Autor Wątek: Astma  (Przeczytany 19202 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Astma
« dnia: Kwietnia 09, 2010, 05:23:17 »
Witam
Gdybysmy musieli wytoczyć wszystkie "armaty" ziołowe przeciwko temu bardzo dręczącemu schorzeniu to czegobysmy uzyli?Stosowałem u znajomego korę czeresni amerykańskiej lecz pomimo efektów zaczęło się małe nadciśnienie... Sugestie?

pozdrawiam - freshbynature
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Astma
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 09, 2010, 09:30:55 »

Naturopaci twierdzą, że przyczyną astmy jest glista.
Przepis na pasożyty wg Nadzieżdy Siemionowej (Szkoła Zdrowia):
50 g tymianku
50 g kłączy tataraku
50 g korzenia omanu
25 g miety pieprzowej
25 g lisci orzecha włoskiego
10 g piołunu.
Wszystkie składniki wymieszać. Do termosu wsypać 2-3 łyzki, zalać 2-3 szklankami wrzatku. Po godzinie mozna pić. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki miedzy posiłkami przez tydzień. Póżniej minimum 1 tydzień raz dziennie.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 09, 2010, 14:37:06 »
Hej Halina
Czytałem troche o tej teorii... hmmm A co z czynnikami schowanymi w psychice?Zaobsarwowałem u ludzi chorych na astmę jedna wspólną cechę(choć nie u wszystkich ale ...)Większość z nich miała problemy z radzeniem sobie z nowymi systuacjami , czasami bardzo prozaicznymi ze az nie chciało się wierzyć..cóż zostawmy ten problem psychologom... Jakich rezultatów możemmy  oczekiwać po wyzej wymienionej mieszance?Czy ma ona jakies skutki uboczne? Proszę o odpowiedź
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 09, 2010, 16:30:37 »
Skutki uboczne - nie wiem. Pewnie zależy od człowieka.
Sama nie stosowałam. Zacytowałam z ksiązki, autorka jest godna zaufania.
Cechy psychiczne o których piszesz to: działanie toksyn i niedotlenienie organizmu.
Wielokrotnie ludzie z astmą mają kandidę. Ta ma dopiero wpływ na naszą psychikę.
Pan Józef Słonecki uważa, że szereg chorób, a w tym astma, wynika z zespołu dziurawego jelita. Wiele osób donosi, że ustąpiła u nich astma po piciu Mikstury oczyszczającej (mieszanka aloes, sok z cytryny i olej), jest to kuracja powodujaca uszczelnienie jelita i oczyszczenie organizmu.
Skutki uboczne? Zależy od stanu organizmu- bywaja bardzo nieprzyjemne, bo oczyszczanie organizmu takie zwykle jest. Nie wszyscy chca przez to przechodzić.
Oczyszczaniu organizmu często towarzyszy mgła umysłowa, tego doświadczałam przy piciu mikstury. Podobnej mgły umyslowej doświadczałam kilka miesięcy po narkozie.
Test na grzybnię kandida:
Rano przed myciem zębów napluć do szklanki z czysta wodą. Jeśli w ciągu pół godziny lub szybciej powstana długie nitki - test potwierdza obecność kandidy.
Test na dziurawe jelito: jesli po zjedzeniu buraczków w ciagu 4 godzin mocz zabarwi się na buraczkowo, wskazuje to na dziurawe jelito.
Zespół dziurawego jelita jest najczęściej skutkiem nadmiernego zazywania antybiotyków.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 09, 2010, 22:25:43 »
A czy masz jeszcze jakieś inne przypadłości fizyczne oprócz astmy?
Nawet takie, które są skutkami astmy?
Oficjalnie uważa się, że astma bywa skutkiem niedocenionej alergii. Czy szedłeś tym tropem?

Piszesz o nadciśnieniu po zastosowaniu kory czereśni amerykańskiej. Trochę pogooglowałam i wychodzi na to, że piszesz o korze czeremchy amerykańskiej. Ona jest często w Polsce sadzona, nawet w lasach. Może nawet za często, bo zapomina się o naszej czeremsze zwyczajnej.
Wróćmy do tej kory: czy Ty jesteś pewien, że nadciśnienie jest wynikiem stosowania kory czeremchy a nie czegoś innego?
Czy stosujesz jakieś inhalacje, czy może robisz ćwiczenia oddechowe?

Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 10, 2010, 08:01:12 »

Po kolei...
Tak jak napisałem z astmą walczy  mój kumpel :-) Jeśli chodzi o alergię to była pierwsza myśl która przyszła mi do głowy więc zrobiliśmy alergeny które w/g mnie są wątpliwe bo nie jesteś w stanie sprawdzić dosłownie wszystkiego... Wynik : zadnej alergii.
Czereśnia amerykańska jestem pewien , bo mieliśmy małe problemy z jej zdobyciem. Nie znałem czeemchy (teraz znam-postudiowałem :-)) jeśli chodzi o nadciśnienie to koles przed stosowaniem specyfiku miał wyborne (120/70) a po 165/85) nadmienię ze nie miał zadnych chorób , zmian w zyciu osobistym,zmian diety itp. więc prawdopodobieństwo jest duże...zawsze bacznie obserwuje cos się dzieje jesli "dotykam" czegoś nowego a wiedza pochodzi tylko ze słowa pisanego (lekarzw mojej miejscowosci poza przepisaniem inchalatorów nie wiedział nawet o istnieniu aerozoli ziołowych , ale to juz inna historia...:-))..
Ponizej podam wam do przeanalizowania 2 nalewki stosowane w leczeniu astmy na swiecie:
1.Ma za zadanie łagodzenie skurczu mięsni oraz rozkurczania zaciśniętych oskrzeli:
4 części doględki , 1 część stroiczki , 1 część czereśni (czeremchy  ;-))amerykańskiej ,1 część lukrecji , 1 część serdecznika
1 częśc przęśli chińskiej
w/g mnie to ma sens ponieważ: przęśl  chińska zawiera efedrynę (naturalną)która jak wiemy łagodzi skurcze oskrzeli(dawkowana we właściwy sposób) jest bardzo skuteczna w przypadku alergii ,Stroiczka działa np. przeciwskurczowo tj. łagodzi reakcję
spastyczną mięsni oddechowych... serdecznik tonizuje układ krążenia... Co państwo  na to?
2. Nalewka na astmę atopową
1 część przytulii czepnej , 1 część czerwonej koniczyny , 1 część liść pokrzywy ,2 częśći wyżej wymienionej nelewki
czekam na opinie( tu moje zdanie jest mieszane)
Co do inchalacji:
Pomocna okazała się sosna poza tym nie stosowaliśmy nic z jednego powodu: brak czasu a moze chęci...
Ja będe upierał się przy tym że wyżej wymienione metody daja 30% pomocy przy astmie a pozostała częśc to czynnik emocjonalny , olejne ataki są błędnym kołem życiem w lęku które przeistacza się w psychiczna chorobe , moj przyjaciel na
mysl o bieganiu na swieżym zimnym powietrzu dostaje "fobii"...Uważam że praca nad swoją psychika , zmina nastawienia do problemów codziennych , codzienną medytację + fitoterpię osiągniemy sukces. Za bardzo trafną poradę uważam poradę Klimuszki który doradza aby spacerowac o świcie po lasach (kiedy jest wiosna ,lato) i robic gimnastyke oddechową.... ps. dzisiaj wyjeżdzam po swierzą pokrzywę zeby zxrobić olej , zwykle uzywałem do tego celu oliwy z oliwek czy ktos ma inny pomysł?
Z  zielarskim pozdrowieniem freshbynature
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 10, 2010, 08:43:41 wysłana przez freshbynature »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 10, 2010, 20:51:53 »
Ooops... czytanie ze zrozumieniem... :-)

Masz rację z tą psychiką - strach może tylko nabijać ciśnienie, tworzyć wrzody na żołądku, nie mówiąc już o wyzwalaniu duszności.

O astmie pisze trochę Witold Poprzędzki. Ciekawy jest jego nacisk na likwidowanie zaparć i wzdęć, aby nie było ucisków na płuca.
Dużo jest w "Ziołolecznictwie" red. Ożarowskiego. Tekst jest w wielu miejscach w internecie - Google wyrzuca na .doc albo .pdf

Powodzenia :-)

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 11, 2010, 01:33:03 »
Kiedyś czytałam, że astma może być reakcją na mleko (choć taka alergia nie "wychodzi" w testach). Może niech Twój kolega spróbuje wyeliminować mleko i pochodne na 2-3 tygodnie? To najprostszy sposób.
Pozdrawiam  :)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 11, 2010, 08:41:54 »
Hej Bapona
Pomysł eliminacji mleka juz był , przetwory mleczne królowały u kolegi pnieważ ćwiczy tak jak ja więc jak pierwszy podejrzany był pan mleko... niestety to nie mleko ,na bank... :-( Dziękuję za sugestię
ps. właśnie stwierdziłem że rozsądniej będzie jeśli koleś się wyciszy i myslę jak do tego się zabrać... Sądzę że jesli system nerwowy będzie wyciszony to tym lepiej mu bedzie podejśc do kolejnych ataków tzn. lepiej je znieść albo pokonac ......

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 30, 2011, 15:12:07 »
Znalazłem ten post przypadkiem.
Pewnie fresh mnie zabije :) za moje tezy, ale nie zaszkodzi spróbować.
Jak zwykle napiszę i witaminie C, ale w potężnych dawkach.
Na początek 1g do 2g co 30 min do pojawienia się luźnego stolca, jeśli się nie pojawi to dawke zwiększyć do 3g na 30min po pojawieniu się luźnego stolca dawkę zmniejszyć do 2 g na 60min
Zalecana dzienna dawka to od 15 do 50 g dziennie.
Podaje też link do angielskiej wersji
http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v01n08.shtml

Z mojego prywatnego doświadczenia polecam rozpuszczać witaminę C w letnim naparze z fiołka trójbarwnego lub ruty.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 01, 2011, 19:00:51 »
Artykuł długi i po rosyjsku, ale:
Фитотерапия бронхиальной астмы у детей
http://pulmonology.eurodoctor.ru/bronchialasthmachildren/asthmaphytotherapy/

Początek artykułu:
"Fitoterapia astmy oskrzelowej u dzieci daje bardzo dobre wyniki i często jest jedyną alternatywą dla leczenia chemicznego."

I tak dalej...
Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 01, 2011, 21:23:12 »
A tam zabije...  :) Powiem szczerze ze "wzmacnianie" ziół dawkami witaminy c wydaje mi sie bardzo dobrym pomysłem i wartym spróbowania. Sam obysliłem juz zestaw który wypróbuję przy przeziębieniu jestem ciekaw mocy ( zestaw: płynna wit.c , liść jarzębiny , pędy sosnowe). Wymienione pomoce przestudiuję i sie zobaczy... Jednak wiem że praca nad psychiką to 50% sukcesu drugie to dieta i zioła , ale to tylko moja prywatna opinia wynikająca z obserwacji...

dziekuje i pozdrawiam - Fesh

Offline CudTrava

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 02, 2011, 01:27:42 »
Chińczycy mają preparat wspomagający układ oddechowy m.in. również łagodzi astmę, w skład, którego wchodzą m.in:

kora morwy, pączki ryżowe, lukrecja, mięta pieprzowa, Perilla frutescens, Dendrobium nobile, Pinellia rhizome, Polyporus fungus

Jakby tak przestudiować skład chemiczny tych roślin i poszukać naszych odpowiedników...

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 02, 2013, 08:52:44 »
Przeoczyłem ten temat, a jestem astmatykiem i alergikiem na "odwyku".
Od czerwca zeszłego roku nie biorę już leków, przez okres styczeń-czerwiec brałem coraz rzadziej z dobrym skutkiem.
Niestety, moja astma jest skomplikowanym przypadkiem, gdyż jest epizodyczna i wysiłkowa, nie na podłożu alergicznym. WYstarczy, że się pośmieję głośno dłużej i czuję, że świszczy. Niedawno byłem na imprezie domowej - ciasne pomieszczenie, duszne, pełne roztoczy i tańczenia - tydzień wypluwałem flegmę i nie mogłem wziąć pełnego wdechu. Ale daję radę, jest znośnie.
Moje uwagi:
- Poprzęcki dobrze radził, by usuwać wzdęcia i zaparcia. Potwierdziłem to na samym sobie.
- warto stosować co jakiś czas mieszanki czyszczące krew i ogólnie odtruwające organizm
- czy to ta glista ludzka, może w niektórych przypadkach tak, ja nigdy z tym kłopotów nie miałem
- warto opracowywać systemy oddychania ratunkowego, wspomagającego, leczniczego. Głównie świadome oddychanie na całe płuca
- gdy jest atak, uspokoić się za wszelką cenę, panika jedynie pogarsza sprawę, w ostateczności sięgamy po inhalator
- ćwiczenia gimnastyczne, wysiłek. Coś, czego mi ostatnio brakuje, a bardzo dobrze poprawia zdrowie astmatyków. Bieganie na miarę swoich mozliwości, sporty zespołowe, gimnastyka itp.

Dodatkowa rada - jeżeli Wasze dzieci muszą brać albo chcecie, by zażywały inhalatory ze sterydami, dajcie im możliwość wysiłku fizycznego. W wieku gdy zaczyna się okres dojrzewania najlepiej, organizm wtedy inaczej na to reaguje i zamiast przybierać na masie i obrastać w tłuszczyk, podczas ćwiczeń sterydy będą mobilizować mięśnie. To dobra rzecz, bo organizm wypracuje dobrą kondychę, która posłuży na następne lata.
Mój stary lekarz, z okresu dzieciństwa, powiedział, że znaczna redukcja alergii i astmy następuje w okresie szkoły średniej. Co też jest prawdą, jeśli dziecko choruje od małego.

Pozdrawiam
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 02, 2013, 09:00:27 »
Carlina
"przygodę " z dorobaczaniem u rodziny zaczęłam Balsamem Kapucyńskim.Cała rodzina skrupulatnie przyjmowała.Przez 7 tyg.unikaliśmy białego pieczywa,białej mąki,masła,mięsa itp itd.
Zrezygnowałam z wizyt u dermatologa i drogich maści itp-u synka polepszyło się.
od tego czasu zwracam uwagę na zioła,warzywa pomagające w walce z pasożytami.
Potem jeszcze stosowałam gotowca z orzecha,goździków.
:)