Autor Wątek: Majowe zbiory  (Przeczytany 162381 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Majowe zbiory
« Odpowiedź #330 dnia: Maja 26, 2026, 13:39:22 »
W piątek wpadłam na żarówiasto żółty żółciak siarkowy, który rósł na (o dziwo!) niezbyt starej wierzbie. Był młody, miękki i nie miał mieszkańców. Było tego ze 2 kg.

Po zmieleniu i obgotowaniu, część zawekowałam, a z części po zmieszaniu z czosnkiem niedźwiedzim z działki, mąką i jajkami nasmażyłam kotlety na kilka obiadów. Rzeczywiście są świetne :-)

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #331 dnia: Maja 30, 2026, 10:39:55 »
Brak czasu na wpisy, bo obszar środziemnomorski obfituje w zioła i rośliny użytkowe wyjątkowo. Krótki spacer koło domu i mam: smilax, ulubiona prze ze mnie ditrichia viscosa (omanowiec lepki), wiciokrzew przewiercień, złocień wieńcowy, złotogłów gałęzisty, prasium maius, czystek kreteński, ożanka właściwa, cudnie kwitnące kapary cierniste - to tak z marszu, bez zagłębiania się w teren :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #332 dnia: Czerwca 01, 2026, 20:06:20 »
To co Ty robisz w dziwnych krajach?

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #333 dnia: Czerwca 02, 2026, 09:22:35 »
Chłonę jak najwięcej się da, bo zwykle czas ograniczony na wędrówki, a jest co zwiedzać :-)
Do tego dochodzi łazęga po chaszczowiskach (brak tu problemów z kleszczami, ale bywają skorpiony i jadowite węże) w poszukiwaniu ciekawostek, o które można wzbogacić otoczenie w Polsce. Ciekawostka - znalazłem baldaszka, selerowatego o cudownie geometrycznym (jak grafika komputerowa) układzie baldachów, kwiatów i samych owoców. Trudno go sklasyfikować, ale stawiam na "wszawca" Tordylium... W zasadzie w fazie owocowania slabo pachnie, ale owoc po zgnieceniu daje mocny, limonkowo-bodziszkowy aromat. Standardowo w ruinach pokazuje się pomurnik, przewłoka ale dziś góry - ciekawe co ciekawego spotkam :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #334 dnia: Czerwca 03, 2026, 10:23:17 »
Znalazłem coś unikalnego - apiaceae z liśćmi sukulenta. Piękny olejkowo-selerowy aromat. Taka śródziemnomorska odmiana laserpitium. Liść strukturą zbliżony do kopru morskiego.