Autor Wątek: Pokrzywka brazylijska, czyli Coleus  (Przeczytany 15153 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Pokrzywka brazylijska, czyli Coleus
« dnia: Października 03, 2012, 23:29:22 »
Dość popularna roślina doniczkowa, ale w sumie mało się pisze o jej własnościach.

Tutaj jest po rosyjsku:
http://fitoco.com/ru/index.php/informatsija/lekarstvennye-rastenija/196-koleus-aromatnyj-plectranthi.html

Stężenia zabijające bakterie (cytat):
"Bacillus mycoides (1:1,000), B.subtitis (1:1,000), Mycobacterium tuberculosis  (1:1,000), Shigella flexneri (1:1,000), Staphylococcus aureus (1:1,000), Salmonella typhi (1:500), Shigella shigae (1:500), Streptococcus haemolyticus (1:500). "

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
Odp: Pokrzywka brazylijska, czyli Coleus
« Odpowiedź #1 dnia: Października 22, 2012, 12:23:19 »

Basiu,
szalenie sie ciesze z tego co napisalas.  ;D
Pokrzywki kolorowej mam w domu kilka doniczek, i wlasnie sie zastanawialam, co z nia zrobic, bo musze roslinki z balkonu zabrac do mieszkania, a miejsca ciutke brak ... Maz juz zali sie pomalenku, ze zyje w jakims ogrodzie, a nie w mieszkaniu ... ;) :D
W ubieglym roku pokasowalam roslinke, biorac jedynie przeszczepki.
Rosnie bujnie, jest piekna, bardzo ja lubie  ;D
Przegladalam w necie temat, lecz na preparaty lecznicze nic nie znalazlam.
Jesli bys byla w posiadaniu jakis przepisow, bylabym Ci wdzieczna.
Napisalas "w ostatniej chwili" lub ja przeczytalam "w ostatnim momencie"  ;D
A moze jakies innowacyjne pomysly?
Chcialabym koniecznie wykorzystac roslinke i JEJ wlasciwosci.
Pozdrawiam  ;D

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 24, 2012, 11:05:04 »

W jednym z artykulow wyczytalam, ze :

Ekstrakt z korzenia pokrzywy indyjskiej stosowany był od stuleci w tradycyjnej medycynie hinduskiej, ayurvedzie, jako guggul do leczenia nadciśnienia tętniczego, zastoinowej niewydolności serca, wyprysków, kolki, zaburzeń układu oddechowego, przy bolesnym oddawaniu moczu (stanach zapalnych pęcherza moczowego), bezsenności, drgawkach, skurczach żołądka, zapobieganiu astmie, wzmacnianiu serca i całego organizmu oraz jako środek ułatwiający odchudzanie. Również kuchnia indyjska w szerokim zakresie wykorzystywała Coleus jak doskonałą przyprawę.

Mysle wiec, ze korzen zaleje alkoholem, a liscie ususze i bede uzywala do mieszanek przyprawowych, ev. do mieszanek herbat ziolowych.
Zadnych wiadomosci do sposobu wykonania jakiegos preparatu nie znalazlam. Jedynie w jakich stezeniach mozna w aptece dostac,
pod jaka nazwa i jakiej f-my. A to nie o to chodzi ...

Coleus - Pokrzywa brazylijska - Pokrzywa indyjska - Zropikalna mieta - Pochwiatka -  Pachnący Coleus (Plectranthi) - Forskolin (pokrzywa indyjska)
   -    takie nazwy spotkalam "po drodze"  ;D

http://www.google.de/imgres?q=Forskolin+%28pokrzywa+indyjska%29&hl=pl&sa=X&biw=1116&bih=726&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=o5u_84GjscgtAM:&imgrefurl=http://www.zdrowieinatura.com.pl/pl/n/24&docid=HkW4s4Zp5bLELM&imgurl=http://www.zdrowieinatura.com.pl/public/assets/Fotolia_33591547_XS.jpg&w=283&h=424&ei=n56HUPT6GYrKsgbC4oH4Cg&zoom=1&iact=hc&vpx=114&vpy=308&dur=692&hovh=275&hovw=183&tx=96&ty=139&sig=102773204207890918976&page=4&tbnh=146&tbnw=91&start=85&ndsp=32&ved=1t:429,r:65,s:20,i:328

Chudnij zdrowo z koleusem
29-02-2012, dr Doris Ehrenberge
Pokrzywa na zapalenie pęcherza
http://kopalniawiedzy.pl/forskolina-coelus-forskohlii-pokrzywa-indyjska-utrata-wagi-zapalenie-pecherza-moczowego,2287
[/size]

Coleus Forskohli (Forskolina) -zwana pokrzywą indyjską, roślina rosnąca na terenach Azji Południowo-Wschodniej. Korzeń pokrzywy indyjskiej jest źródłem aktywnych biologicznie związków di terpenowych, takich jak: acetoksykoleosol, coleol, coleonon, coleanol, deoksycoleonol, barbutazyna, krocetyna, naptopiron, plektryna, plektyrinon. Wg badań naukowych forskolina aktywuje enzym cyklozę adenylową i zwiększa poziom cAMP (cyklicznego APM). W praktyce przekładać się to może na szybszy przyrost masy mięśniowej oraz wspomagać proces redukcji tkanki tłuszczowej. Wg niektórych źródeł forskolina wspomaga pracę tarczycy (stymulacja wydzielania trójjodotyroniny) oraz obniża poziom kortyzolu, hormonu katabolicznego dla tkanki mięśniowej.
http://www.bodyworld.pl/produkt/amix-thermo-core-90-kap-

Tłumaczę: "Pokrzywa indyjska może obniżać poziom cukru we krwi. Zaleca się ostrożność w przypadku zażywania leków, które mogą obniżać poziom cukru we krwi. Pacjenci zażywający doustne preparaty dla diabetyków lub stosujący insulinę powinni pozostawać pod opieką lekarza prowadzącego w trakcie stosowania pokrzywy indyjskiej. Mogą być konieczne zmiany dawkowania."
Mięta należy do tej samej rodziny botanicznej co pokrzywa indyjska, wczoraj trafiłam na obszerniejszy artykuł na ten temat w rosyjskim internecie; wynikało z niego, jak wspomniałam, że z powodzeniem można stosować na drogi moczowe tak samo jak tę "pokrzywę".
http://www.pecherz.pl/forum/viewtopic.php?pid=27980

Sprostowanie: mięta (nasza, zwykła) owszem, zawiera forskolin, ale artykuł dotyczy tego, co u nas się nazywa pokrzywą indyjską. Pokrzywa indyjska = tropikalna mięta.

Tropikalna mięta efektywnie leczy infekcje pęcherza moczowego
        Zwykły ziołowy napar z mięty, sprzedawany w każdej aptece, może nas ochronić przed infekcjami dróg moczowych, leczyć je a także zwiększać efektywność antybiotyków w ich oddziaływaniu na bakterie, będące przyczyną 90% infekcji pęcherza moczowego. Badacze z Centrum Medycznego Uniwersytetu Duke’a przeprowadzili eksperymenty na myszach i odkryli dlaczego w większości przypadków infekcje powracają, mimo stosowania antybiotykoterapii. Udowodnili, że pewne rodzaje bakterii ukrywają się w komórkach powlekających pęcherz moczowy – antybiotyki nie są w stanie dotrzeć do tego obszaru.
        Ponadto odkryto, że związek chemiczny o nazwie forskolin znajdujący się w tropikalnej mięcie (coleus forskohlii) oddziałuje na „schowane” kolonie bakterii, czyniąc je dostępnymi dla antybiotyków.
        Zwykle po terapii antybiotykowej większość bakterii zostaje usuniętych z organizmu w czasie mikcji, jednak pewna liczba infekcji bakteryjnych nie reaguje na antybiotyki. Powłoka pęcherza jest powierzchnią niemal nieprzenikalną. Wyspecjalizowane struktury w jej granicach, podobne do woreczków, pozwalają pęcherzowi rozszerzać się podczas napełniania się moczem. Jednak gdy następuje zakażenie, woreczki tworzą niewielkie wgłębienia do których przenikają bakterie, zaczynające się namnażać ponownie po antybiotykoterapii. Forskolin przyspiesza regenerację komórek pęcherza moczowego, co zmusza specjalne „woreczki” do oczyszczania powstałych wgłębień, również z bakterii. Badacze wprowadzali forskolin pośrednio oraz bezpośrednio do pęcherza moczowego. Dzięki tropikalnej mięcie pozbyto się przewlekłych infekcji pęcherza moczowego wywołanych przez „ukryte” bakterie w 75% przypadków.
        Napar z tropikalnej mięty był tradycyjnie stosowany w Azji na przestrzeni wieków w leczeniu szerokiego spektrum chorób. Dziś forskolin dodaje się do preparatów zwiększających masę kości i podnoszących poziom testosteronu. Mięta pomaga również pozbyć się zbędnych kilogramów. Wg amerykańskich uczonych, wdrożenie opracowanego przez nich nowego podejścia do wykorzystania leczniczych właściwości forskolinu jest niezbędne dla profilaktyki uszkodzeń nerek i wątroby, które są częstym rezultatem ciągłych terapii antybiotykowych.

