Autor Wątek: konopie włókniste  (Przeczytany 23116 razy)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: konopie włókniste
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 14, 2023, 20:25:22 »
Nie stać mnie. Prędzej poszukam po wsi Osy2 i przerobię mężem, żeby dała się zawiesić do minitrakrotka japońskiego.

Ten Forschritt leży chyba jeszcze gdzieś u wujasa, razem z osprzętem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2023, 09:38:50 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 14, 2023, 20:33:21 »
Można spróbować poszukać wśród ludzi zajmujących się pozyskiwaniem trzciny - oni korzystają z tych maszyn. Pamiętam, że gdzieś w okolicach Kłodzka powstawało, kilkanaście lat temu, takie gospodarstwo...

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 14, 2023, 21:20:28 »
Ło Panie... gdzie Kłodzko, a gdzie Trzebnica... To ze 160 km w linii prostej, a ja jeszcze nie mam przyczepy do transportu takich sprzętów.
Te 2 ary w ostateczności kosą spalinową ogarniemy i nie będziemy się pchać w koszta.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 14, 2023, 22:45:36 »
O! W okolicy Trzebnicy trzcinę koszą przy stawach milickich - Radziądz chyba..., tak mi się w każdym razie kojarzy.

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 15, 2023, 20:24:17 »
A to już lepiej wygląda :)
To już tylko kilkanaście km.

Edit:
Dzięki serdeczne, bo sama bym na to nie wpadła.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2023, 20:26:52 wysłana przez kuneg »

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 16, 2023, 11:37:04 »
Ewentualnie zapytaj w zarządzie stawów, może są jakieś miejsca gdzie można tą trzcinę pozyskać. Jak byłem tam w zeszłym roku to widać było stawy spuszczone i oczyszczane. Nie wiem jak to wygląda ale pewnie co roku oczyszczają inne stawy, żeby zachować odpowiednią głębokość, czystość wody i przepływ.
Może się uda. :)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 24, 2023, 23:58:55 »
Ale my nie o trzcinie, a o konopiach :-)
Metoda koszenia i  wiązania w snopki taka sama!

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 25, 2023, 07:06:25 »
O ile mnie pamięć nie zawodzi to konopie jak i len się wyrywało nie kosiło!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 26, 2023, 00:14:30 »
Całkiem możliwe, że pamięć Cię nie zawodzi :-)
Dzisiaj, w sytuacji kiedy uprawa i przetwórstwo jest okazjonalne, szukamy sposobu jak sprawnie toto zebrać z pola. Wyrywane konopie ktoś musiałby wiązać w snopki, a listwowa kosiarka BCS da sobie radę z koszeniem i dodatkowo powiąże, co znacznie usprawni pracę.... chyba, że nie da rady skosić lub powiązać... bo trzcina to jednak nieco inna specyfika... Zasugerowałem się wspomnianą Osą - takimi kosiarkami dawniej kosiło się też trzcinę. dziś  BCS jest jej odpowiednikiem zarówno w funkcji jak i wielkości przerobu.

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 15, 2023, 00:29:11 »
Jestem po pierwszych testach naparów z konopi. Najpierw szły szczyty pędów bocznych i faktycznie lepiej się spało po "herbatce". Teraz mam już dostępne kwiatostany i dalej popijam na lepsze spanie.

Pech chciał, że moje zęby zbuntowały się po ostatniej ingerencji zębologa, która była dość inwazyjna... W ostatnich 2 tygodniach miałam opuchniętą szczękę, stan zapalny i ból. Dostałam antybiotyk i ząb został ponownie otwarty, i tym razem już zatruty.. Niby sytuacja została opanowana, ale odezwał się sąsiedni ząb, który też był robiony 4 mies. temu, a siedzimy sobie właśnie na wsi, daleko od cywilizacji. Z pomocą przyszedł mi napar z kwiatostanów konopi. Nie sądziłam, że jest on w stanie uśmierzyć ból zęba. Najważniejsze, że nie muszę w długi weekend gonić do miasta i mogę spokojnie doczekać do dnia roboczego, żeby pójść do zębologa.

Jestem pozytywnie zaskoczona efektem działania naparu. Nie wierzyłam w te wszystkie ochy i achy, aż do teraz.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2023, 10:56:20 wysłana przez kuneg »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 15, 2023, 06:00:49 »
A w ciągu dnia jak to działa na głowę?

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 15, 2023, 09:48:40 »
Wczoraj bez "herbatki" czułam się kiepsko, taka przymulona, ale może to przez ten upał. Po południu napiłam się naparu i moje samopoczucie poprawiło się, ale może to też dlatego, że upał minął. Sprawdzę dzisiaj, przed upałem.

A tak wyglądają teraz moje konopie. Będzie ze 300 kg słomy.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2023, 10:15:56 wysłana przez kuneg »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 15, 2023, 15:29:08 »
Obserwuj - czy aby na pewno to bezpieczne.
A ziółko Wam się pięknie udało - teraz już wiem z czego ten Filip wyskakiwał :) - nie widziałem tego na oczy. Działeczka też piękna - tam macie czym oddychać.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2023, 15:37:21 wysłana przez leo »

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 16, 2023, 11:17:14 »
Na razie nie czuję skutków ubocznych. Wczoraj, po "herbatce" czułam się wyciszona, ale.nie ospała za dnia. Nawet do jakiejś roboty się zabrałam.

Dzisiaj znów upał daje po głowie. Idę zrobić sobie "herbatkę" i dzwonię do zębologa.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 16, 2023, 13:37:26 »
:) - chodziło mi o uzależnienie - napisałaś: "Wczoraj bez "herbatki" czułam się kiepsko, taka przymulona" i pojawiło mi się  takie skojarzenie  - "bez" - czułaś się źle, a "po" - od razu lepiej :) .
Przy okazji - może wiesz - obrót takim suszem jest legalny, możesz to sprzedawać?