Autor Wątek: suplementacja magnezem  (Przeczytany 88882 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
suplementacja magnezem
« dnia: Października 10, 2012, 22:21:41 »
Mam w planie przetwór domowy , magnezowy. Dowiedziałam się bowiem, że magnez przyjmowany doustnie ( w formie suplementów) jest bardzo marnie wchłaniany. Tymczasem skóra jest niezwykle chętna do współpracy.
http://www.ancient-minerals.com/magnesium-chloride/

przetwór ten będzie nazywał się magnezowym olejem, robi się go tak
http://www.ehow.com/how_5918363_make-magnesium-chloride-oil-pain.html
z tego
http://naturo.pl/pl/p/Sol-morska-Yoshikawa-Nigari-250g-Futuro/2663

ta japońska sól to chlorek magnezu w 95%, kosztuje 5.19zł. należy ją zalać wodą, po 2 -3 dniach zyska konsystencję OLEJOWĄ (brzmi jak jakiś cud) . Gotowa do użytku.

polecane są też kąpiele w chlorku magnezu.

przepraszam , że chaotycznie, ale ostatnio zabiegana jestem. ::)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
Odp: suplementacja magnezem
« Odpowiedź #1 dnia: Października 10, 2012, 22:44:00 »
Baaardzo ciekawe,zawsze mam dylemat własnie co do magnezu,nigdy nie czuje aby dawał jaks poprawe,a czesto biore na moje kłatania serca,moze taki olej by rozwiazał ten problem.....

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Października 11, 2012, 08:04:16 »
tu więcej informacji po polsku http://www.magolej.pl/

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 11, 2012, 08:41:15 »
Bardzo ciekawe-już wcześniej  czytałam o takich kąpielach.
Tusiu,a może spróbuj witamin z grupy B,drożdże piwowarskie?
:)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 11, 2012, 11:27:45 »
Agnieszko,te kołatania wystepuja u mnie przed miesiaczka,wiec sa zwiazane ze zmiana hormonów,ginekolog twierdzi,ze tak juz mam.
A co do drozdzy,czy to prawda,ze jesli sie ma drozdzyce,czy candide to spozywanie drozdzy pod kazda postacia jest nie wskazane- pytam tak przy okazji.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 11, 2012, 11:35:36 »
Inesilk,tylko cena jest nieporównywalnie wyzsza,chyba,ze chodziło Ci o opis działania.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #6 dnia: Października 11, 2012, 19:59:53 »
Podałam link z polskim opisem działania .  :)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 12, 2012, 08:15:41 »
O ile dobrze pamiętam Ojciec Jan Grande w swych poradnikach zaleca dla uzupełnienia magnezu spożywać kakao. Oczywiście nie żadne tam rozpuszczalne wzbogacone połową tablicy Mendelejewa, a dobre ciemne kakao. Należy rozpuścić je w ciepłej wodzie, lekko zagotować dolać mleka. Dogrzać do pożądanej temperatury i smacznego.
Z moich doświadczeń wynika, że jest jedno mała uboczne działanie "mocnej" wersji kakao.
Nie da się po nim zasnąć. Działa może wolniej niż kawa, ale jak już zadziała....
Nie polecam przed pójściem w pielesze, no chyba, że akurat na nie zasypianiu komuś zależy :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 12, 2012, 08:39:35 »
Tusiu,u mnie występowały bardzo denerwujące drętwienia nogi,reki.
Po wypiciu kakaa z wodą+ miód,dawały ulgę,potem uzupełniłam tabletkami magnez+potas,ale tak jak pisze Ineslik-nie wiadomo co organizm przyswaja-dlatego te kąpiele-to niezły pomysł-kąpiele w ziołach to też uzupełnianie minerałów,witamin.
Lekarz poradził mi witaminy B  zaczęłam je brać i lepiej się czuję,może faktycznie brakowało mi ich?
Zulu,niby nie łączymy magnezu z wapniem,dlatego woda,a nie mleko.Gdy mieliśmy smutną sytuację,to poiłam teściową takim kakaem i czuła się lepiej-pewnie pod wpływem stresu magnez został wypłukany.

:)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Października 12, 2012, 08:51:44 »
zulu - od dawna lansuję ziarno kakaowca zamiast kawy  :)

dobrym źródłem magnezu jest yerba-mate . O poziomie magnezu u matopijców od dawna krążą legendy - że taki idealny. Jaki jest u mnie (piję yerba mate) - nie wiem, nie badam :-X

Uważam jednak  , że i dla mnie taka suplementacja byłaby wskazana, szczególnie na wieczór. Po treningu. Taka odżywka na mięśnie.