Źródło: www.russianmed.ru

Tutaj dawkowania nie ma, ale na innej stronie podawano, że dawką terapeutyczną w leczeniu jaskry (nowe zastosowanie?) jest 200 - 400 mg/dobę.

Offline ddst1gs@gmail.com

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 02, 2015, 21:32:27 »
Ciekawą formę można też znaleść na http://www.zdomowejapteczki.pl/a,wyjatkowa-pokrzywa-indyjska.html ciekawie wszystko opisane.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 03, 2015, 00:14:03 »
http://rozanski.li/?p=471

wiele doktor nie napisał ale coś napisał.
Jak komuś bardzo zależy to można kupić tu nalewkę
http://www.bristolbotanicals.co.uk/pr-3050
a tu ekstrakt
http://www.bristolbotanicals.co.uk/pr-6590
a tu korzeń
http://www.bristolbotanicals.co.uk/pr-7142
ale o nim doktor nie pisał
pobudza tarczycę do pracy tak doktor pisze ale nie sprawdzałem czy tak rzeczywiście jest.

Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline red

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 16, 2016, 18:38:04 »
Od wczoraj zacząłem stosować Forskoline i powiem ,że super rozluźnia i odpręża, jestem zaskoczony mocą tej roslinki po glistniku piekły mnie trochę oczy(ciśnienie?) i żadne krople nie pomagały, a po tej pokrzywie objawy pieczenia odeszły jak ręką odjął.
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 16, 2016, 20:24:22 »
Jednym z przeciwwskazań do zażywania glistnika wewnątrz jest choroba oczy (jaskra, katarakta), może w tym jest problem?

Offline red

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 17, 2016, 11:35:50 »
Jednym z przeciwwskazań do zażywania glistnika wewnątrz jest choroba oczy (jaskra, katarakta), może w tym jest problem?

Tak wiem o tym ,niedawno miałem robione specjalistyczne badanie pod tym kątem  i wszystko jest ok, znaczy mam powiększone jakies tam naczynka, ale wynika to z mojej urody, a nie z choroby.
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline blacky

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 25, 2018, 12:15:43 »
Odświeżę temat :) Też dość mocno zastanawiam się nad tą pokrzywką, sporo w sieci teraz też się o niej pisze w kontekście odchudzających właściwości. Zaciekawiło mnie info z jednej strony:

Jednak, czy pokrzywa indyjska naprawdę odchudza, czy może jest to mit? W kilku amerykańskich instytutach przeprowadzono badania w tym kierunku. Wyniki nie były jednoznaczne (2:1 za odchudzającym działaniem), dlatego zalecono dalsze próby, ale jednocześnie zgodzono się, że pokrzywa rzeczywiście może mieć wpływ na spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Warto wspomnieć, że utrata masy ciała wynosiła od 8 do 10 procent i była obserwowana zarówno u mężczyzn, jak i kobiet (przy długotrwałym i regularnym stosowaniu forskoliny).
Źródło: https://naturalnemetody.pl/pokrzywa-indyjska-forskolina/

Z jednej strony nie ma jeszcze co do niej 100% pewności, z drugiej utrata 8 - 10% dzięki stosowaniu jednej rośliny to jest bardzo dobry wynik  ???.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 01, 2022, 14:53:13 »
Jak tam Wasze doświadczenia z koleusem?

