Autor Wątek: suplementacja magnezem  (Przeczytany 89275 razy)

Klara

• Gość
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #105 dnia: Listopada 11, 2014, 11:55:12 »
Klaro,ja zrobilam roztwór ale z chlorku magnezu kupionego na allegro,nie z delbeta-a on jest bezwodny,natomiast z allegro jest sześciowodny.
Czy zawartość magnezu w obu przypadkach jest taka sama?
Czy stosujac taką kuracje przez 3mce 4xdziennie,po 25 ml roztworu,to nie za dużo?
Zalecane przez RDA normy dzienne spożycia magnezu, w postaci suplementów, wynosi 375 mg (chlorku magnezu). Ale to są normy dla młodych, zdrowych i nie biorą pod uwagę tego, że na skutek zanieczyszczenia środowiska potrzeby na magnez są dużo większe. Nie wiem jak ma się przeliczenie ml roztworu do zawartości w nim magnezu w mg... Ile dajesz chlorku magnezu do tej ilości wody (25 ml )? Może ktoś mądrzejszy się tu wypowie?
Zawsze kluczowe jest samopoczucie, do oceny koniecznej ilości magnezu do suplementacji. U każdego jest inne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Napisałam kiedyś na swoim blogu cykl artykułów na temat magnezu. Jak wejdziesz na bloga, wpiszesz w wyszukiwarce magnez, to wyskoczą Ci wszystkie artykuły na ten temat.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #106 dnia: Listopada 11, 2014, 12:04:57 »
Nie mam czasu teraz przeliczac ile jest w 25 ml ale na pół litra wody wsypuje 16,65g chlorku i z tego 25ml rozpuszczam w 100 ml wody

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #107 dnia: Listopada 11, 2014, 15:26:46 »
Przymierzam się do suplementacji lekiem Aspargin...

Offline SwojskaPiwniczka_pl

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: Listopada 13, 2014, 07:50:45 »
A co to za lek? Możesz napisać coś więcej na jego temat? Mi ostatnio bardzo posmakowały jagody acai,które są bardzo dobrym przeciwutleniaczem i stanowią bombę witaminową dla naszego organizmu. To chyba najlepszy suplement:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #109 dnia: Listopada 14, 2014, 17:56:13 »
A co to za lek? Możesz napisać coś więcej na jego temat? Mi ostatnio bardzo posmakowały jagody acai,które są bardzo dobrym przeciwutleniaczem i stanowią bombę witaminową dla naszego organizmu. To chyba najlepszy suplement:)

Słuchaj Piwniczko, napisz otwartym tekstem, co reklamujesz we właściwym dla tego typu spraw dziale, bo zachowujesz się jak typowy spamer :-P

Pozdrowienia :-)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #110 dnia: Listopada 19, 2014, 22:10:30 »
Już biorę, ale chyba mam na niego uczulenie, bo mi wysypka na prawej ręce wyszła. Z drugiej strony parę dni temu podawali mi w prawą rękę takie świństewko w szpitalu, więc może to od tego :D.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #111 dnia: Marca 06, 2015, 16:23:49 »
Czy mozecie mi powiedzieć,czy ten magnez,który podałam warto przyjmować,szukam czegoś na zmiane z moim chlorkiem magnezu,który nie zawsze mi wchodzi,a pasuje mi codziennie łykać dodatkowy magnez,czy podana zawartośc magnezu jest faktycznie  juz tą "czystą' lością w jednej kapsułce?
Jest to mleczan magnezu,ponoc tez dobrze sie wchłania,na równi z cytrynianem,czyy to prawda?

http://www.doz.pl/apteka/p80513-Magnez_B6__Cynk_kapsulki_60_szt

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #112 dnia: Marca 06, 2015, 16:54:37 »
Tusia.
Łykasz chlorek magnezu?

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #113 dnia: Marca 06, 2015, 17:09:00 »
Na początek, odpowiedziałbym sobie na pytanie, czy moja dieta jest tak źle zbilansowana, że potrzebuje suplementacji magnezem.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #114 dnia: Marca 06, 2015, 19:43:01 »
Janek,tak popijam chlorek magnezu.

Vereinigten,mam problemy z sercem i dlatego sie wspomagam,nie uwazam tego za cos złego.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #115 dnia: Marca 06, 2015, 19:46:07 »
Ja rozumiem, możesz nie uważać tego za coś złego, ale takie rzeczy należy przeprowadzać w porozumieniu z dietetykami i lekarzami, przynajmniej rodzinnymi. Jeżeli istnieje wystarczająca suplementacja w diecie, nie ma sensu - ba! Jest to nawet szkodliwe, faszerować się suplementem diety, z nie wiadomo jaką wchałnialnością.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #116 dnia: Marca 06, 2015, 20:24:23 »
Ja też piję chlorek magnezu :)
Nie konsultowałam tego z lekarzem .
Przyjmuję ok. 600 mg/dobę i to od kilku tygodni.
Czuję się reeeewelacyjnie :)
Ewa

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #117 dnia: Marca 06, 2015, 20:29:51 »
Noooo,konsultacja z moim lekarzem rodzinnym bądż kardiologiem-co na moje kołatania serca-pytam?
Kilka tabletek dziennie magnezu-odpowiada lekarz.
Skoro w badanich nic nie wychodzi to taka mam terapię.
Wiec nie wiem jak mozesz pisać Vereinigten,że lekarze sie przejmują,a suplementami to juz wogóle,dla nich to jest jak cukierki,mozna łykac ile sie chce bo dla nich to takie nic,więc samemu trzeba szukać i testowac na sobie,wyjścia nie ma innego :)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #118 dnia: Marca 06, 2015, 20:34:05 »
Ewaryn,odmierzasz po prostu taką ilość tego magnezu i dodajesz do soku,czy wody,czy może robisz taki roztwór jak delbeta?

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #119 dnia: Marca 06, 2015, 20:37:38 »
600 mg? Dziennie? Czyś kobieto rozum postradała? Nawet w ciąży, gdzie trzeba podtrzymać dwa życia, trzeba zawrzeć jedynie 400 mg dziennie. 600 mg to już jest dawka uznawana za przekroczenie, zaczynają się objawy przedawkowania. Pewnie już wystąpiły, tylko rzadki stolec uznano za działanie błonnika. A tu bezmyślnie popijają sobie chlorek magnezu i jeszcze suplementy diety chcą łykać, bo gdzieś coś wyczytały. A nadmiar magnezu, lojalnie ostrzegam, powoduje złe wchłanianie wapnia, co spowoduje reakcję kaskadową organizmu, bo już ten niedobór można poważnie odczuć.

Lekarz nie będzie się przejmował suplementem, bo nawet go nie zna - co roku jest rejestrowane 2500 suplementów diety - tylko i wyłącznie w Polsce. W ich składach jest bóg wie co a to jest weryfikowane ale bardzo powoli.