Autor Wątek: suplementacja magnezem  (Przeczytany 82049 razy)

Offline pczerlus

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 143
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #165 dnia: Czerwiec 30, 2017, 11:49:30 »
W tej książce jest rozdział o suplementacji mikroelementów (nie tylko magnezu) przy pomocy neubulizatora. Między innymi autor pisze o suplementacji jodem w ten sposób. Mam pytanie czy Pani to stosowała,  jakie rezultaty?

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwiec 30, 2017, 12:04:01 »
W tej książce jest rozdział o suplementacji mikroelementów (nie tylko magnezu) przy pomocy neubulizatora. Między innymi autor pisze o suplementacji jodem w ten sposób. Mam pytanie czy Pani to stosowała,  jakie rezultaty?
Mów mi Ewa, proszę :)
Tak, wiem że o tym pisze. Nebulizator mam , ale inhalowałam nim, nie żyjącego już, psiaka  (solankami). Sama nie stosowałam, brak czasu. Wiem, że Sircus napisał książkę o jodzie. Jest dostępna tylko w wersji angielskiej. Podobno ma się ukazać w Polsce, tyle że nie jest wiadome kiedy.
Podrzucam Ci interesujący wpis na temat  inhalowania się glutationem:
http://www.pepsieliot.com/glutation-rozpylany-nebulizator-trafia-razu-celu-przelom-leczeniu/
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2017, 12:07:21 wysłana przez ewula K »

Offline pczerlus

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 143
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwiec 30, 2017, 13:08:35 »
Dzięki.

Offline Klara2

  • Ekspert forum
  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 333
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #168 dnia: Lipiec 03, 2017, 09:24:00 »
Dziękuję, Ewo, za obszerną odpowiedź. :)

Offline huan yuan

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 167
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #169 dnia: Listopad 21, 2017, 12:27:28 »
Cytuj
A co do stosowania wewnetrznego chlorku,to przeciez w aptece mozna kupić roztwór delbeta (chlorek mg) i on jest do picia.

Ale Ty coś pisałaś o sercu i wtedy chlorki mogą być problemem.
Jednak napisałaś, że jest dobrze, czyli jest dobrze - nie będę się kłócić z faktami.

Może na dalszą metę chlorek magnezu stosuj zewnętrznie, a do wewnątrz inne związki i raczej organiczne.

w Aptece można kupić też chlorek magnezu sześciowodnego w postaci leku pn. Slow-Mag. To chyba jest ta sama postać magnezu, którą stosował Delbet

Offline grzegorzadam

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 348
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #170 dnia: Listopad 21, 2017, 18:53:41 »
Podobna, slow-mag to chlorek 6-wodny, a Delbet jest chlorkiem bezwodnym.

Cytuj
”1 gram (1000 mg) bezwodnego chlorku magnezu zawiera 255,3 mg jonów Mg2+.

1 gram sześciowodnego chlorku magnezu zawiera 119,6 mg jonów magnezu Mg2+,

czyli sześciowodnego potrzeba w przybliżeniu wziąć 2 razy więcej (dokładniej 2,13 razy) niż bezwodnego.”

Nie ma to większego znaczenia, przeliczamy tylko dawkę, ale cena tego delbetu jest
delikatnie mówiąc nieprzyzwoita.
Slow mag poza tym zawiera tyle zbytecznych dodatków:
Cytuj
substancje pomocnicze: wapnia węglan strącony, powidon, talk, magnezu starynian, otoczka bezcukrowa
, że zakup chlorku czystości farmaceutycznej czy spożywczej jest jak najbardziej rozsądne, nie drenując
portfela.
Wtedy i kąpiel, i moczenie stóp i ''oliwa'' Mg (do picia również) zabezpieczą zapotrzebowanie.

Z żywności magnez doskonale się wchłania, ale mało kto je kasze, groch, fasolę,
czekolada nie jest dobrym źródłem, bo mocno generuje szczawiany, potem ludzie się dziwią, że mają dny
moczanowe, haluksy, rwy kulszowe (kryształki szczawianów) i inne.
A sprzedawców czekoladek stać na każdą reklamę.

Offline Klara2

  • Ekspert forum
  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 333
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #171 dnia: Listopad 21, 2017, 20:07:47 »
A co Szanowne Państwo sądzą o tym?
Jean-Marc Dupuis
Ograniczenia w stosowaniu chlorku magnezu
Wielu Czytelników pytało mnie, dlaczego nie rekomenduję chlorku magnezu i dlaczego nie wymieniam nawet nazwy soli nigari – produktu cieszącego się olbrzymią popularnością w sklepach z żywnością ekologiczną. Sól nigari to ekstrakt szarej soli morskiej z Japonii. W stanie naturalnym zawiera on aż 84% chlorku magnezu, a także składniki mineralne i mikroelementy. Poza tym jest niedrogi. Na pierwszy rzut oka wydaje się być oczywistym rozwiązaniem na uzupełnienie niedoborów magnezu!

