Autor Wątek: Astma  (Przeczytany 18865 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Astma
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 02, 2013, 11:50:12 »
Zaciekawiła mnie sprawa "rysu psychologicznego" astmatyków, który zauważył Fresh. Nasz dermatolog mówił, że atopicy to z kolei straszne ponuraki, że moja żona jest naprawdę wyjątkiem na tym tle i jest jego ulubioną pacjentką :)

PS. Ona z pewnością nie jest jedynym wyjątkiem na kuli ziemskiej - Wy też nimi możecie być :)
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2013, 13:35:38 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 02, 2013, 13:19:25 »
tu jest ciekawy link o pozytecznym odrobaczaniu

http://olej-lniany.net/kuracja-terapia-przeciw-pasozytom.html

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 02, 2013, 14:26:47 »
Po upływie dośc długie czasu powiem że cżłowiek jest wolny od napadów , to mój bliski kumpel więc jestem na bierząco..czasem "zazgrzyta" , szczególnie kiedy jest wilgoć ale..Kluczem do wszystkiego nie okazał sie jakiś środek x tylko stopniowe opanowanie  napadów astmatycznych , praca nad tym...Człowiek ustablizował dietę , wprowadził medytację , popija zioła(głownie uspokajające) i "zgadało"..Klucz to trzymac sie zasad i nie odpuszczać nawet kiedy zniechęcenie nas ogarnia...wiem ..Mało odkrywcze...

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 15, 2013, 08:34:57 »

Fresh czy ta nalewka to w czasie ataku astmy/zapalenia oskrzeli(?), czy profilaktycznie?

pozdrawiam Was cieplutko
W trakcie napadów , ale możesz stosowac profilaktycznie tylko w umiarkowanych ilościach.

Jeśłi chodzi o doględę to tutaj sprzedaja sadzonki: http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/sadzonki.nasiona.html   (pozycja 145 , 146)

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 08, 2015, 17:30:18 »
Mam pytanie odnośnie lukrecji.
Moja cócia niestety jest na sterydach wziewnych,bo napady śwszącacego oddechu zdarzały się nawet 2 razy w tyg,od grudnia jest na wziewach i jest spokój.
Tylko strasznie mnie męczy to, ze musi brać te leki i zastanawiam się,bo jakieś 3 lata temu podawałam jej tabletki z lukrecją na azs,wszystko pieknie schodziło ze skórki.
Czy jeśliby ta lukrecja działała dobrze i nie byłoby napadów astmy to czy mozna ja stosowac podobnie jak sterydy,tz na stałe?
Bo niestety,teraz te wziewy na razie musi brac dłuższy czas,nie wiadomo jak długo.
Czy gdyby ta lukrecja działała podobnie jak sterydy,to czy mozna by ja stosowac dłużej?
Napewno miałaby mniej skutków ubocznych,jedynie chyba to pozostaje problem tego ubytku potasu ale przy sterydach tez tak jest dlatego wracam sie z pytaniem do was,bo wiadomo... lekarza nie mam co pytać.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 08, 2015, 17:38:17 »
Tusia,
wiesz o metodzie Buteyki?
Sprawdza się ona przy astmie. Nawet u dzieci.
Ten pan Irlandczyk napisał książkę, w której znajdziesz jak ćwiczyć z Córeczką. Nosi tytuł:"Zamknij usta". Znajdziesz w niej zestaw ćwiczeń. Pan Irlandczyk kiedyś był astmatykiem.
Obejrzyj ten film (jest 9 części):
https://www.youtube.com/watch?v=eWtkva1cPFs
Ewa

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 08, 2015, 18:10:43 »
Ewa,pierwszy raz o tym słyszę,posłucham tego jak tylko znajde troche spokojnego czasu.
Córki astma jest na tle alergicznym,zima roztocza,a reszta roku pylenia,więc i nos zatkany,też stosuje sterydy,poprostu sie poddałam,bo nic co stosowałam nie dawało zadnych rezultatów,dopiero teraz zyje troche spokojniej,bo nie ma tych napadów,ale z drugiej strony jak juz pisałam męczy mnie swiadomośc,że to sa takie leki.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 08, 2015, 18:16:22 »
To Tusiu posłuchaj jeszcze historii choroby syna pani z filmu. Niestety po polsku są tylko 2 z 5 części:
https://www.youtube.com/watch?v=AURcJd0lMpE
https://www.youtube.com/watch?v=L-yDHqREGIw
Nie odpuszczaj tego tematu, bez względu czy jest tło alergiczne czy nie. Wydaje mi się, że jest duża szansa, byś pomogła Córeczce.
Ewa

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 08, 2015, 22:17:34 »
Ewa,ciekawe te filmy,juz troche obejrzałam,sprawdzałam na forum atopowym,gdzie i o astmie tez jest i jeden uzytkownik sobie tym zaczął kontrolowac astme bez leków,daje nadzieję.
Musze jeszcze troche poczytac,posłuchac jak zacząć uczyć tego sposobu córci;najpierw pewnie sama będe musiała to ogarnąć  :)

P.s. czyli woda gazowana wcale nie jest taka zła za jaką ją uważałam,zgadza się?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 08, 2015, 22:46:47 »
Tusia,
ja jestem przekonana, że tą metodą pomożesz dziecku.
Kwestią jest jak pracować z dzieckiem, jakimi metodami.
Kluczową sprawą jest przejście na oddychanie wyłącznie nosem.
Jak chcesz podaj mi na priv swój adres. Pożyczę Ci książkę pana Irlandczyka - znajdziesz w niej więcej ćwiczeń, niż na filmie.
A teraz moja osobista historia:
miałam 18 lat. Złapałam infekcję. Lekarz przepisał mi na katar krople-xylometazolin. Nie uprzedził mnie, że krople te mogą uzależniać.
Ja nie byłam tego świadoma. Jak zaczęłam je brać ... lałam je kilka razy dziennie przez 20 lat. Dwadzieścia :)
Myślałam, ze mam alergię.
Pewnego dnia udałam się do alergologa na testy. Usłyszałam, że nie mam alergii, tylko jestem uzależniona od xylometazolinu. Uzależnienie polegało na tym, że jak nie wlałam kropli do nosa -dusiłam się, nos stawał się kompletnie niedrożny.
Podjęłam walkę z tym uzależnieniem (lekarz przepisał mi sterydy-ale ja nie skorzystałam). Tylko ja wiem co przeszłam, to było prawdziwe piekło, ale udało się.
Jednak nawet po odejściu od kropli (nie biorę ich już ok. 20 lat) oddychałam tylko ustami, nos nie chciał wrócić do siebie.
Dodatkowo po przejściach z mężem zaczęłam w nocy chrapać i mieć bezdechy. Teraz już wiem, że to był wynik stresu.
Zastosowałam metodę Buteyki. Odblokowywałam nos podaną metodą kilka razy dziennie. Wystarczyły dwa tygodnie i nie muszę już odblokowywać go ćwiczeniem. Jest drożny po raz pierwszy od blisko 40 lat:)
W nocy zaklejam usta taśmą medyczną. Nie duszę się, dzięki temu nie mam bezdechów i nie chrapię. Umiem już na bieżąco panować nad oddychaniem nosem. Ćwiczę nadal, akurat do tych ćwiczeń nie trzeba rezerwować specjalnego czasu-można ćwiczyć nawet przy okazji wykonywania innych prac.
Czytałam dużo na temat metody Buteyki.
Okazało się, że w czasie ćwiczeń z astamatykami nie tylko ustępowała astma ale też inne schorzenia współistniejące.
Najciekawsze-z mojego punktu widzenia- były badania Buteyki nad chorymi na raka. Wyniki pokazały, że chorzy żyli 6 razy dłużej , niż chorzy których nie uczono prawidłowo oddychać.
Co by nie mówić i pisać- naprowadził mnie na to Zięba. A film z panem Irlandczykiem- to już mój osobisty efekt poszukiwań.
Ewa

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 08, 2015, 23:13:54 »
Ewa,gdy juz panowałaś ten sposób oddychania,to czy oddychasz wolniej i płycej i wstrzymujesz ten oddech na 2-3 sek,czy poprostu tu chodzi tylko o to aby oddychać nosem?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 08, 2015, 23:21:43 »
Ewa,gdy juz panowałaś ten sposób oddychania,to czy oddychasz wolniej i płycej i wstrzymujesz ten oddech na 2-3 sek,czy poprostu tu chodzi tylko o to aby oddychać nosem?
Nie Tusia, nie chodzi tylko o to , by oddychać nosem.
Ogólnie- chodzi o to, by zrównoważyć poziom tlenu i dwutlenku węgla w organizmie.Przesłuchaj filmy z panem Irlandczykiem-nawet kilka razy. Ja tak zrobiłam. Ćwicz razem z nim- nim zaczniesz ćwiczyć z dzieckiem.
Podejrzewam, że Tobie też się przydadzą :)
Bądź dobrej myśli :)
Ewa

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 08, 2015, 23:27:33 »
Tusia,
przekop sobie tą stronę:
http://www.buteyko.pl/
Niestety, najwięcej jest po rosyjsku.
Dużo jest w Amerykańskiej Bibliotece Medycznej (www.ncbi.gov).
Wartościowa metoda- a świat medyków milczy.
Na sterydach można zarobić, a kto zarobi na oddychaniu?
I co? Nie ma ukrytych terapii???
Ewa