Jeśli chodzi o Emy to nie stosowałam. Czy można je stosować do urozmaicania domowego kompostu? Ogólnie rzecz biorąc, jak wiadomo im więcej pożytecznych organizmów w glebie tym lepiej, jednak należy pamiętać o odpowiednim nawożeniu i podlewaniu. Stosowałaś je może, Agnieszko, w swoim ogrodzie? Dają jakieś super efekty?
Mamo ( jak dziwacznie zwracać się do kogoś nieznajomego per mamo

), rozumiem, ze drzewko jest rozgałęzione jak kamerton? Jeśli nie ma wyraźnie zaznaczonego przewodnika, to trzeba koniecznie usunąć jeden konar, bo drzewo się męczy. Pamiętam, jak w dzieciństwie na świerku pojawił się rozgałęziony przewodnik i mój dziadek użył własnie takiego zdania "drzewo się męczy" i obciął jeden konar, chociaż iglaki nienawidzą przycinania. Świerk jakby nie mógł się zdecydować co ma właściwie zrobić. Dwa przewodniki= mało pędów bocznych. Chyba, że to wygląda jakoś inaczej, a ja nie pojmuję

.
Jabłonie tnie się przed rozwinięciem pąków liściowych. Nie należy się spieszyć- robimy to wtedy gdy już nie występują duże mrozy.
Szampion to Czeskie dziecko, nie powinno być problemów ze stroną północną, chociaż w "Pomoligii" jest napisane, że ma dużą wrażliwość na mróz (jak na jabłoń oczywiście), ale wszystko też zależy od tego gdzie mieszkasz, czy domek jest w dolince (zastanie zimnego powietrza) itd. Może ma mało owoców, bo kwiaty przemarzają?
Zapylaczem dla szampiona jest James Grieve, Delikates, Lobo, Spartan, Golden Delicious (polecam ostatniego)- pyłek tych odmian może wpłynąć korzystnie na większe zawiązywanie się zawiązków owoców.
Dzięki wielkie za zainteresowanie