Chlorek magnezu jest tym bardziej popularny, że rekomendował go w pierwszej połowie XX w. wpływowy dr Delbet. Przepisywał on chlorek magnezu z uwagi na jego właściwości lecznicze i profilaktyczne w przypadku niektórych chorób zakaźnych, aby przyspieszać zdrowienie oraz rekonwalescencję.

Dr Delbet stworzył nawet mieszankę soli magnezu nazwaną „Delbiase” (tzw. roztwór Delbeta) zawierającą głównie chlorek magnezu.

Tyle tylko, że jak to często bywa, pozory mylą. Chlorek magnezu jest korzystny w niektórych sytuacjach, jednak nie w większości przypadków. Nie rekomenduję tego rozwiązania. Oto dlaczego.

Chlorek magnezu zwiększa kwasowość w organizmie
Jednym z głównych powodów, dla których brakuje nam obecnie magnezu, jest to, że nasz tryb życia i pożywienie wywołują chroniczną kwasicę, czyli zbyt wysoką kwasowość w naszym organizmie.

Wynika to ze zbyt dużego spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, głównie nabiału, oraz soli (chlorku sodu).

Aby zmniejszyć kwasowość, pobierasz magnez ze swoich zapasów (kości, zębów, organów). Jest to skuteczne tylko w określonym czasie. Niewykorzystany magnez usuwany jest wraz z moczem.

Stopniowo pozbawiasz się własnych zapasów magnezu. Może to spowodować łamliwość kości (osteoporozę). Niedobór magnezu jest ponadto szkodliwy dla pracy serca i tętnic, dla funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz dla wielu innych funkcji życiowych. Stąd zwiększone ryzyko depresji, chorób serca itd.

Jednak jeśli zażyjesz chlorek magnezu, w jego składzie, jak sama nazwa wskazuje, znajdują się jony chlorkowe, które zwiększą kwasowość.

Powrót do szkolnej ławki
Czytelnicy Poczty Zdrowia, którzy uczyli się chemii w szkole, pamiętają, że jeśli sól (chlorek sodu) powoduje zakwaszenie organizmu, wynika to z zawartych w niej jonów chlorkowych.

Jon chlorkowy obecny w chlorku sodu wiąże się z jonem wodoru i tworzy cząsteczkę kwasu solnego o bardzo kwaśnym odczynie. To dlatego spożywanie dużej ilości soli zakwasza organizm. I dokładnie taki sam problem wiąże się z chlorkiem magnezu. Zawarty w nim jon chlorkowy jest dokładnie taki sam jak w chlorku sodu.

Chlorek magnezu zwiększy kwasowość w organizmie, a więc… zwiększy ubytek magnezu!

Stosując chlorek magnezu, pozytywny efekt (zasadotwórczy) magnezu jest po prostu niwelowany przez negatywny efekt (kwasotwórczy) chloru. A magnezu nadal ubywa.

Chlorek magnezu drażni jelita
Główną wadą większości suplementów magnezu, a więc także chlorku magnezu, jest wywoływanie problemów żołądkowo-jelitowych. Mówiąc wprost, chodzi o biegunkę.

Dlatego właśnie drobiazgowo szukałem dla moich Czytelników informacji, aby znaleźć typ magnezu najmniej agresywny dla śluzówki jelit.

I znalazłem suplement z dobrą dawką! Jest nim jabłczan (malat) magnezu. Jego zaletą jest to, że jest łagodny dla jelit i bardzo dobrze się wchłania. Poza tym, nie zakwasza organizmu. Wręcz przeciwnie, odkwasza go.

Czy naprawdę trzeba wyrzucić do kosza chlorek magnezu?
Szanowny Czytelniku, mógłbyś teraz pomyśleć, że chlorek magnezu należy wyrzucić do kosza. Ależ skąd! Otóż chlorek magnezu to forma niewłaściwa do celów uzupełniania niedoborów lub jako długotrwała suplementacja, ale za to ma bardzo szczególne zastosowanie w konkretnych przypadkach.

Niektóre badania wydają się wskazywać, iż chlorek magnezu może spowolnić namnażanie się wirusów i bakterii, co może pomóc organizmowi w zwalczaniu chorób.9

Takie działanie następuje w wyniku synergii trzech właściwości chlorku magnezu.

