General Category > Fitoterapia zakażeń i chorób pasożytniczych.

Borelioza, mykoplazmy, chlamydie i inne paskudztwa - przecieki z Międzyborowa

<< < (2/6) > >>

Katarzyna:
Aż mnie zatkało...kładzione miałam do głowy, że mleko zneutralizuje związki czynne zawarte w ziołach.
Jakoś instynktownie nie dawałam "kakałka" ani jogurtu mojej córce pijącej ziółka. A tu proszę.
Czy to może o to chodzi, że ziółko, ziółku nie równe? mam na mysli skład chemiczny.

Basia:

--- Cytat: Katarzyna w Września 24, 2012, 11:19:51 ---Aż mnie zatkało...kładzione miałam do głowy, że mleko zneutralizuje związki czynne zawarte w ziołach.
Jakoś instynktownie nie dawałam "kakałka" ani jogurtu mojej córce pijącej ziółka. A tu proszę.
Czy to może o to chodzi, że ziółko, ziółku nie równe? mam na mysli skład chemiczny.

--- Koniec cytatu ---

Mleko jest emulsja tłuszczową i dzięki niemu wiele składników ziół rozpuszczających się w tłuszczach może nam przejść do organizmu, zamiast wylądować w kupce.
Oczywiście, ziółko ziółkowi nie równe :-)

Prawdą jest, że na przykład mleka czy mlecznych przetworów nie powinno się spożywać razem z antybiotykami, bo zostaną unieszkodliwione. Przyjmuje się, że można po dwóch godzinach wypić kefir, czy coś w tym stylu, aby odżywić bakterie symbiotyczne w brzuchu.

Pozdrowienia :-)

Basia:
Przy problemach ze wzrokiem przy boreliozie można zastosować ziele aksamitki.

Aksamitki powinny być odmian wysokich o kwiatach żółtych lub pomarańczowych, bez brązowego.
Można zrobić macerat na winie jagodowym 1:5, pić 150 ml dziennie.
Aksamitki dobrze jest połączyć z warzuchą i nasturcją przy problemach z nerwami ocznymi lub przy mięśniakach.

Dobrze jest dać mącznicę, ziele borówki i połonicznik. Przy nadmiarze kwasu moczowego w moczu dać dodatkowo korę osiki, olchy, białej wierzby, podagrycznik, korzeń arcydzięgla i wilżyny (obejętnie, której).

Katarzyna:
Basiu, a czy moze wiesz jakie ziółka można łączyc z mlekiem? Nie chodzi mi o podawanie od a do z (można kota dostac). Tzn jaki skład chemiczny mają miec aby były bezpieczne w mlecznym połączeniu.

Basia:

--- Cytat: Katarzyna w Września 24, 2012, 14:46:10 ---Basiu, a czy moze wiesz jakie ziółka można łączyc z mlekiem? Nie chodzi mi o podawanie od a do z (można kota dostac). Tzn jaki skład chemiczny mają miec aby były bezpieczne w mlecznym połączeniu.

--- Koniec cytatu ---

Większość ziół aromatycznych można bezpiecznie mieszać z mlekiem - szałwia, tymianek, piołun, mięta pieprzowa, gałązki drzew iglastych i tak dalej. Chodzi o składniki lipofilne, które rozpuszczą się w tłuszczu z mleka i dalej zostaną wchłonięte w jelitach.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej