Autor Wątek: o grzybicach nieco ogólniej - przecieki z Międzyborowa  (Przeczytany 25636 razy)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Odp: o grzybicach nieco ogólniej - przecieki z Międzyborowa
« Odpowiedź #15 dnia: Września 29, 2012, 11:02:19 »
Dzięki, zajrze :)

Offline maleoo

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Września 29, 2012, 14:28:09 »
... a czy mozna dostać adres tej stronki o języku??

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Października 17, 2016, 00:39:00 »
Do obmywania skóry można zastosować 0,5% CuSO4 (siarczan miedzi): rozpuścić w wodzie, dodac rozpuszczalnik olejku, a na koniec olejek

Proszę podpowiedzieć mi jak krowie na miedzy ... czy jak to się mówi  :) mam siarczan miedzi, jak mam zrobić roztwór 0,5 %? Ile czego mam dać? Sory ale matematyka nie jest moją mocną stroną  :-\

Co to znaczy "rozpuszczalnik olejku"?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Października 21, 2016, 14:55:19 »
Na mój rozum, na poziomie kuchennym to jest 0,5g siarczanu miedzi + 99,5 g wody.
Pewnie nasi chemicy będą mieć na ten temat inne poglądy, ale...

Pozdrowienia :-)

Offline Chris

• chemik
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Października 26, 2016, 08:32:11 »
Witam
W teorii jest to jak najbardziej poprawne ale.. (zawsze jakieś jest  :D)
- siarczan miedzi najczęściej występuje w postaci uwodnionej CuSO4·5H2O (ciemnoniebieskie, ładne kryształy, stara nazwa "witriol miedzi", postać bezwodna jest błękitno-szara, prawie biała), który zawiera w sobie maksymalnie 63,92% samego CuSO4.
Jeżeli mamy do dyspozycji pięciowodny siarczan miedzi to żeby otrzymać 0.5% roztwór musimy go odważyć 0.782g i rozpuścić w wodzie uzupełniając całość do 100g.. ale ( ;D)..
- może się też okazać, że moja wypowiedź jest całkiem zbędna gdyż twórca "receptury" mógł z góry założyć, że będzie stosowana sól uwodniona.. ale..
- w różnych płukankach farmaceutycznych stosuje się 1% roztwory (czasem o wyższych stężeniach 2-5%) co prowadzi do wniosku, że przy stężeniach rzędu ~1% nie trzeba się bawić w aptekarza - co tylko dowodzi, że mój post można spokojnie pominąć  ;D

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Października 26, 2016, 19:15:20 »
Aha ... no to chyba odpuszczę sobie ten siarczan, bo teraz to ja już jestem głupsza jak byłam  :D na razie nastawiłam wyciąg olejowy z korzeni glistnika i żywicy sosnowej, chcę połączyć z piołunem, olejkiem z drzewa herbacianego i dziegciem ( ma być na grzybice paznokciową) no i kombinuję, co by tu jeszcze dodać  :)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Października 26, 2016, 20:52:15 »
Nie wiem jak to się będzie sprawdzać.

Ja mam inną mieszaninę na grzybicę paznokci - mieszanina różnych olejków plus kwas undecylenowy.
Działa zawsze i przypuszczam, że dużą rolę odgrywa właśnie ten kwas.

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Października 26, 2016, 21:31:23 »
Tak Janku, wiem, o kwasie też myślałam, tylko nie wiem jak kwas się zachowa w połączeniu z dziegciem ... muszę porobić eksperymenty  :) mam takiego jednego - zagrzybionego  :) to popróbuję na nim.

Offline Chris

• chemik
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Października 27, 2016, 08:16:39 »
Siarczan miedzi jest stosunkowo łagodnym środkiem, testowałem na sobie (na skórze) roztwory od 1 do 5% - bez efektów ubocznych. Jest obecny w wielu solach kąpielowych czy niektórych proszkach do prania, jest też dosyć powszechnym dodatkiem paszowym.
Jedyny problem jaki widzę to jego kiepska rozpuszczalność w obecności związków organicznych - przy ich dużej zawartości ciężko nieraz uzyskać nawet 1% czystego siarczanu miedzi w preparacie - wtedy ratuję się jodkiem potasu, który jest kilka razy silniejszy ale też łatwo reaguje z innymi składnikami (co od razu widać po zmianie barwy, zabarwia też skórę na brązowo) i przez to rzadko go stosuję.

Do glistnika, sosny, ol. drzewa herbacianego i dziegciu dorzuciłbym jeszcze olejku goździkowego lub samego eugenolu (główny składnik olejku) - bardzo dobrze się sprawdza w walce z grzybami i jak dla mnie jego zapach jest dużo ładniejszy niż zapach dziegciu ;)
http://rozanski.li/1267/flos-caryophylli-kwiat-gozdzikowca-gozdziki/

Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Października 27, 2016, 10:16:52 »
Alla, nie bój się siarczanu miedzi. Przy tych stężeniach krzywdę zrobisz tylko grzybom i to bez znaczenia, czy weźmiesz siarczan bezwodny, czy uwodniony.

Myślę, że w naszych "kuchennych" przepisach raczej chodzi o wersję uwodnioną - błękitne kryształy.

Pozdrowienia :-)

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Października 27, 2016, 11:43:32 »
Oooo, dzięki za przypomnienie o goździkach/eugenolu  :) tylko gdzie kurcze go kupić?? Sklepy dentystyczne nie sprzedają osobom prywatnym  :-\

Offline Chris

• chemik
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Października 27, 2016, 12:01:07 »
Swego czasu kupowałem w Avicennie (http://www.avicenna.com.pl/aromaterapia.htm) ale cena jest względnie sensowna dopiero przy kupnie kanistra...
Ile potrzebujesz?

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Października 27, 2016, 18:17:12 »
Chris, kupowałeś sam eugenol? ( bo w ofercie nie widzę) czy olejek?

Offline Chris

• chemik
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Października 28, 2016, 07:42:57 »
W Avicennie kupowałem różne olejki, czasami jest też dostępny eugenol, mentol, tymol itp ale trzeba trawić.. zależy co akurat ściągną od dostawców..