Autor Wątek: nadżerka szyji macicy  (Przeczytany 25169 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: nadżerka szyji macicy
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 12, 2012, 23:25:03 »
To się bierze w częściach objętościowych, czyli na przykład w garściach, ale raczej nie w łyżkach. Chodzi o to, że łyżka puszystej kocanki bez sprasowania to znacznie mniej niż łyżka na przykład korzeni mniszka.

W razie wątpliwości można po prostu surowiec ważyć, ale w takim razie część korzeni i kory niech będzie trochę mniejsza, niż część jakichś puszystych kwiatków. Na przykład jeżeli 1 część to 10 gramów liści, to korzeni byłoby 12, a kwiatków kocanki 8 gramów.

To nie apteka, ale trzeba tak z czuciem pdejść do sprawy. Zwykle zioła kupne są już zmielone, więc ta objętość jest dość wyrównana, ale nadal kocanka jest bardziej puszysta. Po zważeniu wszystko musi iść przez maszynkę do mięsa, aby się dobrze wymieszało, rozkruszyło i przegniotło.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 13, 2012, 18:35:20 »
Basiu,co sadzisz o takim składzie ziół na ww dolegliwość,pytam,bo nie znalazłam korzenia bergenii?

NADŻERKA części pochwowej macicy

Po 50 g - kwiat krwawnika, kwiat nagietka, kłącze pięciornika kurze ziele, kora dębu, ziele szanty. Nadżerkę likwiduje się w ciągu 15 dni odpowiednio spreparowana maścią propolisową. Przed snem kulkę maści o objętości dojrzałej czereśni włożyć głęboko do pochwy. Zabezpieczyć watą przed wyciekiem na zewnątrz. Postępować tak aż do skutku. Maść można zastąpić tamponami Azulanu. Wieczorem zrobić irygację pochwy, założyć tampon, a rano wyjąć. Zioła do irygacji zmieszać razem. Brać 4 łyżki mieszanki na 1 litr wody. Stosować w pierwszym tygodniu codziennie, w drugim i trzecim, co drugi dzień.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 13, 2012, 18:42:51 »
Rosyjskie korzenie bergenii niedługo będę mieć.

Jeżeli chodzi o tą metodę, co teraz piszesz, to można spróbować, czemu nie? Nie jestem pewna, czy sam Azulan wystarczy, ale - to nie jest wykluczone.

Pozdrowienia :-)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 14, 2012, 01:52:27 »
a nalewka z propolisu do pędzlowania?

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 21, 2013, 23:29:09 »
Zaczełam temat wiec donoszę,że wyleczyłam swoja nadzerkę wlasnie ziółkami-a dokładniej robionymi globulkami,oczywiscie przeze mnie,trzech lekarzy kierowało mnie na zabieg,a w srode dowiedziałam sie,ze tej nadzerki juz nie ma;)

Offline IrenaS

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 25, 2016, 19:05:46 »
Witam  :)

Od dluzszego juz czasu czytam forum i jest to  moj pierwszy wpis na nim.

Temat mnie rowniez dotyczy, wiec chcialam sie tylko upewnic, czy dobrze rozumiem postepowanie z ziolami, irygacja i mascia propolisowa.

Jest napisane, ze:

Po 50 g - kwiat krwawnika, kwiat nagietka, kłącze pięciornika kurze ziele, kora dębu, ziele szanty. Nadżerkę likwiduje się w ciągu 15 dni odpowiednio spreparowana maścią propolisową. Przed snem kulkę maści o objętości dojrzałej czereśni włożyć głęboko do pochwy. Zabezpieczyć watą przed wyciekiem na zewnątrz. Postępować tak aż do skutku. Maść można zastąpić tamponami Azulanu. Wieczorem zrobić irygację pochwy, założyć tampon, a rano wyjąć. Zioła do irygacji zmieszać razem. Brać 4 łyżki mieszanki na 1 litr wody. Stosować w pierwszym tygodniu codziennie, w drugim i trzecim, co drugi dzień.

Nadżerkę likwiduje się w ciągu 15 dni odpowiednio spreparowana maścią propolisową. - czy te masc stosuje sie przez 15 dni, czy aż do skutku? Mozna zamiast kulki nasaczyc normalny tampon te mascia?

Z 4 lyzek na 1 litr wody nalezy robic irygacje wieczorem, czy ten 1 litr ziol nalezy jakos rozlozyc na kilka dni/wieczorow?
W sumie wychodzi, ze ma to trwac mniej wiecej 3 tygodnie: przez 2 tygodnie masc i ziola, a w trzecim tylko irygacje. Czy dobrze rozumiem?

Pozdrawiam
is

Offline IrenaS

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 24, 2016, 20:24:14 »
Witam,

Chcialam tylko zameldowac, ze zaczelam kuracje. Dzis jest dopiero trzeci dzien.

Robie irygacje 5 ziolami, a na noc mam masc propolisowa. Dodatkowo pije rozne mieszanki ziol.

Pierwsze dwa dni zakladalam zwykly tampon posmarowany mascia propolisowa, ale chyba tej masci za malo dalam. Dzis sprobuje zrobic norlmalna kulke i zabezpieczyc ja zwyklym tamponem.
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2016, 11:53:05 wysłana przez IrenaS »

Offline IrenaS

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 14, 2016, 11:53:34 »
Witam,
Jestem po 3 tygodniach kuracji ziolami (irygacje + masc propolisowa).
Wydaje mi sie, ze objawy sie znacznie zmniejszyly, ale nie zniknely calkowicie.

Co w takim wypadku trzeba zrobic? Bardzo prosilabym o rade.

Pozdrawiam
is

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 14, 2016, 12:10:29 »
Witam,
Jestem po 3 tygodniach kuracji ziolami (irygacje + masc propolisowa).
Wydaje mi sie, ze objawy sie znacznie zmniejszyly, ale nie zniknely calkowicie.

Co w takim wypadku trzeba zrobic? Bardzo prosilabym o rade.

Pozdrawiam
is

Zioła kupne czy świeżo zbierane? Jeśli ziółka szczególnie kwiaty są z ubiegłego sezonu to zawartość związków leczniczych jest nikła i wymaga dłuższego stosowania lub zrobienia mieszanki ze świeżego surowca.

Możesz też łagodzić zrobić sobie takie mazidełko maść propolisowa + olej z rokitnika + balsam szostakowskiego.

Jeśli chodzi o żywienie to dostarczasz sobie odpowiednie dawki witamin i minerałów (krzem, vit. C ...) ?

Ewentualnie prowadzisz jakąś suplementację?

Pozdrawiam,
Paweł

Offline IrenaS

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 14, 2016, 15:58:58 »
Dziekuje za odpowiedz,

Zioła kupne czy świeżo zbierane? Jeśli ziółka szczególnie kwiaty są z ubiegłego sezonu to zawartość związków leczniczych jest nikła i wymaga dłuższego stosowania lub zrobienia mieszanki ze świeżego surowca.

Niestety, wszystkie ziola sa kupne (i ekologiczne).

Możesz też łagodzić zrobić sobie takie mazidełko maść propolisowa + olej z rokitnika + balsam szostakowskiego.

Przez jaki czas mam stosowac masc i z czym dodatkowo ja musze "suplementowac"? Chodzi mi tutaj o to, czy mam zrobic jakis dodatkowy cykl? Albo ewentualnie przedluzyc cykl 1 z te dodatkowa mascia?

Jeśli chodzi o żywienie to dostarczasz sobie odpowiednie dawki witamin i minerałów (krzem, vit. C ...) ?

Ewentualnie prowadzisz jakąś suplementację?

Jesli chodzi o zywienie, to nie jem zadnych przetworzonych rzeczy. Wszystko gotuje i robie sama (kiszonki, pikle, domowe jedzenie, do pracy, etc.).
Witaminy i mineraly staram sie dostarczac z pozywienia, suplementuje sie tylko witamina D i A (olej z watroby dorsza), czasem mam Olej z Wiesiolka, pije rozne ziola.

Dodam tez, ze nadzerke zdiagnozowano u mnie ponad 10 lat temu. Wiec to dlugi okres czasu.
Do tej pory ja tylko pilnowalam, by nie rozwinelo sie nic "gorszego".

Pozdrawiam

StokrotkaZwyczajna

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 14, 2016, 19:00:49 »
Nie ma jak maść propolisowa, tylko powinna być ta mocniejsza (6 czy 7%) a nie 3%.

Offline IrenaS

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 14, 2016, 19:16:06 »
Witaj,

Wlasnie sprawdzilam, ze masc propolisowa, ktora zakupilam ma:
"Zawartość czystego ekstraktu z propolisu ok. 25 % - 30 % !"

Szybko leczy, np. w moim przypadku: oparzenia, rany. Moge podac strone, jesli mozna wkleic link.

Offline kasiawu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 19, 2016, 16:56:55 »
Witajcie. Mam ten sam problem czyli nadzerke cytologia gr 3 ale niestety z dysplazja cin 1 u z hpv. Test genetyczny wykazał typy onkogenne  :( pierwszy raz miałam to w zeszłym roku dokładnie o tej samej porze tylko wtedy byłam w ciąży. Potem zarówno kolposkopia jak i kolejne cytologie wykazały grupę 2 bez cin I bez hpv. Teraz cytologia 7 m po porodzie znów 3 grypa cin 1 i hpv. Lekarz chce mi pobrać wycinki. Od piątku czyli od momentu kiedy się dowiedziałam biorę duże dawki wit c (duze w sensie przy 33gr nastąpiło nasycenie i teraz biorę mniej) oprócz tego biorę spiruline i vitacor. Zamówiłam czopki z rokitnika. Dodam że karmie piersia wiec jestem trochę ograniczona. Robie również irygacje z wody utlenionej. Czy jako matka karmiaca mogę używać opisana mieszankę ziołowa?

Offline kasiawu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 19, 2016, 16:59:57 »
No i oczywiście co z tym hpv - czy można się go pozbyć?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 19, 2016, 20:58:55 »
Zrób sobie dopochwowe globulki - czopki na wyciągach olejowych z jaskółczego ziela, dziurawca, tataraku, melisy, eukaliptusa, możesz domieszać swój propolis - wszystko, co znajdziesz możesz mieszać razem lub zrobić kilka rodzajów i stosować zamiennie. To nie przejdzie łatwo do mleka.

Jest wątek czopkowy:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2658.0

Pozdrowienia :-)