Wysiałam w tym roku nasiona z marketu. Wzeszły chyba wszystkie i miałam ich ze 40 szt. Część rozdałam. Mam zamiar uprawiać na balkonie ile wlezie z przeznaczeniem na nalewkę.

Powoli, ale nieustannie tyję- tak 1-2 kg rocznie. Cukier od lat na górnej granicy, cholesterol też. Ruchu mi nie brakuje - pies i działka zapewniają mi go regularnie, a jednak przybieram na wadze. Czas coś z tym zrobić.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 01, 2022, 20:39:49 »
Ja mam swoje sadzonki - ukorzeniam jedną jesienią przed przymrozkami i rozmnażam na wiosnę ( w tym roku wyprowadziłem 15 sadzonek).
Coleusa używam regularnie dość długo, ale nie widzę specjalnych efektów jeśli chodzi o zbijanie wagi. Możliwe, że biorę za mało - to działa pobudzająco i musiałem ograniczać dawkę, bo pojawił się efekt nadpobudzenia, były kłopoty ze spaniem.

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 01, 2022, 23:04:15 »
No to zobaczymy. W publikacjach spotkałam się z opisem, że działa antydepresyjnie i uspokajająco. Nie spotkałam się z opisem działania pobudzającego. Zwrócę na to szczególną uwagę.

Dziś ogłowiłam moje sadzonki, żeby się rozkrzewiły. Obcięte wierzchołki utopiłam w 30% wódce z trochę większym udziałem ziela, niż Doktor w swoich publikacjach radzi.

P.S. Z siewu wychodzi taka feeria barw, że warto się pobawić :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 02, 2022, 06:38:25 »
Z opisu Doktora wynika m.in. pobudzające produkcję energii (spalanie tłuszczu) i antynowotworowe - a więc działanie na metabolizm - przypuszczam, że to działa poprzez mitochondria (hamowanie przerzutów jest inicjowane przez mitochondria). Biorę też inne rzeczy w tym kierunku, więc jest też możliwy synergizm - wzajemne wzmacnianie działania. Różnicy na wadze nie widzę, ale jest wyraźna (bardzo) na wydolności, sprawności. W każdym bądź razie - ziółko ciekawe i ładne - polecam.
Moje roślinki są monokolorystyczne - na słońcu prawie czarne.

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 02, 2022, 08:25:46 »
Jaką dawkę, jak długo stosowałeś, w jakim celu i czy cel został osiągnięty?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 03, 2022, 07:14:37 »
Jaką dawkę, jak długo stosowałeś, w jakim celu i czy cel został osiągnięty?
Pytanie krótkie, ale krótko odpowiedzieć się nie da :) . W skrócie: mój cel - przeżyć minimum 100 lat, ale o własnych siłach. Czy został osiągnięty? - jeszcze nie, ale przynajmniej na razie wygląda,  że jesteśmy na dobrej drodze :) - półmetek dość dawno minięty, a jeszcze nic się nie zaczęło dziać i mało tego - od 4 lat kondycja zwyżkuje rok po roku :). 10 lat temu myślałem, że góry już nie dla mnie, a okazało się, że jednak znowu mogę :) - w ramach sprawdzianu finalnie wylądowałem w Tatrach i wlazłem powyżej 2tys.( w moim wieku zauważyłem tylko jedną osobę).
Dawka - jak powiedziałem, stosuję różności jednocześnie i wszystko razem wsþołdziała, tak że mówić o dawce pojedynczego czegoś raczej nie ma sensu. Ale - interesuje Cię coleus - to najpierw kupiłem w kapsułkach - 1 kaps. była za dużo, musiałem zejść z dawką do 1/2 kaps.. To biorę przeszło rok (teraz nalewkę - 1 łyżeczka rano) i będę kontynuował - sprawdza się.