Autor Wątek: Czy zioła mogą powodować zaparcia?  (Przeczytany 2478 razy)

Offline striker

• Średnio Pisze
Czy zioła mogą powodować zaparcia?
« dnia: Styczeń 08, 2018, 17:28:50 »
Co może mieć na to wpływ, czy skład  ziół np. garbniki, śluzy, czy może działanie sedatywne osłabiające motorykę. Jeżeli czytamy o jakimś ziele, że działa przeciwbiegunkowo to czy wówczas zadziała zapierająco? Dzięki za Wasze spostrzeżenia.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
Odp: Czy zioła mogą powodować zaparcia?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2018, 22:39:56 »
Zioła przeciwbiegunkowe są często nieco bakteriobójcze, a garbniki obkurczając komórki błon jelit zwiększają wchłanianie wody, co powoduje "podsuszenie" masy kałowej. Te zioła raczej nie osłabiają motoryki jelit. Zioła rozkurczowe zwalniają pracę mięśni jelit, ale zioła rozkurczowe nie są uważane za przeciwbiegunkowe.

Ale, jeśli się na przykład weźmie za dużo ziół garbnikowych i za długo stosuje się dietę przeciwbiegunkową na kleikach ryżowych itp, to zaparcie ma prawo się pojawić. Wszystko trzeba rozbić z wyczuciem.

Pozdrowienia :-)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2018, 23:37:47 »
A ile było spożywanych płynów w ciągu doby? Może zbieg okoliczności?
Jak się za mało pije, to np. sól gorzka też nie zadziała przeczyszczająco.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline striker

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2018, 21:23:44 »
Zioła rozkurczowe zwalniają pracę mięśni jelit, ale zioła rozkurczowe nie są uważane za przeciwbiegunkowe.
U mnie ten problem zaistniał  przy lekko sedacyjnej, rozkurczowej, wspomagającej trawienie mieszance:
lawenda, melisa, pięciornik gęsi, rumianek, krwawnik, tatarak

Wystarczyło pobrać kilka dni 3 razy dziennie i faktycznie jakbym miał wrażenie zaniku motoryki. Być może za często lub zbyt duże dawki dla organizmu.

Również podobne wrażenie miałem po zastosowaniu takiej mieszanki:
miodunka, poziewnik, podbiał, kwiat ślazu, korzeń prawoślazu.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2018, 21:36:03 »
Ta mieszanka z lawendą chyba rzeczywiście Ciebie mogła rozkurczyć zbytnio. To nie problem, po prostu zmniejsz dawkę i jedz więcej surowizny. Posiłki spokojnie możesz przyprawiać kminkiem, majerankiem, tymiankiem, itp, a na pół godziny przed posiłkiem możesz wypić krwawnika, by wspomóc trawienie.
Pięciornik jest klasycznym ziołem przeciwbiegunkowym i może "utwardzić" kał przez jego odwodnienie co przy rozluźnionych mięśniach moźe dać taki efekt, jak opisałeś.

Ta druga mieszanka to jest raczej śluzowa, osłaniająca. Być może tak reagujesz. Nie martw się - zmniejsz dawki i jedz więcej surowizny lub innego jedzenia z błonnikiem.

Offline striker

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2018, 21:57:03 »
Opisuje się, że zarówno glistnik, dymnica pospolita działają rozkurczowo i jednocześnie regulują wypróżnienia.
Uważasz, że włączenie tych ziół ww mieszanki miało by sens, mieszanka alkaloidów i garbników?

Offline striker

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2018, 21:00:37 »
Poza tym, nie wiem czy nie mam w związku z tym zaburzonej gospodarki elektrolitowej. Np w sytuacjach gdy mam wzmożoną potliwość, pijąc wówczas wodę,  mam wrażenie jakbym nie zaspokajał pragnienia. Chociaż wyniki magnezu, potasu mam w normie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2018, 21:27:40 »
Opisuje się, że zarówno glistnik, dymnica pospolita działają rozkurczowo i jednocześnie regulują wypróżnienia.
Uważasz, że włączenie tych ziół ww mieszanki miało by sens, mieszanka alkaloidów i garbników?

Zaczynasz wchodzić w fitochemię i tego typu rzeczy. Czego więcej, czego mniej? A co, jeśli tak, a jeśli tak? Trudno, musisz zacząć czytać po kolei te rozdziały w książkach zielarskich, które się normalnie omija przechodząc do konkretów, czyli co na jaką chorobę.

Rozkurcza, to znaczy, że jeśli jest skurcz, to rozkurczy. Jeśli zaparcie lub wzdęcie jest związane ze skurczem, to rozluźni. Jeśli biegunka jest bakteryjna, to może ubije bakcyle. Jednak nie ma gwarancji. Czy warto mieszać? Można spróbować - i mieszanka i jelita nie są czystymi hodowlami tkankowymi i pewnie coś się stanie. Jak się zanalizuje trochę dawnych mieszanek ziołowych, to takie miksy bywały. Jednak na przykład alkaloidy słabo przechodzą do naparu lub wywaru, ale inne składniki przejdą i swoje zrobią.

Klasycznie na biegunki stosuje się na noc taninę (lub zioła garbnikowe) i węgiel.
Na upiorne bieunki trzeba przede wszystkim odwiedzić lekarza, bo może być odwodnienie.

Jesli chodzi o dymnicę, to jest ona uważana, ża silniejszy środek, niż jaskółcze ziele, a przynajmniej praktyka jej stosowania jest zdecydowanie mniejsza, dlatego to nie wiem, czy to jest najlepszy pomysł alurat na biegunkę.

Nie ma łatwych i prostych rozwiązań.