General Category > O jedzeniu

Ciemniejące ziemniaki

<< < (2/2)

ewaryn:
Pumeczko, w linku znajdziesz odpowiedź dlaczego ziemniaki ciemnieją po ugotowaniu:
http://przepisy.pozycja.webd.pl/artykuly/porady-i-ciekawostki/ziemniaki-%E2%80%93-zasluguja-na-najwieksze-uznanie/
Może lepiej ich nie jeść?
Ewa

Basia:
Moim zdaniem musisz spokojnie ocenić sytuację.

Czy ziemniaki są wielkie jak cukinie? Jeśli tak, to dostały dużo nawozów.
Czy ziemniaki przy obieraniu są czyste, czy wyglądają od razu, że mają jakąś zarazę ziemniaczaną czy inne choroby?
Ziemniaki po obraniu zostawione bez wody ciemnieją i to jest naturalne.
Czy wszystkie ziemniaki ciemnieją po ugotowaniu, czy tylko niektóre? Jeżeli tylko niektóre, to nie ma co się przejmować, tylko zabrać te sczerniałe ze sobą na najbliższy spacer nad bajorko z kaczkami, albo po prostu wrzucić je na dach śmietnika dla wron i mew.

Artykuł wskazany przez Ewaryn, jeśli by się nim mocno przejąć, to by nas zaprowadził prosto do wiecznie młodych ziemniaków ze szklarni holenderskich lub nawadnianych pól Izraela. Dobra rada okraszenia ziemniaków za pomocą margaryny i oprószenia mąką dla ładnego przyrumienienia wydała mi się delikatnie mówiąc osobliwa.

Pozdrowienia :-)

Ulq:
W tym roku był bardzo dobry rok na ziemniaki. Nie plewione urosły bardzo duże. Oczywiście, nie musze też mówić, że nawożone naturalnie. ; )

pumeczka:
Ostatnio gdziesik wyczytałam, że brak bodajże fosforu czy azotu powoduje ciemnienie po ugotowaniu. Sasiadka, której mama uprawiała ziemniaki powiedziała, że to zależy od odmiany, pamięta, że u nich też bywały takie mimo nieprzenawożenia. Co ciekawe te ciemniejace ziemniaki pachną ziemniakami a zakupione sklepowe mimo białości leciały chemią. Bądź tu mądry... Aha, nie są duże, średnie, bez plam czy innych takich.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej