Autor Wątek: szałwia-ta do popijania, tylko do płukania jakie różnice są ?  (Przeczytany 5192 razy)

Offline yar

• Więcej Pisze
Mam problem, kupiłem torebkę szałwi a nie ekspresówki. Na torebce pisze "lek przeznaczony do płukania jamy ustnej i gardła. Nie połykać."Na torebce napisane tylko "Liść szałwii" i nie wiem czy to lekarska ?
Czy mogę podać napar do picia dziecku, oczywiście lekki i oslodzony. Zrobiłem taką próbę rano i moja 4 letnia pociecha jak nigdy pochwaliła sama od siebie taką zieloną herbatkę :)

PS. Przedwczoraj dopadła mnie grypa i piłem szałwie przy gorączce razem z syropem z babki lancetowej sporządzonym własnoręcznie. Gorączka meczyła 24H średnio 38.5st, brak apetytu , dopiero pomógł kompot z czerwonej porzeczki. Może trzeba było od razu zapodać ten kompocik ?
Teraz kuruję syropem z cebuli i czosnku.

zielarz czeladnik

• Gość
Odp: szałwia-ta do popijania, tylko do płukania jakie różnice są ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 09, 2012, 11:21:29 »
Według mnie nie ma żadnej różnicy szałwię pije się normalnie tak jak inne zioła nie jest w stanie ona zaszkodzić  więc nie wiem która firma pisze takie pierdoły na opakowaniach.

Fakt najczęściej szałwia jest używana do płukania jamy ustnej i gardła lub jako jeden z ważniejszych składników mieszanek na grypę lub bule gardła ale na inne dolegliwości też się ją pije lub po prostu pije się to ziółko bo przyjemnie smakuje.

Spokojnie można podawać ją dzieciom w małych dawkach lub w dużych kiedy dziecko jest chore na silne zapalenie gardła lub anginę więc proszę nie czytać głupot pisanych na opakowaniach....... pozdrawiam

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 09, 2012, 11:45:57 »
Moja córeczka ma super instynkt i od dawna ją obserwuję, wiec nie pomyliła sie co do cherbatki z szałwii... Ja też sie uspokoiłem :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 10, 2012, 10:53:26 »
Są teorie, że tujon zawarty w szałwii może doprowadzić do ciężkiego zatrucia po wypiciu kilku litrów gęstej zupy szałwiowej. Pewnie jest prawdą, bo nikt rozsądny by tego nie zrobił, bo by najpierw zwymiotował. Na dodatek pewnie producent wolał zrobić "płukankę" niż napój dzięki sile naszej biurokracji dla dobra obywateli oczywiście.

Pozdrowienia :-)

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 10, 2012, 12:31:42 »
Pozostaje mi jeszcze dodać, że szałwia z ogródka samodzielnie uprawiana ma o wiele bardziej intensywny aromat i smak niż ta z torebek, pewnie i ze składem chemicznym jest podobnie. Tak samo mięta, lubczyk itd.

Listki szałwii można moczyć w cieście i smażyć podobnie jak kwiaty bzu czarnego, ale to już inna historia  ::)
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 10, 2012, 23:37:07 »
Tą teorię pisał jakiś szaleniec bo raczej nikt normalny nie sporządza zupy ze szałwi szałwia to nie ziemniaki czy ogórki że się zupki gotuje.

Co do smażenia kwiatów bzu czarnego to podobno jest to od nie dawna potrawa arystokratów w wyższych sfer którzy płacą duże pieniądze żeby zjeść sobie smażone kwiatki bzu czarnego.

Zabawne prawda?? ;D jak sami widzicie debilizm nie ma granic  szczególnie u ludzi bogatych którzy nigdy nie są w  sanie wpaść na pomysł tego że coś jest dostępne za darmo i w dużych ilościach ;D ........pozdrawiam

Offline agnesik12

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 17, 2014, 13:51:24 »
Ja również zakupiłam szałwie i widnieje na niej napis: tylko do użytku zewnętrznego. Dobrze że jest jeszcze takie forum jak to bo by człowiek zupełnie zgłupiał.

Jak myślicie czy szklanka naparu dziennie dla dziecka to jest ok?

Pozdrawiam,