Autor Wątek: owoc dzikiej róży i berberysu  (Przeczytany 3230 razy)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
owoc dzikiej róży i berberysu
« dnia: Października 19, 2012, 17:47:13 »
Witam!
chciałam zapytac jak suszyc ww owoce,czy z dzikiej rózy po wysuszeniu trzeba wyrzucac pestki?
Nazbierałam tych owocków i nie wiem dokladnie jak je przetrzymac na zime,a chce miec taka swoja herbatke owocowa.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: owoc dzikiej róży i berberysu
« Odpowiedź #1 dnia: Października 19, 2012, 23:21:46 »
Witam!
chciałam zapytac jak suszyc ww owoce,czy z dzikiej rózy po wysuszeniu trzeba wyrzucac pestki?
Nazbierałam tych owocków i nie wiem dokladnie jak je przetrzymac na zime,a chce miec taka swoja herbatke owocowa.

Ja pestek nie wyrzucam, mielę wszystko w maszynce do mięsa i tak parzę.
Straszenie ludzi "krzemionkowymi igiełkami", które oczywiście się powbijają w kiszki, a może nawet przejdą do krwi dla mnie jest dziwne. Chyba że mam kiszki pełne takich igiełek ;-)

Pozdrowienia :-)

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 20, 2012, 00:25:40 »
Ja pijam dziką różę od bardzo dawna i jestem zdrowszy od ludzi którzy jej unikają tylko dlatego że jakiś obłąkaniec podaje jakieś żałosne dowody na to że włoski krzemowe mogą szkodzić na jelita.

widać że komuś na tym bardzo zależy ponieważ ostatnio sprawa szkodliwości włosków krzemowych jest nagłaśniana i wpajana wszystkim żeby lepiej unikali dzikiej róży a zanim ją spożyją niech zapytają lekarza o zgodę.

Pestek nie wyrzucam również mielę całe ususzone owoce wraz z pestkami ponieważ one też mają różne składniki lecznicze więc szkoda marnować :D........ pozdrawiam

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 20, 2012, 00:36:52 »
Co za bzdury... Wody też nie wolno pić, w takim razie, bo przesiąknie przez jelita! :P