Autor Wątek: Bez pospolity  (Przeczytany 3862 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Bez pospolity
« dnia: Kwietnia 10, 2011, 12:20:38 »
A taki przepis znalazłam:

Liście bzu pospolitego- kuracja (Achmedow)

W pierwszej połowie lata 3- 3 tygodnie po przekwitnięciu bzu należy nazbierać liści i wysuszyć je w cieniu. Takie świeżo ususzone zalać wódką. Zmielone liście powinny zająć 2/3 naczynia, podczas stania one spęcznieją. Po 3 tygodniach liście należy wycisnąć do sucha- uzyskamy czerwono- czarny ekstrakt. Jest on bardzo mocny należy go rozcieńczyć: do 200g ekstraktu dodać 300g wódki. To jest gotowe lekarstwo do stosowania zewnętrznie i wewnętrznie.
Stosowanie: 1 tydzień 20 kropli 3 razy dziennie,  20 minut przed jedzeniem
                     2 tydzień 30 kropli 3 razy dziennie,  20 minut przed jedzeniem
                     3 tydzień 40 kropli 3 razy dziennie,  20 minut przed jedzeniem
                     4 i następne po 50 kropli 3 razy dziennie,  20 minut przed jedzeniem
Krople wlewać do kieliszka z wodą.
W sytuacjach trudnych, szczególnie przy RZS należy zużyć całe pół litra.
Można preparat także wcierać w stawy, wcierać do sucha przez kilka minut, mocząc palce w preparacie.
Artrozy autor pozbył się w 3 miesiące,  RZS wymaga dłuższej kuracji.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Bez pospolity
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 10, 2011, 14:30:41 »
 Halinko

To  może  być  cenny  preparat. Trzeba  by  go  wypróbować.
 W  tym  sezonie  zapewne  to  zrobię ,o  efektach  poinformuję  w  stosownym  czasie.
 pozdrawiam, arte

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 10, 2011, 19:10:10 »
Ja także , w ogóle musze stwierdzic że sam bez działa na mnie doskonale. Sam specyfik proponowany przez Halinkę dam do testów dla dwóch kolegów którzy mają problemy stawowe (głównie kolana).

Pozdrawiam- Freshhh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 10, 2011, 20:02:37 »
Chodzi o dziki bez czarny (Sambucus nigra) czy lilak pospolity (Syringa vulgaris), zwany popularnie bzem  ???

Bo się pogubiłam  :-\

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 10, 2011, 20:22:35 »
Lilak