Autor Wątek: suplementacja magnezem  (Przeczytany 88513 razy)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 22, 2014, 21:46:17 »
Ciekawie o roli magnezu i jego wpływowi na zdrowie mówi lekarz z Kłodzka Jan Pokrywka
http://www.youtube.com/watch?v=2x8yEfAM_Ic

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #76 dnia: Marca 01, 2014, 11:23:44 »
Dzisiaj, zainspirowana Inez, zrobiłam swoj krem magnezowy z 1/2 porcji z jej przepisu i małymi zmianami: bez lanoliny, zamiast gorącej wody 25 ml nalewki 7palecznikowej 1:5, zamiast oleju roślinnego olej żywokostowy.
Kremik przepięknie pachnie i łatwo się aplikuje na skórę. Jest trochę tłusty ale to raczej nie jest wadą.
Tak więc mój kremik jest kakaowo-magnezowo-żywokostowy z nutą 7palecznika  ;)

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #77 dnia: Marca 01, 2014, 11:37:20 »
Smaczny?
Czekam aż Inez przedestyluje morską kapustę :), to będzie hit.
I am back to save the universe

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #78 dnia: Marca 01, 2014, 12:30:10 »
Brawo.
Krem magnezowy stosuję jako dezodorant, próbuję zrobić skład umożliwiający uformowanie magnezowego sztyftu (jak w kupnych dezodorantach) . Chwilowo jednak klapa, konsystencja ciągle zbyt miękka.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #79 dnia: Marca 01, 2014, 13:27:14 »
Smaczny?
Spróbowałam - miodzo to to  nie jest, ale 100% jadalny :) Na błyszczyk do ust dla mnie się nie nada bo szczypie w wargi ale na ciałko jest ok.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #80 dnia: Marca 01, 2014, 13:33:23 »
próbuję zrobić skład umożliwiający uformowanie magnezowego sztyftu (jak w kupnych dezodorantach) . Chwilowo jednak klapa, konsystencja ciągle zbyt miękka.
Też o tym myślałam - chciałam dać masło kakaowe jako poślizg, wosk do utwardzenia i oliwę magnezową jako clue składu ale jeszcze nie testowałam. Tyle, że byłaby to wersja bardziej na lato bo masełko tłuste i mogłoby zostawiać ślady na ciuszkach.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #81 dnia: Marca 01, 2014, 14:55:30 »
Tak właśnie zrobiłam. I rozłazi się. Za mało wosku za duzo oliwy.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #82 dnia: Marca 02, 2014, 16:12:53 »
Słuchajcie, po przetestowaniu tej oliwy magnezowej do kąpieli, naprawdę odradzałabym stosowanie jej tak samo jak soli normalnej. Wlałam na wannę niecałe pół małego słoiczka roztworu, to będzie odpowiednik 2-3 łyżej czystego chlorku i powiem wam, że po kąpieli był bardzo wyraźny metaliczny posmak w ustach który dość długo się utrzymywał. Zwłaszcza osoby z chorymi nerkami wydaje mi się że powinny uważać i nie przeginać, bo jeśli to ma się wydalać przez nerki gdy jest wchłonięte w nadmiarze, to niedobrze byłoby je w ten sposób przeciążać. Robiłam 2 kąpiele 1x tydzień, za każdym razem efekt ten sam, myślę że w takiej sytuacji albo należałoby zmniejszyć dawkę /sposób przymowania [może wlasnie krem?] albo częstotliwość kąpieli z tym środkiem.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #83 dnia: Marca 02, 2014, 17:10:12 »
Wyliczylam, ze w 8 ml. Kremu mam 6 tabletek slowmagu. Osobiście stosuję ten krem jako dezodorant, raz na tydzień na niektóre mięśnie.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #84 dnia: Marca 02, 2014, 17:24:58 »
Zastosowanie go jako dezodorantu to świetny pomysł, i dawka bezpieczna i substancja, + w miarę stałe dawkowanie:)

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #85 dnia: Marca 03, 2014, 11:09:25 »
Oliwę magnezową używam od kilku tygodni jako dezodorant (tylko trochę bardziej rozcieńczyłam bo szczypało) i jest ok. Od 1 marca jadę z kąpielami stóp: 2 łyżki rozpuszczone w dobrze ciepłej wodzie i 30 min. - czuję się bosko, żadnych negatywnych odczuć.
robin -  czy przed rozpoczęciem kuracji doczytałaś dla kogo niewskazane. To co jest dobre dla mnie niekoniecznie może być w użyciu przez inną osobę. Tak jest też z ziołami.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #86 dnia: Marca 03, 2014, 14:49:31 »
Tak tak czytałam, piszę o tych kąpielach bo widywałam na sieci parę razy stwierdzenie że "jak normalna sól" co dla kogoś może oznaczać "wsyp kilogram", a lepiej zaczynać od małych dawek i obserwować reakcję.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #87 dnia: Marca 30, 2014, 12:27:02 »
Robin - ja zamiast wanny stosuję moczenie nóg  tzn.~ 2 łyżki czystego chlorku na wodę do wysokości kostek.
Efekt - cudowne samopoczucie i efekt nasenny  :D. Myślę, że tym sposobem można szybciej  niż w wannie znaleźć dawkę optymalną.
Zastanawia mnie Twój przypadek bo 2-3 łyżki czystego chlorku magnezu na wannę to niewielka ilość i kombinuję czy ten metaliczny posmak nie jest innego pochodzenia.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #88 dnia: Kwietnia 01, 2014, 21:33:34 »
Nie ma szans być innego, wanna jest plastikowa. Ale ja mam kilka takich silnych reakcji na różne wydawałoby się nieistotne rzeczy.. Np łyżki na stołówce potrafią mieć inny smak. Albo jak się pomylę i kupię płatki owsiane ekspresowe zamiast zwykłych to też czuję.. Niektóre przedmioty czuć też przez skórę rak.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #89 dnia: Kwietnia 03, 2014, 21:14:38 »
Mam to samo. Wyczuwam przez powietrze, że coś jest innego.
Nie ma co przesadzać, nie na darmo opatentowano sól fizjologiczną o dokładnie dobranym stężeniu. Nadmiarem lub niedomiarem też przecież można szkodzić. Podobnie ma się z innymi jonami - o izotoniczności, hiper i hipotonicznosci roztworów warto poczytać w księgach z fizjologii człowieka.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.