Autor Wątek: borelioza, Hashimoto a vlicacora  (Przeczytany 26067 razy)

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
borelioza, Hashimoto a vlicacora
« dnia: Września 18, 2012, 20:44:11 »
Witam wszystkich forumowiczów :) Czy ktoś orientuje się czy w przypadku Hashi mogę brać vilcacorę? To jedno z podstawowych ziół na boreliozę, którą zamierzam wytępić m.in. przy pomocy ziół.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: borelioza, Hashimoto a vlicacora
« Odpowiedź #1 dnia: Września 18, 2012, 22:40:44 »
Vilcacora to raczej immunostymulant, to chyba nie bardzo dla Ciebie. Chyba musisz bezpośrednio pracować z fitoncydami. Czy miałaś już antybiotyki? Albo inaczej: co stosowałaś?

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 19, 2012, 08:32:39 »
Basiu,a dla mnie Vilcacora?
:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 19, 2012, 12:18:07 »
Basiu,a dla mnie Vilcacora?

Tobie chyba przynajmniej nie zaszkodzi, ale ona nie zastąpi czegoś do zabicia pasożytów. Tak myślę.

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 19, 2012, 13:09:04 »
Dziękuję za odpowiedź Basiu.
pa:)
:)

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 20, 2012, 15:08:47 »
Dzięki za odp. :)  Napisałam do p. Różańskiego co z tą vilcacorą, czekam na odpowiedź. Brałam metronidazol dwukrotnie i raz duomx, na blastocistis i helicobacter. Po metro mam spokój z cholernymi bólami głowy, przynajmniej na jakis czas i wreszczie mam różowy, nieobłożony język. Obecnie biorę zioła na alkoholu z danmedu i napary z ziół Eligiusza Kozłowskiego(na oczyszczenie z toksyn i wzmocnienie) i jest poprawa. Plus rózne suplementy. Włączyłam sobie 1x/dziennie piołun i więcej jedzonka TCM 5 przemian. Rózne dolegliwości znacznie sie zmniejszyły lub ustapiły ale do pełni zdrowia daleeeko..... Mam przepisany unidox (abx na bb ale on chyba nie penetruje komórek) na miesiąc i zamierzam właczyć go za 2 tygodnie. Ogólnie źle toleruję abx i uważam je za ostateczność. Czytałam o protokole Buchnera na bb i koinfekcje, trochę przeraża mnie to zamawianie z USA i w zasadzie takie leczenie sie samemu...Jestem na początku leczenia, dopiero znalazłam przyczynę moich róznorodnych, "dziwnych" dolegliwości.  Pozdrówka.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #6 dnia: Września 20, 2012, 16:55:42 »
Od Autora – wyjaśnienia ---> na stronie Dr. Różańskiego http://rozanski.li/?page_id=1228
Czasu nie wygrałem na loterii, nie siedzę na fotelu z oczekiwaniem na kolejny telefon, e-mail i pytanie. Święta, dni wolne i wieczory chcę spędzić w spokoju. Muszę spać, jeść, a czasem poleniuchować. Czy to takie dziwne?

Jak masz poprawę po ziołach to zażywaj i zdrowiej :) , na stronie Doktora masz sześć
stron o stosowaniu  ziół w boreliozie. Tu masz początek ---> http://rozanski.li/?p=479
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2012, 17:00:52 wysłana przez aqarel »

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 20, 2012, 17:26:04 »
Oczywiscie przeczytałam ten wątek, który podsyłasz i nadal go czytam :) Dzięki. Pytanie jednak wysłałam, wiem, ze dr nie wygrał czasu, to tez przeczytałam ale niestety, nie znalazłam odpowiedzi co w tej konkretnej sytuacji, zastosowac moze cos innego,może  małą dawkę?  Jak nie znajdzie czasu na odpowiedź- trudno, rozumiem choć widzę, że udziela konkretnych odpowiedzi też.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 20, 2012, 21:55:55 »
Nie martw się za bardzo tym, czy nasz Gospodarz odpisze, czy nie.

Coś wymyślimy tutaj i wcale niekoniecznie sprowadzane z Ameryki. U nas rośnie mnóstwo roślin naprawdę na wyciągnięcie ręki, a często to dokładnie te same rośliny, które by się miało kupować tam.
Ostatnio w Międzyborowie były podane mieszanki na różne paskudztwa, w tym i boreliozę.
Teraz mam motywację, aby zrobić przegląd wspomnień i wpisać tutaj na forum.

Z tym Hashimotem też jakoś sobie poradzimy.
No, właśnie - jak u Ciebie z rosyjskim? 

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Września 22, 2012, 11:52:15 »
Rosyjski...hmmm...miałam w szkole i byłam nawet b.dobra ale to było wieki temu. A jak wiadomo "narząd nieużywany zanika..." ;) Poza tym to był taki podstawowy rosyjski. Bardzo dziekuję za życzliwość i miłą atmosferę na forum :).

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 22, 2012, 16:43:55 »
1. Zastanawiam się czy stosując zioła np. poprawiające pracę wątroby mogę dodatkowo brać suplementy o podobnym działaniu np. proliver?  2.P. Rózański z tego co wyczytałam poleca zioła ale nie wspomina o suplementach, które są często zalecane przy leczeniu bb np. kwasy omega, minerały vit C plus flawonoidy itd.. Jakie są Wasze doświadczenia?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Września 22, 2012, 20:42:06 »
Rosyjski...hmmm...miałam w szkole i byłam nawet b.dobra ale to było wieki temu. A jak wiadomo "narząd nieużywany zanika..." ;)

To zacznij go odgrzebywać :-).
Widziałam dużą serię artykułów o leczeniu ziołami niedoczynności tarczycy po rosyjsku na http://travolekar.ru

Nazw roślin i terminologii medycznej i tak trzeba się nauczyć, a najlepszym słownikiem jest Wikipedia.

1. Zastanawiam się czy stosując zioła np. poprawiające pracę wątroby mogę dodatkowo brać suplementy o podobnym działaniu np. proliver? 

Musisz przeczytać skład. Jeśli zażywasz mielony ostropest, to Proliver go uzupełni, ale Sylimarol tylko go powtórzy.

2.P. Rózański z tego co wyczytałam poleca zioła ale nie wspomina o suplementach, które są często zalecane przy leczeniu bb np. kwasy omega, minerały vit C plus flawonoidy itd.. Jakie są Wasze doświadczenia?

Osobiście zamiast różnych omeg wolę łyżkę oleju lub tranu śmierdzącego rybą w zęby - to jest mniej przetworzone, więc napewno zdrowsze. W blogu jest trochę opisów różnych olejów.

O witaminie C + flawonoidach, czyli na przykład Rutinoscorbinie nasz Gospodarz wyrażał się krytycznie - według niego sztuczna rutyna jest nieprzyswajalna. Niestety, rutyna musi pochodzić z ziół lub z pokarmów, aby wspólnie z witaminą C na przykład remontowały naczynia krwionośne.

O minerałach jest bardzo dużo w jego archiwalnych stronach, które niestety są do znalezienia przez archive.org, bo oryginały znikły spod pierwotnych adresów.
http://web.archive.org/web/20071018041942/rozanski.wizytowka.pl/

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Września 22, 2012, 21:22:30 »
Staram się jeśli już to brać suplementy maksymalnie naturalne, choć wiadomo, że zawsze trochę chemii tam jest i dobrze przyswajalne. No i często mam tak, że mam ogromny apetyt na coś tam, ostatnio jazdę na ryby- śledzie, makrele, łososie (czytałam juz o tych hodowlanych ;). Słucham organizmu i jem choć np. nie powinno się jeść za dużo ryb morskich (jod) przy Hashi. Kto wie czy moja niedoczynność tarczycy nie wynika z bb- niedoczynności to raczej nie wyleczę, tarczyca jest b. mała i chyba jestem skazana na euthyrox. Czytam forum, jest tyle ciekawych info.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #13 dnia: Września 23, 2012, 21:15:48 »
Pumeczko, tutaj masz zioła które można stosować  w terapii chorób autoimmunologicznych
http://luskiewnik.pl/autoimmunologia/index.htm
http://rozanski.li/?p=2810

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Września 26, 2012, 09:36:31 »
Kurczę chyba póki co odstawię wszystkie zioła i suple. Od paru dni boli mnie brzuch, nie wiem czy to po piołunie, czy nie wybity helicobacter :(. Wyczytałam też, że nie mozna brać żęńszenia przy hashi...