Chlorek magnezu jest też dostępny w wersji chemicznej, na allegro, kilo około 25 zł. Jest to produkt "o czystości farmakologicznej".

Natomiast spożywanie chlorku magnezu jest proponowane jako sposób oczyszczenia jelita grubego.  Pierwszy dzień miękkie jedzenie, drugi dzień płyny przezroczyste, trzeci chlorek magnezu rozpuszczony w wodzie plus woda. trzeciego dnia należy zarezerwować miejsce w toalecie na długo.

Jest w sprzedaży olej magnezowy zrobiony na bazie soli z holenderskiej kopalni. Czy w Polsce jest też taka sól?
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2012, 08:54:20 wysłana przez ineslik »

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 12, 2012, 14:08:13 »
Skład chemiczny:
NaCl - 96,5 % min
Mg - 0,10 % max
H2O - 0,05 % max
Ca - 0,7 % max
SO4 - 1,4 % max
Części nierozpuszczalne w wodzie - 1,5 % max
Brak antyzbrylacza.

To dane z kłodawskiej soli, której używam do wszystkiego spożywczego.
Nie wiem ile magnezu ma ta holenderska więc masz możliwość porównania.
Sporo jest też dostępnych soli z polskich uzdrowisk, może tam pogrzebać ?

Dasz do googli "sól naturalna z wysoką zawartością magnezu", to wyskakują produkty z Morza Martwego. Ciężko na szybko coś słonego poszukać :)

veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 18, 2012, 18:18:33 »
Zrezygnowałam z soli Nigari - przecież skażona radioaktywnie.  Chlorek magnezu kupiłam na allegro u Tomka chemika
fotorela
http://www.herbiness.com/olej-magnezowy/

mało napisałam o zastosowaniach, bo mam chwilowo mało doświadczeń . Zakrólikować zechciało kilka osób, mam nadzieję , że podzielą się spostrzeżeniami.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 19, 2012, 10:24:34 »
Rozpuściłam cały chlorek magnezu jaki miałam (ok 25 dag).Wczoraj posmarowałm nadgarstki.Skóra faktycznie uległa podrażnieniu,wystąpił świąd/uczucie szczypania .Po czasie przeszło.Dzisiaj znowu wysmarowalam skórę,okolice kręgosłupa krzyżowego,oraz przedramiona.Na przedramionach,dłoniach znowu uczucie podrażnienia,na skóþrze pleców po chwili przeminęło.Teraz pytanie-skoro pojawiają się uczucia podrażnienia skóry to zaprzestać stosowania,stosować w większym rozcieńczeniu,stosować w dotychczasowym stężeniu ( na razie podrażeniena ustępuja samoistnie),wlać do kąpieli,odstawić całkowicie?Jeszcze sprawa techniczna do osób biegłych chemicznie-na ile taka oliwa magnezowa jest stabilna,jak długo będzie bez zmiany właściwości ?Mam rozpuszczoną w plastikowym oryginalnym opakowaniu w jakim kupiłam chlorek w hurtowni chemicznej(Cz.d.a).Pozdrowienia od podrażnionej kachy  ;D

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 19, 2012, 11:12:32 »
Jakie stężenie tej oliwy magnezowej zrobiłaś? Ma być 5-15%. Jeżeli skóra piecze, to znaczy ,że musisz zrobić trochę słabszy roztwór (dolej wody). Stosowałam kiedyś ten roztwór na noc u dziecka na stopy i łydki obolałe po treningu i >sztywne< przy porannym wstawaniu. Nie było podrażnień - jedynie koniuszki moich palców po smarowaniu trochę jakby wygładzone. Syn dobrze się czuł po takim zabiegu. Smarowała też babcia bolące i sztywne nogi (stopy i łydki), przynosiło ulgę. Mimo to uważam, że mniej ceregieli jest przy zażywaniu doustnym.
Beata

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 19, 2012, 11:48:33 »
stężenie zrobiłam zdecydowanie większe.Zalałam wodą z dużym nadmiarem ponad stałą substancję,ale jest zdecydowanie silniejsze niż 15% -szacunkowo mogło być około 30%.Czyli rozcieńczę.Dziękuję za szybką odpowiedź Beato  :) .Doustnie piłam,ale gdy pojawiła się szansa większej przyswajalności przez skórę to sie na to rzuciłam ,jak łysy na grzebień  ;D .A teraz to już pozostaje to wykończyć  :)