General Category > Balneoterapia (kąpiele lecznicze)

Kąpiele ziołowe

(1/11) > >>

alelen:
Interesują mnie kąpiele ziołowe. Jak je przygotowywać. Ile ziół uzywać na wannę wody.
Chyba Poprzęcki coś o tym pisał, ale nie mam teraz tej książki.
Najbardziej interesuje mnie kapiel wrotyczowa, ale i inne też.

halina1:
Kąpiele ziołowe dobrze sa opisane w książce Marii Treben.

Basia:
Patrzę u Klimuszki, na przykład przeciwko łuszczycy:
1. słoma owsiana lub sieczka - 2 garście
2. otręby pszenne 2 szklanki
3. gorczyca biała 3 łyżki
4. pączki sosny 4 łyżki
Wszystko zalać wodą i gotować 10 minut do wrzenia, odstawić na 30 min, przecedzić i wlać do wanny.
Kąpiel co drugi dzień.

Pozdrowienia :-)

freshbynature:
moją uloubioną jest kapiel z dodatkiem oleju sosnowego (mojej produkcji oczywiście) przepis jest prościutki: kilka gałązek wraz z igliwiem kroję , wkładam do słoja zalewam oliwą (dobrej jakości) rozgrzana do ok 60 C , zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce gdzieleżakuje około 14 dni. Korzyści płynące z tego oleju sa naprawde ogromne : relaksuje , odpręża , rozgrzewa , znakomicie natłuszcza... Ja uzywam go po cięzkich treningach i wierze ze łagodzi bóle mięsniowe.. ale to juz inna historia.. Pozdrawiam

mikus78:

--- Cytat: freshbynature w Marca 23, 2010, 19:34:51 ---moją uloubioną jest kapiel z dodatkiem oleju sosnowego (mojej produkcji oczywiście) przepis jest prościutki: kilka gałązek wraz z igliwiem kroję , wkładam do słoja zalewam oliwą (dobrej jakości) rozgrzana do ok 60 C , zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce gdzieleżakuje około 14 dni. Korzyści płynące z tego oleju sa naprawde ogromne : relaksuje , odpręża , rozgrzewa , znakomicie natłuszcza... Ja uzywam go po cięzkich treningach i wierze ze łagodzi bóle mięsniowe.. ale to juz inna historia.. Pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---

... a moze cos na swierzb - moze wrotycz ???

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej