Autor Wątek: lukrecja  (Przeczytany 17157 razy)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
Odp: lukrecja
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 03, 2013, 13:38:49 »
Dziekuje za odpowiedz,moze faktycznie spróbuje tej herbatki z tym zestwem co podajesz,a gdzie kupie ta trawe cytrynową i wjakich ilosciach dodawac do herbatki,wogóle jakie proprcje tych ziólek zastosowac na 2szkl na przykład?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 03, 2013, 13:43:39 »
Pisałem o tym w wątku "Herbaty" :)
Trawę cytrynową mam chyba z magicznego ogrodu (spora paka) ale ogólnie jest to rzecz dostępna, do herbat najwygodniejsza drobnosiekana.
Do dzbanka litrowego daję suszu "na czuja" - powiedzmy z dwie łyżki... Róbcie tak, żeby było po prostu smaczne :)
Różnice, głupcze!

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 16, 2016, 10:56:47 »
Ja mam pytanie do osób które robiły ekstrakt lukrecjowy.
Jaka jest trwałość preparatu i jak go przechowywać?
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 09, 2016, 14:11:45 »
On jest trwały jak, powiedzmy, dobry syrop - ale często na ściankach butelki pojawia się niestety pleśń. Teoretycznie zwykła szara pleśń to nie dramat, w koncu na serze też jest pleśń a poza tym grzybnia nie przerośnie cieczy w naczyniu a tylko rozprzestrzeni się po ściankach tam, gdzie w naczyniu jest już powietrze. No ale w praktyce się to wylewa.
Rozwiązaniem może być rozlewanie gorącego wyciągu do małych butelek (100-200 ml) i "wekowanie poprzez odwrócenie". Mam taką flaszkę jeszcze nieotwieraną z jesieni i wygląda ekstra. Po otwarciu trzeba będzie raczej szybko zużyć. Ale zrobić pół litra i rozlać w 5 "setek" - czemu nie, dobra myśl... Ja mam nawet szklane, grubościenne butelki 30 ml - można w nich wekować małe dawki wyciągu do "apteczki podróżnej" jak kogoś zaczyna brać czy migrena, czy alergia i wie, że akurat lukrecja mu pomaga :)
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2016, 14:14:47 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!