Pierwszym jest zakwaszające działanie jonów chlorkowych, co zakłóca normalne funkcje mikrobów.
Drugim jest bezpośrednie działanie antybakteryjne jonów chlorkowych.
Trzecim jest działanie przeczyszczające chloru, co pozwala oczyścić florę bakteryjną jelit i utrudnia rozwój patogennych szczepów.
Wyniki tych badań fragmentarycznych należy potraktować z dużą uwagą. Jeśli doda się je do tradycyjnego zastosowania chlorku magnezu, wydają się być one godne zaufania i zainteresowania.

Chlorek magnezu, zwany nigari, mógłby więc być interesującym rozwiązaniem w walce z rozpoczynającym się atakiem wirusowym lub bakteryjnym (pod warunkiem, że w pobliżu jest toaleta!), ale nie w celach uzupełniania niedoborów.
https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/magnez-wydanie-specjalne

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10768
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #172 dnia: Listopad 21, 2017, 20:40:29 »
Właśnie ten artykuł podlinkowany przez yield tam skomentowałam:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=6281.msg77553#msg77553

Z przykrością stwierdzam, że tekst:

"Powrót do szkolnej ławki
Czytelnicy Poczty Zdrowia, którzy uczyli się chemii w szkole, pamiętają, że jeśli sól (chlorek sodu) powoduje zakwaszenie organizmu, wynika to z zawartych w niej jonów chlorkowych.
Jon chlorkowy obecny w chlorku sodu wiąże się z jonem wodoru i tworzy cząsteczkę kwasu solnego o bardzo kwaśnym odczynie. To dlatego spożywanie dużej ilości soli zakwasza organizm. I dokładnie taki sam problem wiąże się z chlorkiem magnezu. Zawarty w nim jon chlorkowy jest dokładnie taki sam jak w chlorku sodu."

Jest bzdurą.
Roztwór soli kuchennej w wodzie nie składa się z wodorotlenku sodu i kwasu solnego, mimo, że jony, które mogłyby dać taką kombinację istnieją.
Jak to sprawdzić doświadczalnie?
(na motywach książeczki Stefana Sękowskiego "Na przełaj przez chemię")

Weźmy 3 szklanki:
1. wlejmy do połowy 10% NaOH w wodzie
2. wlejmy do połowy 10% HCl w wodzie
3. Wlejmy do połowy 10% NaCl w wodzie
Każdą szklankę dla pamięci należy odpowiednio opisać, najlepiej kartką papieru przyklejoną taśmą klejącą, lub w jakikolwiek inny rozsądny sposób.

A teraz pytanie zasadnicze: do której szklanki bez lęku włoży się palec?

I tyle są warte te całe dywagacje o jonach chlorkowych tworzących kwas solny ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline grzegorzadam

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 348
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #173 dnia: Listopad 22, 2017, 10:37:07 »
Wszystkie do chwili obecnej przeprowadzone badania wskazują, że stopień wchłaniania magnezu istotnie zależy od postaci, w której został podany, z największą wchłanialnością organicznych związków magnezu – glukonianu i cytrynianu, mniejszą pozostałych związków magnezu – mleczanu, jabłczanu, chlorku, asparaginianu i chelatu aminokwasowego, oraz małą wchłanialnością tlenku magnezu, węglanu magnezu i siarczanu magnezu. Wchłanianie związków nieorganicznych zależy od stopnia jonizacji i hydratacji, zaś organicznych – od obecności anionów nieorganicznych.

https://www.youtube.com/watch?v=rySQO7RSkVI
Badania laboratoryjne producentów nie są zgodne z tym, czyli forma jest mniej istotna, wchłanialność
prawie identyczna, problemem jest powszechny niedobór, przyczyny znane:
Cytuj
Długoterminowy efekt końcowy jest zatem mniej zależny od formy chemicznej, a bardziej od stosowanej dawki magnezu pierwiastkowego („jonów magnezu”).

Efekty 2-tygodniowej suplementacji różnymi formami magnezu

Formy chemiczne magnezu   Nieorganiczne   Organiczne
Tlenek   Węglan   Cytrynian   Glukonian   Asparginian
Wchłanianie %   57±7%   52±5%   58±8%   67±7%   60±8%
Przyswajanie %   45±6%   41±5%   45±6%   49±5%   47±6%
Poziom Mg w surowicy krwi (mg/ml)   18±1%   17±1%   17±1%   18±1%   17±1%
Poziom Mg w erytrocytach (mg/l)   45±4%   46±3%   45±3%   47±2%   43±4%
Na podstawie badań eksperymentalnych, po 3-tygodniowej diecie ograniczonej w magnez.
https://www.doppelherz.pl/fileadmin/user_upload/webs/doppelherz-pl/wchlanianie_a_przyswajanie_zwiazkow_magnezu__1_.doc
Cytuj
Jedyną bezpośrednią metodą pomiaru bioretencji jest metoda izotopowa: śledzi się losy izotopu magnezu w różnych tkankach, np. w czerwonych krwinkach krwi (erytrocytach). Na podstawie takiego, wiarygodnego pomiaru gromadzenia magnezu (bioretencji) w krwinkach czerwonych ustalono, że:

