Obiecałem przepis, zaraz go przepiszę. Jedak warto zaznaczyć, ze we wstępie działu poświęconego chorobom serca w ujęciu medycyny św. Hildegardy, autor dr Wighard Srehlow pisze:
Podtytuł rozdziału:
Serce i Dusza
"Medycyna Hildegardy zna 35 środków na serce , ale także 35 duchowych dolegliwości i przypadków nieprawidłowego rozwoju, które obciążają serce i układ krążenia, mimo że te mogą być organicznie zdrowe".
... fascynujące jest to holistyczne podejście Hildegardy.
Przepis na wino pietruszkowe:
10 gałązek świeżej pietruszki z listkami
2 łyżki octu winnego
80-150g miodu
1 l wina Kabinett
Pietruszkę i wino gotować przez 5 minut, następnie dodać miód i ocet winny. Gotować dalej przez 5 minut. Trzeba doprowadzić do wrzenia, gdyż tylko w takiej temperaturze z pietruszki i miodu powstaje skuteczne połączenie glikozydów nasercowych.
Diabetycy- tylko 80g miodu na litr.
Z wina na serce należy zdjąć szumowiny, przecedzić je, a następnie przelać do sterylnych butelek.
Pic 3 razy dziennie po 1 kieliszku likierowym po jedzeniu.
Wino można wzmocnić prze dodanie do gotowania korzenia pietruszki, co powoduje silniejsze odwodnienie.
Wersja forte:
Do wina z miodem i pietruszką można dodać 25-30 kropel nalewki głogu, dzięki czemu uzyskuje się silniejsze ukrwienie mięśnia sercowego i wzmocnienie serca.
Dzięki w/w winku znikają bóle czynnościowe serca, występujące mimo prawidłowego EKG.
Sprawdziło się także w przypadku dolegliwości serca na tle reumatycznym, osłabieniu serca przy zachorowaniu na grypę. Przy każdym osłabieniu serca, zwłaszcza w starszym wieku.
Zawsze przed zastosowaniem glikozydów nasercowych należy przeprowadzić próbę z winem, dzięki czemu stosowanie chemii staje się zazwyczaj zbyteczne.
... tyle zżynania z książki. Dalej jednak zaleca się prowadzenie odpowiedniej psychoterapii, a także innym zaleceniom opartym na poście, odpowiedniej diecie i tzw. " wielkiej kuracji serca"
Może coś jeszcze
Dolegliwości serca wywołane smutkiem, pesymizmem i osłabieniem serca
40g sproszkowanego bodziszku (geranium)
30g sproszkowanej mięty polej ( nie polnej )
20g sproszkowanej ruty zwyczajnej.
Zmieszanymi składnikami sypać na chleb 1-3 szczypty i jeść przynajmniej raz dziennie.
Przepisy pochodzą z książki
Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z
autor Wighard Strehlow.