Autor Wątek: Przewlekłe zapalenie zatok  (Przeczytany 194362 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Przewlekłe zapalenie zatok
« dnia: Kwietnia 05, 2010, 19:55:43 »
Dostałam to na priv, ale ponieważ nie czuję się kompetentna, stwierdziłam, że lepiej, niech się wypowiedzą osoby zorientowane:

Choruję na przewlekłe zapalenie zatok nosowych, szczękowych klinowych i czołowych taki wynik odczytał mi lekarz po przeswietleniu. Leczenia sterydami w tabl. sterydami wziewnymi i antybiotykiem niepodjęłam się. Od miesiąca stosuje 3 razy dziennie po 5 kropli olejek pichtowy firmy PPHU "KEJ" s.c oraz już 3 miesiące ziołowy Sinupret 3 razy dziennie po 2 tabl. Zalegający w zatokach "kserożel" upłynnił się i codziennie rano i do południa go "wykrztuszam". Do tego na początku kuracji brałam też cirrus ze względu na dużą w nim zawartość pseudoefedryny. Proszę mi pomóc jeśli zna pani jakieś metody naturalne leczące zatoki. Dodam że choruję już 3 lata. Wszystko zaczęło się jak byłam z drugim synkiem w ciąży. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady.

Czy ktoś ma jakieś pomysły jak podejść do sprawy?
Pozdrowienia :-)

Offline mięta

• Nowy
  • *
Odp: Przewlekłe zapalenie zatok
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 06, 2010, 14:30:18 »
Zapalenie zatok to chyba dolegliwość na całe życie.Mam to odkąd sięga moja pamięć, i żadne leki chemiczne które zażywałam nie pomagały mi,a raczej czułam się po nich jeszcze gorzej.Wszystko się zmieniło gdy zaczęłam pić zioła.Biorę oczywiście środki przeciwbólowe a z ziół robię mieszankę :kwiat krwawnika,wiązówki,czarnego bzu,wrotycz,ziele nawłoci i tymianku.
Raz dziennie biorę szczyptę nostrzyka i żuję jak najdłużej .Swobodnie się po tym oddycha.
Z żywicy sosny i świerka rozpuszczonych w alkoholu  robię inhalacje.Bardzo pomaga masowanie całej twarzy i głowy.No i oczywiście trzeba trzymać ciepło głowę. :)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 06, 2010, 16:14:20 »
Na zapalenie zatok najlepsza jest metoda Jogi z bardzo długa historią - Jala neti.
Jest to płukanie zatok.
Można płukać sola fizjologiczna można ziołami.
Trzeba się tego nauczyć i robić systematycznie.
Próbowałam super uczucie.
Cierpiałam na zatoki całą wieczność, wielokrotnie miałam punkcje.
Jak zaczęłam eksperymentować z ziołami , gdzieś to zgubiłam.
Ale jak wpadnę w jakąś terapię oczyszczajacą, to pierwsze co mi zaczyna sie oczyszczać to zatoki. Ciagle coś tam siedzi.
Proszę sobie pocztać w internecie o płukaniu zatok, zrobiło sie to całkiem popularne i jest stosowane przez laryngologów.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 07, 2010, 11:22:03 »
Jeszcze o płukaniu zatok.
Informacje o tym jak to robić można znaleźć na stronie:
www.elektro-oxigen.pl
Tam też można kupić wyposażenie do płukania. Niestety dość drogie.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 08, 2010, 07:03:46 »
Mogę  się  tutaj  podzielić  następującą  refleksją.

Mój  syn  chorował  na  zapalenie  zatok. Udało się  pokonać  tę  chorobę  w  bardzo  krótkim  czasie.Z nieocenioną pomocą   przyszły   małe  zioła  szwedzkie  Marii  Treben/ właściwie  to   stary  rękopis  tych  ziół  znaleziono  w  notatkach  rektora  medycyny  d,  Samsta/.
Okłady  z tych  ziół  robione  na  okolice  nosa  i  czoła/ po  uprzednim  natłuszczeniu ciała/ spowodowały  usunięcie  się  z zatkanych  kanałów  rdzawych  czopów/ już  po  4  krotnych  okładach/.Przyniosło  to  choremu  natychmiastową  ulgę. Podawałam  też  te  same  krople  do  picia  3x  po 1  łyżeczce po  uprzednim rozcieńczeniu  z  herbatką  ziołową. Nie  potrzebne  już  były  antybiotyki, które   syn  brał nieustannie  od  4  miesięcy.Krople  pomagają  nawet w  zadawnionych przypadkach, nawet  takich  sprzed  kilkunastu  lat.Od  tego  czasu   u  mnie  krople  stały  się  ważnym składnikiem  przydomowej  apteczki.Nie  wolno  jednak  po  takich  okładach  wychodzić  na  zimno/ działają  mocno  rozgrzewająco - coś  na  zasadzie  baniek, nie  można też  wewnętrznie  łączyć  ich  z  nabiałem./
Podawałam  jeszcze  synowi  zioła  o  działaniu  przeciwzapalnym, w  jego  przypadku jest  stosowana   dodatkowo  pokrzywa/ nadal pije  napar z pokrzywy/ co  by  sugerowało jeszcze  na  alergiczne podłoże  choroby.W  sumie  wszystko  jest  już  na  bardzo  dobrej  drodze. Kuracja  okazała  się  bardzo  skuteczna  w  zastosowaniu, a  o  to  przecież  chodziło.  Dlatego  wszystkim  chorym  na  zapalenia  zatok  serdecznie  polecam  te  ziółka jako  sprawdzoną  i  skuteczną  metodę. Korzystaliśmy z  ziół z kamforą i  aloesem/ bywają  jeszcze  z  piołunem./W  recepturze  jest  wskazówka, aby  zioła  stosować w  14  dniu  po  zalaniu  alkoholem, ja   zmuszona  koniecznością  robiłam  okłady  już  w 3  dniu  po  ich  uprzednim   zalaniu.Też  zadziałały.Okłady  muszą  być  ocieplane  np. ręcznikiem i  trwać  minimum 2  godziny.Można   dodatkowo  włączyć  jeszcze  parowe  okłady  ze  skrzypu. Wszystkie  informacje  są  dostępne  w  książce  M.  Treben - Apteka Pana  Boga  "Porady i praktyka stosowania ziół  leczniczych"
 Pozdrawiam  are

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 08, 2010, 10:26:42 »
Od pewnego czasu zastanawiam się czym Maria Treben leczyłaby borelliozę i przychodzi mi tylko jedna odpowieź na myśl: Ziołami szwedzkimi.
Co ty na to Basiu?
Gotowe zioła są do kupienia w aptece. Ty z tego co piszesz robiłaś sama. Te gotowe, nie mają chyba wersji bez kamfory, a alergicy bardzo często sa uczuleni na kamforę.

Czy ktoś z was próbował stoować zioła szwedzkie na boreliozę?

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 08, 2010, 17:15:17 »
Halinko

Może  w  Twojej  miejscowości są  te  zioła  gotowe  w  aptece, u  nas  są  w  aptekach  niedostępne.Dlaczego  nie  wiem.Dlatego  sama  je  zalewam  alkoholem.Zauważyłam  , że   zioła  na organizm  działają  w  specyficzny  sposób.Zawsze  zadziałają.Może  wynika  to ze  swoistego  synergetyzmu  ziół  tam  zawartych  popartego    jednocześnie  ilościowym  składem   tych ziół. Też  obawiałam  się  kamfory  przy  zastosowaniu  wewnętrznym ..Zauważyłam    , że  te  krople jakby  dopasowują  się do  innych ziół stosowanych  jednocześnie.Wewnętrznie  muszą  być  podawane  w  dużym  rozcieńczeniu,  w małych  dawkach  tak  jak  to  jest  zapisane  w  starym  rękopisie.Dla  mnie  osobiście  te  zioła  stanowią  wielką  zagadkę.
Pozdrawiam  arte

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 08, 2010, 17:17:52 »
Ja kupowałam zioła sypkie:
1.   http://www.sklep.american-chicken.eu/index.php?p566,ziola-szwedzkie-marii-treben-na-1-4l-kropli-import-niemcy

2.   http://www.artmade.intelishop.pl/Ziola-szwedzkie-wg-receptury-Marii-Treben-a3.html
(bodaj z Belgii)

Mimo, że receptura jednych i drugich jest wg Marii Treben, to jednak różnią się smakiem. Te drugie, mam wrażenie, że są delikatniejsze (Paweł wolał je brać). Kamfora jest w obu zestawach.
Nie próbowałam leczyć boreliozy tymi ziołami, ale stosowałam przy zaburzeniach gł. przedowu pokarmowego, przy bólu ucha.
Teraz bierzemy inne zioła i nie chcę wprowadzać zamieszania. Ale gdy zrobimy przerwę - spróbuję również te.
Tak się zastanawiałam, czy by może pomogły na zmiany skórne odbartonellowe u Pawła?
Pozdrawiam :)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 09, 2010, 14:48:40 »
Hello
Poniższe postepowanie powinno pomóc na długi okres(wiem z autopsji):
zioła:
jarzębina+pokrzywa 3x dziennie po 200 ml po 1 łyzeczce

10 min gimnastyki oddechowej (w/g mnie prawidłowe oddychanie ma takie samo duze znaczenie jak odtoksycznienie organizmu)
tzn. bardzo głeboki wdech nosem wydech ustami

uprawianie sportu których najwiekszą role odgrywa oddech: biegi , fitness (odradzam pływanie a szczególne nurkowanie)

dieta: kapusta i marchew niech staną się naszym codziennym przyjacielem....

antybiotyki , leki przeciwbólowe , syntyetyczne witaminy i minerały , suplementy sportowe niepewnych producentów(skazenie)- te wszystkie "perełki" niszczą nasze nerki a cały "bród" znajduje ujście własnie w zatokach ( cały ten mechanizm wytłumaczył mi zaprzyjaźniony fachowiec)
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 09, 2010, 22:41:49 »
(odradzam pływanie a szczególne nurkowanie)

Uściślę: pływanie w czystej i ciepłej wodzie z bardzo lekkim nurkowaniem może doskonale przepłukać zatoki, a przynajmniej nie zaszkodzi więcej, niż bieganie.

Ale: jeżeli kanały łączące zatoki z powietrzem atmosferycznym są niedrożne, co jest normalne przy problemach z zatokami, wtedy wilgoć z wody naturalnie powoduje zwiększenie wydzielania śluzu i gruntowniejsze przytkanie kanałów.
Wtedy zanurkowanie poniżej 2 metrów może spowodować krwawienie, co przy braku możliwości odpływu krwi przez niedrożne kanały jest prostą drogą do poważniejszych kłopotów, niż były.
Skąd krwawienie? Jeżeli się zanurkuje, to krew będzie pod ciśnieniem otaczającej wody.
Gdyby kanały zatok były drożne, to powietrze w zatokach też by się sprężyło do ciśnienia otaczającej wody. Zdrowy człowiek nie myśli o zatokach w czasie nurkowania.
Ponieważ kanały są niedrożne, ciśnienie powietrza w zatokach jest niższe, niż krwi w błonach śluzowych, dlatego krew przesącza się do zatok.

Problemy z zatokami, a nawet zwykły katar są absolutnym przeciwskazaniem do uprawiania nurkowania.

antybiotyki , leki przeciwbólowe , syntyetyczne witaminy i minerały , suplementy sportowe niepewnych producentów(skazenie) - te wszystkie "perełki" niszczą nasze nerki a cały "bród" znajduje ujście własnie w zatokach (cały ten mechanizm wytłumaczył mi zaprzyjaźniony fachowiec)

Ogółem, w wielu wypadkach to prawda, ale niestety, problemy z zatokami są starsze niż nowoczesny przemysł farmaceutyczny...

Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #10 dnia: Października 21, 2011, 08:42:35 »
Witam

A jeśli chodzi o olejki eteryczne? Czy ktoś cos poleci poza mietowym i lawendowym?

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #11 dnia: Października 21, 2011, 08:49:02 »
Wyleczyłam się z paskudztwa za pomocą olejków, chociaż nie pomagało nawet puszczanie wody nosem. Nie były to wymienione przez Ciebie olejki. Stosowałam natomiast eukaliptusowy, mirtowy i sosnowy. Eukaliptusowy to według mnie numer 1 na liście. Poczuć się jak koala - bezcenne.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Października 21, 2011, 09:03:14 »
I jeszcze jałowcowy! Ja pozbyłem sie problem głownie dzieki odpowiedniej diecie i ziołom a teraz jest znajoma z miasta , która jest w opłakanym stanie. Chyba bedzie punkcja i dopiero potem przejdziemy do "oczystki".....
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2011, 09:09:37 wysłana przez freshbynature »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Października 21, 2011, 09:22:42 »
No to może przed punkcją warto zrobić to Jala Neti czy po mojemu puścić wodę nosem?

Jałowcowy olejek - masz na myśli chyba z gałązek, bo ten z jagód to działa raczej uspokajająco, nasennie i  moczopędnie , obniża ciśnienie.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Października 21, 2011, 09:39:34 »
Laurowy, jałowcowy, terpentynowy, sosnowy, krwawnikowy, eukaliptusowy, miętowy, rozmaynowy.
Takie olejki skutecznie likwidują zapchane zatoki, zapalone, katary wszelkiej maści a nawet pmagają upłynnić wydzielinę w oskrzelach + wykrztuśne środki i mamy prawie natychmiastowe działanie.
Warto olejki zmieszać z alkoholem i miodem i zażywać 2 razy dziennie po łyżce stołowej.

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.