powiedzieli żeby się dowiadywać przed nowym rokiem, czy są jakieś możliwości na 2013. Jestem na 100% pewny, że to borelioza, więc stosuję zioła bo nie mam innego wyjścia. Jak ,,wypali" ze szpitalem to ją na pewno dokładnie zdjagnozują i będę wiedzieć czy ma jakieś koinfekcje.

Boreliozę dopiero teoretycznie poznaję i jestem przerażony jak ta choroba potrafi zniszczyć komfort życia. Nie tylko osobie chorej ale i rodzinie.

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 18, 2012, 21:34:56 »
Jak ,,wypali" ze szpitalem to ją na pewno dokładnie zdjagnozują i będę wiedzieć czy ma jakieś koinfekcje.

Gratuluje pozytywnego myślenia nt. diagnozowania w szpitalu. Ja po pobycie w "sztandarowej" placówce akademickiej wyszłam bez diagnozy, mimo, ze lekarz rodzinny napisał na skierowaniu podejrzenie bb i liczył na badania w tym kierunku (byłam w instytucie med. morskiej i tropikalnej) i mimo moich nacisków i objawów wielonarządowych lekarz zlecił jedynie test Elisa (niemiarodajny zupełnie i w wielu krajach zaniechany, za to najtańszy), ktory wyszedł nieco ponizej granicy, nie zrobił nawet głupiego Western Blota nie mówiąc o koinfekcjach-stwierdził, ze te testy to jedynie prywatnie mogę sobie zrobić. Absolutnie autorytatywnie wykluczył bb jeszcze zanim zrobił testy jakby mu za to płacili czy co, zeby nie rozpoznawać bb, zrobił parę badań, mimo że część z nich miałam robionych ciut wcześniej, szukali nowotworu, chorób auto-immuno. Tak więc zrobiłam testy na bb i koinfekcje po wyjściu ze szpitala prywatnie wydając kupę kasy (a płacę dwie składki zdrowotne i od wielu lat pracuje w "słuzbie zdrowia"), testy wyszły pozytywnie. Gdy pokazałam je owemu lekarzowi  odbierając wypis, stwierdził butnie ze te testy nic nie znaczą, że to tylko testy serologiczne (mimo, że sam je zleca), moje objawy też nic nie znaczą, chciał zanegować laboratorium ale nie mógł niestety bo zrobiłam w ichnim, przy instytucie. Nie wiem, moze oprócz bb mam jeszcze coś, bb zarówno naśladuje jak i jest przyczyną innych chorób, auto-immuno, zaburza gospodarkę hormonalną. Ale tak czy inaczej wyniki mam dodatnie, objawy też i nie mozna tego całkowicie zanegować. Poza tym u wielu osób z przewlekłą bb leczenie standardowe jednym abx (najczęściej unidox) jest nieskuteczne. Wyszłam z kliniki niezdiagnozowana, zostawiona sama sobie z zaleceniem dalszego tułania sie po neurologach, reumatologach, psychiatrach i innych "specjalistach", u których błąkam się od paru lat o czym ów lekarz doskonale wiedział. Najgorzej trafić na takiego, który z góry wie i z góry coś wyklucza. Ważniejsze staje sie wtedy potwierdzenie swojej racji a nie szukanie prawdy. Mam nadzieję, ze będziesz miał lepsze niż ja doświadczenia z naszymi lekarzami.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2012, 11:47:21 wysłana przez pumeczka »

Offline lorenzo

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 19, 2012, 20:40:16 »
Swięta racja to jest jak walenie głową w mur .
Pozdrawiam