organiczne formy magnezu (np. cytrynian, chelat aminokwasowy) są w silniejszym stopniu wydalane z moczem niż związki nieorganiczne (np. tlenek, węglan)
po 2 tygodniowej suplementacji tą samą dawką magnezu brak jest istotnych różnic w poziomach magnezu w krwinkach czerwonych (bioretencji) - niezależnie od zastosowanej formy chemicznej. ....
https://www.doppelherz.pl/aktualnosci/bioretencja-magnezu/
Cytuj
Jak przebiega proces przyswajania magnezu?

Wchłanianie magnezu następuje w jelitach – głównie w jelicie cienkim – przy czym organizm potrafi regulować jego wchłanianie zależnie od obecnego zapotrzebowania na magnez. W przypadku znacznych braków magnezu w organizmie, jelita potrafią przyswoić z pokarmu aż do 80% tego pierwiastka.

Natomiast w bardziej standardowych sytuacjach - przy względnie prawidłowym odżywianiu - jony magnezu są słabo przyswajalne i zazwyczaj do organizmu trafia do 30% z dostarczanej ilości magnezu. ..
https://www.doppelherz.pl/aktualnosci/jakiej-ilosci-magnezu-potrzebuje-moj-organizm/
Z przykrością stwierdzam, że tekst:

"Powrót do szkolnej ławki
Czytelnicy Poczty Zdrowia, którzy uczyli się chemii w szkole, pamiętają, że jeśli sól (chlorek sodu) powoduje zakwaszenie organizmu, wynika to z zawartych w niej jonów chlorkowych.
Jon chlorkowy obecny w chlorku sodu wiąże się z jonem wodoru i tworzy cząsteczkę kwasu solnego o bardzo kwaśnym odczynie. To dlatego spożywanie dużej ilości soli zakwasza organizm. I dokładnie taki sam problem wiąże się z chlorkiem magnezu. Zawarty w nim jon chlorkowy jest dokładnie taki sam jak w chlorku sodu."

Jest bzdurą.
Zwykły chlorek sodu nie jest zdrowotnie korzystny, nie dotyczy soli naturalnych, kopalnych, morskich
które regulują równowagę kwasowo-zasadową.
Coś się Jasiowi pokićkało, zakwasza żołądek i to jest dobre, najlepsze.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2017, 10:43:47 wysłana przez grzegorzadam »

Offline huan yuan

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 167
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #174 dnia: Listopad 24, 2017, 10:45:00 »
Podobna, slow-mag to chlorek 6-wodny, a Delbet jest chlorkiem bezwodnym.


czy ktoś zna i może podać wiarygodne źródło (niekonieczne w języku polskim), że Delbet to chlorek bezwodny.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10768
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #175 dnia: Listopad 24, 2017, 14:56:26 »
Każdy chlorek magnezu rozpuszczony w wodzie lub nawet przechowywany na powietrzu jest uwodniony.
By mieć chlorek bezwodny, trzeba go wyprażyć i przechowywać w hermetycznym opakowaniu.

Pozdrowienia :-)

Offline huan yuan

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 167
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #176 dnia: Listopad 24, 2017, 15:37:55 »
moje pytanie dotyczyło rodzaju chlorku magnezu, który rekomendował P. Delbet, a dokładnie w miarę wiarygodnego źródła, które to potwierdzi.

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1070
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #177 dnia: Listopad 24, 2017, 16:44:09 »
Delbet to historia sprzed 100lat - z czasów I wojny światowej - nie wiem czy znajdziesz jakieś oryginalne źródło w temacie. Dla mnie - ponieważ MgCl2 przez Delbeta był używany w postaci r-ru - nie robiło różnicy z jakiego MgCl2 się wychodziło - może w przeliczeniach stężenia. Z wyliczanek z artykułów o Delbecie mi wyszło, że używał MgCl2 sześciowodnego. Chyba logiczne - MgCl2 jest silnie higroskopijny - rozsypany w ciągu paru godzin zmieni się w płyn. Bezwodny - po otwarciu naczynia (hermetycznego) - przestaje być bezwodny.

Offline huan yuan

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 167
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #178 dnia: Listopad 24, 2017, 21:55:21 »
dzięki Leo ! W źródłach angielskojęzycznych też znajduję wzmianki o chlorku sześciowodnym, jednak to nie są ani prace Delbeta, ani ich tłumaczenia, więc postanowiłem dopytać  :)