Autor Wątek: srebro koloidalne  (Przeczytany 8826 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
srebro koloidalne
« dnia: Maja 21, 2013, 12:36:43 »
Mój psiak oberwał dużą dawkę antybiotyków (owczarek niemiecki). Wet orzekł, że to był kaszel kenelowy. Ledwo wyżył.
Ale teraz widzę atak grzybicy na skórze. Jak grzyb jest na zewnątrz, to grasuje też wewnątrz.
Nie zdecyduję się na podawanie preparatów chemicznych na grzyba, bo to może doprowadzić do dalszych komplikacji, a nie do wyleczenia.
Myślę o srebrze koloidalnym. Przeczytałam co na jego temat pisze nasz Gospodarz. Ogólnie: Dr Różański krytykuje jakość sprzedawanych preparatów ze srebrem.
Znalazłam dwa takie specyfiki:
1.  http://natura.abc24.pl/?kat=33196&pro=199469#fotka
2.http://aptekawaw.pl/srebro-koloidalne-plyn-x-300ml-labnatury-p-12537.html?show=full&filter_id=17&page=1&sort=4d   
Czy znacie te produkty? Który kupić?
Może macie jeszcze jakieś inne pomysły, by pomóc psiakowi?
Proszę o pomoc.
Ewa

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Odp: srebro koloidalne
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 21, 2013, 12:56:06 »
Macie...spróbuj neem.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 21, 2013, 13:55:11 »
Czy zwierzątko dostało probiotyk, na przykład:
http://animalia.pl/produkt,20237,biogen-p-biologiczny-stymulator-dla-psow-z-probiotykiem-30g.html ? Pewnie weterynarze też sprzedają.

Na grzyby bym proponowała kąpiel w wywarze z kwiatków wrotycza i jaskółczego ziela z dodatkiem jakiegoś olejku (herbacianego?)i na prawdę odrobinę czystego siarczanu miedzi. Jeśli psiak się wyliże (językiem, oczywiście) po kąpieli, to tylko mu na zdrowie wyjdzie.

Nie wiem, jak sobie to srebro poradzi, ale chyba zaszkodzić nie może. Przelicz może tylko dawkę w zależności od wagi.

Pozdrowienia :-)

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 21, 2013, 16:29:29 »
Na koniach testowałam ocet wrotyczowy, na wszy, ale i na grzyba by chyba pomogło. Środek mocny i niezwykle intensywnie pachnący. Olejek herbaciany do tego byłby jak najbardziej na miejscu. Stosuję takowy na wszelkie dziwadła na skórze u moich dzieci (jedno ma szczególne skłonności) i WSZYSTKO (prócz oczywiście mojego liszajka) po nim przechodzi.
Pozdrawiam :)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 21, 2013, 21:51:14 »
Bardzo Wam wszystkim dziękuję...zawsze można na Was liczyć :)
Nie Basiu, w  czasie podawania antybiotyków Joy nie dostawała probiotyków. Moja (młoda) pani weterynarz powiedziała mi, "że z psem jest inaczej" i probiotyków nie podaje się, bo nie działają. Mówiła, że probiotyki te dla psów , to wielka ściem. Teraz sama już nie wiem, może powinnam była podawać.
Moja psinka, suczka...ma 45 kg. Jak na sukę owczarka jest wielka. Nie zmieszczę jej do żadnej miski. Nie lubi kąpieli, chociaż stoi grzecznie.
Po Waszych wypowiedziach przyszło mi do głowy, że wykąpię ją używając mydła ze srebrem koloidalnym, a po wyschnięciu natrę jej skórę octem wrotyczowym.
Czy tak może być, że bez spłukiwania zostawię ten ocet na skórze?
I jeszcze jedno pytanie...mam suszony wrotycz...czy z suszonego można zrobić ocet?
Mam problem z użyciem olejku...w czym go rozpuścić i w jakiej ilości? Rozpuści się w wodzie?
Miłego wieczoru dla wszystkich
Ewa
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2013, 21:52:55 wysłana przez ewaryn »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 21, 2013, 23:30:39 »
Moja (młoda) pani weterynarz powiedziała mi, "że z psem jest inaczej" i probiotyków nie podaje się, bo nie działają. Mówiła, że probiotyki te dla psów , to wielka ściem. Teraz sama już nie wiem, może powinnam była podawać.
Jak jest dysbakterioza, to też ampułka Lakcidu nie zadziała od razu, ale to wymaga wielu miesięcy pracy

Nie lubi kąpieli, chociaż stoi grzecznie.

To ją opryskaj gruntownie.

że wykąpię ją używając mydła ze srebrem koloidalnym, a po wyschnięciu natrę jej skórę octem wrotyczowym.

Może lepiej weź orzechy piorące, to srebro koloidalne i octy i wszystkim zwierzątko spryskaj. Nacierać nie ma sensu - pies ma delikatną skórę, a nacieranie tylko otworzy grzybom drogę w głąb skóry.

Czy tak może być, że bez spłukiwania zostawię ten ocet na skórze?
Jeśli to będzie jakieś 5%, nie spłukuj

I jeszcze jedno pytanie...mam suszony wrotycz...czy z suszonego można zrobić ocet?

Jak się uprzeć, to można. Możesz też użyć tuję.

Mam problem z użyciem olejku...w czym go rozpuścić i w jakiej ilości? Rozpuści się w wodzie?

Po prostu dobrze bełtaj całość. Możesz najpierw rozmieszać z jakimś olejem, a dopiero potem z resztą do spryskiwania. Kilka kropli możesz domieszać do jedzenia.

Dobranoc :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 22, 2013, 23:10:35 »
Dziękuję Ci Basiu  :)
Ewa

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 23, 2013, 10:03:25 »
A czy dajesz psicy śmierdziuszki, czyli suszone podroby? One też są formą probiotyku - im bardziej śmierdzą, tym bardziej poprawiają psie trawienie. Nieraz weterynarze każą je dawać szczególnie, jak pies ma napad zjadania wszelkich kup leżących na drodze.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 23, 2013, 10:16:22 »
Basia! Jesteś genialna, a ja zachodziłam w głowę dlaczego Joy zjada obornik wysypany na łące...druga psica tego nie robi, a owczarka traktuje obornik jak najlepszy przysmak ...
ususzę i będę podawać....wygląda na to, ze miałam radzić się Ciebie, a nie weta
Czy mam suszyć w piekarniku?
Buziaki
Ewa

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 23, 2013, 13:27:59 »
Basia! Jesteś genialna, a ja zachodziłam w głowę dlaczego Joy zjada obornik wysypany na łące...druga psica tego nie robi, a owczarka traktuje obornik jak najlepszy przysmak ...

Teoretycznie tego nie powinno się robić, bo robaki psica złapie, ale, jeśli to by tylko miało oznaczać częstsze odrobaczanie, ale lepsze zdrowie to, czemu nie?

Czytałam, że w USA, w przypadkach szczególnie uporczywych problemów z florą bakteryjną przewodu pokarmowego, stosuje się szczepienie kiszek za pomocą kału zdrowych ludzi. Robi się to albo lewatywą, albo doustnie - "szczepionka" jest pakowana w kapsułkę, która ma się rozpuścić we właściwym miejscu przewodu pokarmowego uwalniając zawartość.

Ja się czasem zastanawiałam, dlaczego gównożerstwo to ulubiony sport szczególnie młodych psów. Może w ten sposób zbierają sobie probiotyki na dalszą drogę życia?

W końcu drapieżniki i padlinożercy zjadały wnętrzności z zawartością, a mięso nieraz bardzo dalekie od świeżości.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 23, 2013, 13:33:13 »
Jak sobie przypomnę młode latka mojej psiny, ileż ona "mrożonek" spod śniegu powyjadała i ten zapach z ziejącej radością rudej mordy ... ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei