Autor Wątek: jak wykonać maść lub krem ziołowy??  (Przeczytany 56660 razy)

Klara

• Gość
Odp: jak wykonać maść lub krem ziołowy??
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 18, 2013, 13:38:29 »
Jedną z ważniejszych przyczyn zachorowań na AZS jest nieprawidłowa proporcja kwasów omega-3 do kwasów omega-6 w organizmie człowieka. Wikipedia
Najlepsze, a przynajmniej bardzo dobre proporcje mają wysokiej jakości oleje lniane. Uważam, że warto tym samym leczyć od wewnątrz i od zewnątrz.

Olej lniany tak - rano łyżka oleju lnianego na czczo (dla dorosłego) jak dziecko jest małe (przyjmujemy wagowo) to mniej. U atopików dobrze się  sprawdza olej z czarnuszki, z ostropestu, z wiesiołka. Gdybym miała dziecko z AZS, to  bym podawała wszystkie, cyklicznie, po tygodniu na każdy.

Spróbuję wzbogacić olej wit. E, chociaż może jeszcze lepiej nasmarować dziecko olejem a po godzinie zrobić mu kąpiel nawilżającą. W sensie - olej do odżywienia skóry a nie do nawilżenia (natłuszczenia).

Dodasz witaminy E, która jest sztuczna i do tego bardzo często uczula. Ńiebezpieczny pomysł.
Jak już tak uparłaś się na ten olej lniany (chociaż bym nie polecała zewnętrznie bo jest wiele innych olejów dobrych do stosowania zewnętrznego) to po nałożeniu na skórę, krótkim odczekaniu na wchłonięcie, zetrzyj nadmiar delikatną chusteczką higieniczną.
Poza tym, czy właściwie nakładasz olej na skórę? Należy to robić na skórę wilgotną a nie suchą.
Co to znaczy skóra wilgotna? Przemyta domowej roboty, tonikiem, na przykład jabłkowym (skórki z jabłka umieszczasz w szklance z przegotowaną wodą i na drugi dzień masz delikatny tonik - w lodówce do 3 dni a potem zrobić świeży.) Jeśli masz swój ocet jabłkowy to taki octowy tonik też jest świetny (lepszy) - na szklankę wody 1 łyżka octu (może stać w łazience)

Olej czarnuszkowy, rokitnikowy do spożycia się nadaje, ale jojoby nie jadłam. Zresztą skąd wziąć świeżą jojobę?

Olej jojoba nie jest do spożycia, to wyłącznie olej kosmetyczny. W Mazidłach mają dobrej jakości produkty, pewne i o odpowiedniej cenie.
http://mazidla.com/kategorie-poproduktow/oleje-i-masa-zimnotoczone/ekologiczny-olej-jojoba-zoty.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=364&category_id=16

« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2013, 13:42:23 wysłana przez Klara »

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 18, 2013, 14:06:43 »
Klaro,o jedzeniu jojoby to była lekka ironia. Nie wysyłaj mi linków, do podstawowych informacji z internetu, bo też potrafię je sobie znaleźć. Nie traktuj mnie tak protekcjonalnie, bo ... ( Prawdziwy romans") Ja akurat mam dziecko z atopią i nie od wczoraj, więc dziękuję za te cenne porady. No dobra, to o toniku było ciekawe.
Pozdrawiam.
I am back to save the universe

Klara

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 18, 2013, 17:03:07 »
Klaro,o jedzeniu jojoby to była lekka ironia. Nie wysyłaj mi linków, do podstawowych informacji z internetu, bo też potrafię je sobie znaleźć. Nie traktuj mnie tak protekcjonalnie, bo ... ( Prawdziwy romans") Ja akurat mam dziecko z atopią i nie od wczoraj, więc dziękuję za te cenne porady. No dobra, to o toniku było ciekawe.
Pozdrawiam.

Kiedy piszę na forum (jakimkolwiek) to nigdy nie piszę do jednej osoby, mimo, iż niektórzy mogą to tak odczytać, więc nie martw się. Może inni skorzystają.
Jednak bardzo mi przykro, że tak lekceważąco, publicznie potraktowałaś moje uwagi. Pierwszy raz w życiu spotkałam się z taką reakcją. Też cię pozdrawiam. :)

P.S.
Ja akurat mam dziecko z atopią i nie od wczoraj, więc dziękuję za te cenne porady
Ja akurat mam kilkoro dzieci z atopią (zaprzyjaźnionych rodziców) i jestem dumna z efektów jakie razem osiągamy. :D
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2013, 17:09:00 wysłana przez Klara »

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 18, 2013, 17:19:26 »
Racja. Przepraszam.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 20, 2013, 00:15:56 »
Kupiłam dziś Linum lotion do ciała,spełnia większość moich oczekiwań kremu lekkiego,który miałam zrobić - zawiera olej lniany, tocopherol, jest bardzo lekki - smarowanie zajęło minutę, ale coś z nim jest nie tak. Ma dużo składników. Nie doszłam jeszcze czy mieszane na ciepło czy zimno. (olej rafinowany czy nie) Nie zawiera barwników, parabenów. Zawiera za to isoparaffin a prosiłam o "coś" bez parafiny. Jak gdyby znika na skórze, parafina się wchłania? :o Może przyzwyczaiłam się do tłustych, stawiających opór smarowideł.Najchętniej bym to zagęściła. Trochę przynudzam, ale poszłam po zupełnie inne rzeczy a wyszłam tylko z tym. Dobrze,że to tylko balsam (przepraszam, lotion) a nie na przykład kupione na kredyt mieszkanie.

Offline stonka89

• Drogeria internetowa ponad 7000 produktów
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 19, 2015, 23:56:53 »
Drogeria Internetowa http://www.zarzeccydrogerie.pl/
Mój blog ziołowo-kosmetyczny http://nowoscikosmetyczne.blogspot.com/

Offline laura

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 28, 2015, 17:44:34 »
Od dłuższego czasu robię sobie różne kremiki na bazie kupowanych kremów ale z moimi dodatkami ;) Wg mnie najlepiej użyć kremu jak najmniej "chemicznego", bo właśnie z tej chemii chcę zrezygnować. I wybieram delikatne kremy dla dzieci, emolienty, w których jest jak najmniej składników. I do takiej bazy dodaję wszystko co mi się podoba. Druga możliwość: wosk pszczeli i olejek, najlepiej o długim terminie ważności albo jakiś trwały (jojoba, migdałowy) Z tego robię swoją bazę i dodaję co tam chcę.

Offline stonka89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 03, 2015, 13:01:19 »
ja ostatnio zrobiłam kremik rumiankowo-lniany
składniki, które używałam to macerat rumiankowy napar rumiankowy,żel lniany i baza emulgująca. Super nawilżający jest. Mam pewien pomysł na balsamik ziołowy i krem pod oczy tylko muszę znaleźć czas na realizację swojego pomysłu. I nie mogę doczekać się wiosny przynajmniej tutaj u mnie w suwałkach :)
Jak coś zapraszam na moje ziołowe kosmetyki: http://nowoscikosmetyczne.blogspot.com/
Jak zrobić kremik rumiankowo-lniany Zapraszam:
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2015, 08:58:29 wysłana przez stonka89 »

Offline stonka89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 04, 2015, 09:03:18 »
Hej zrobiłam jakiś czas temu krem z trzech ziół. Super nawilżający. Muszę wam powiedzieć, że po tygodniowej terapii stosowania tylko tych kremów, bo jeszcze rumiankowo-linanego, moja skóra jest delikatna, a w okolicach oczu spłyciły się zmarszczki.
Te sklepowy kremy zapychały mi pory i czasami coś mi  wyskakiwało. Jestem bardzo zadowolona ze swoich kremików. Nie ma to jak siebie chwalić :P

Ale jeżeli chcecie poznać przepis kremu do cery naczyniowej z nawłoci, fiołka polnego i kocanki
Zapraszam:

http://nowoscikosmetyczne.blogspot.com/2015/03/diy-zrob-krem-nawilzajacy-do-cery.html

Bardzo chciałabym, żebyście przyłączyli się do dyskusji.

Offline stonka89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 19, 2015, 21:12:58 »
pochwalę się, że zrobiłam ostatnio kremik na bazie wody ogórkowej no pachnie ogórkiem na maksa kolor jest leciutko zielony.

W głowie mam już pomysły na inne kremy jak pomidorowy i kremiki z pączków drzew bo teraz wszystko rusza :). Już mój nawłociowy kremik oddałam

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 10, 2015, 00:25:34 »
Chciałbym zrobić maść propolisową i tak sobie myślę jak najprościej to można wykonać:

Zakładając, że mam propolis 20% na spirytusie:

Mieszam z lanoliną w proporcji 1:1

1. czy do mieszania muszę użyć "spieniacza do kawy" ? czy to jest możliwe bez podgrzewania surowców? nigdy do czynienia nie miałem z lanoliną, ale z tego co czytałem jest to chyba najlepsze możliwe podłoże :) czy spirytus z lanoliną się połączy?
2. czy z tego wyjdzie maść ? czy po prostu lanolina lekko zagęści propolis i produkt finalny będzie kremopodobny ? zawsze można by dodać wosku pszczelego i masła shea ale to już trzeba by było podgrzewać.
3. czy to ma sens? stosując propolis na skórę, później na to lanolinę czy efekt nie jest taki sam ? czy z maściami nie chodzi o to żeby była czysta substancja czynna + nośnik. z drugiej strony alkohol byłby dobrym konserwantem?
4. A jakby tak pozbyć się spirytusu z propolisu (alkohol źle działa na skórę) np:

Albo zmieszać nalewkę z pewną ilością gliceryny i odparować w płaskim naczyniu (np. w temp. 50 st.C) tak, aby zostało niewiele więcej objętości, niż dodaliśmy gliceryny. Tę ostatnią można i spożywać, i dodawać do kremów/maści, więc nie stanowi ona problemu. Jeśli dodamy do 100 ml nalewki 50 ml gliceryny i po odparowaniu zostanie nam 55 ml gęstej cieczy - to mamy tam glicerynę, odrobinę wody i to, co ekstrahent wyciągnął wcześniej z ziół.

rozumiem takie kombinacje sa konieczne bo czysta gliceryna nie nadaje sie jako ekstrahent? czy jak by taki kit pszczeli popływał w glicerynie rok czasu to by się rozpuścił ładnie ?

5. a może by tak zmienić rozpuszczalnik na izopropanol ?
Izopropanol jest lepszym znacznie ekstrahentem od etanolu. Umożliwia to zrobienie nalewek 1:1. W przypadku etanolu takie rozwiązanie wymaga b. długiej maceracji a przypadku izopropanolu wystarcza 14 dni. Spokojnie można go stosować do użytku zewnętrznego co ja praktykuje robiąc różne zestawy nalewek na stawy i nie tylko.

Czy jak bym taki propolis 50% na izopropanolu wystawił na powietrze w czasie upałów  to izopropanol by odparował ? czy tego nie da się zrobić w domowych warunkach? substancje czynne połączył bym z lanoliną (doskonale natłuszcza i nawilża skórę. Oddziałuje nawet na głębokie pokłady skóry właściwej. Za pomocą lanoliny można wprowadzić głęboko do skóry substancje lecznicze, pielęgnujące i odżywcze)
no i maść idealna ;)

doskwiera mi brak wiedzy :( pewnie te rozważania nie mają większego sensu, ale liczę ze podpowiecie w którym kierunku kombinować :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #41 dnia: Lipca 10, 2015, 09:58:23 »

1. spieniacz do kawy może być za słaby, surowce musisz podgrzać na tyle aby rozpuścił się składnik o najwyższej temp.topnienia, spirytus z lanoliną .....nie próbowałem
2 lanolina jest emulgatorem toteż maść powinna wyjść dobra
3 nie wiem,ale alko pewno zakonserwuje
4 wydaje się możliwe o ile propolis rozpuści się w glicerynie (ewentualnie będzie emulsja), ewentualnie kit rozbełtać na ciepło w glicerynie......ale tak coś czuje, że się to nie rozpuści :(
5 można ale trzeba poczytać o jego szkodliwość (karta charakterystyki) ale skoro gumppek mówi, że działa to chyba działa :), nie wydaje mi się aby szybko wyparował ponieważ jego temp. wrzenia jest dość wysoka (ok 87 st.C)

po mojemu to bym wymieszał ten propolis w spirytusie z lanoliną i pogrzał do odparowania alkoholu, lub odparował alkohol z propolisu i dopiero rozpuszczał w lanolinie na ciepło :) i pozbędziesz się w ten sposób spieniacza do kawy, nie będziesz musiał wytwarzać emulsji i wytworzysz jednorodny układ 8)
to tak po mojemu jednocześnie zapraszam do konstruktywnej krytyki ;)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Lipca 10, 2015, 16:46:50 »
5 można ale trzeba poczytać o jego szkodliwość (karta charakterystyki) ale skoro gumppek mówi, że działa to chyba działa :), nie wydaje mi się aby szybko wyparował ponieważ jego temp. wrzenia jest dość wysoka (ok 87 st.C)
Alkohol izopropylowy 70% (izopropanol) jest używany w medycynie jako środek odkażający, a dodatkowo jest polecany do przemywania pępka u noworodków.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Lipca 10, 2015, 20:04:59 »
Ponoć najlepsza maść propolisowa powstaje poprzez roztarcie propolisu w moździerzu z wazeliną. Jest to jednak proces niezwykle pracochłonny, gdyż trzeba osiągnąc całkowicie jednolitą masę... Zapewne może sprawę uprościć pomrożenie kitu w kuleczkach i rozbicie na proszek w moździerzu jednym uderzeniem... ale ja jeszcze ten proch zalałem spirytusem i zostawiłem na kilka tygodni. Powstała kitowata, lepka masa której ok. łyżeczkę rozcieram z podobną ilością lanoliny a następnie mieszam z wazeliną (powiedzmy 100 ml). Tak zrobina maść leczy wszystko. Jest bardzo mocna, dużo ciemniejsza od maści Barć...
Różnice, głupcze!

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Lipca 10, 2015, 20:12:48 »
Kaminskainen
czy mówił Ci ktoś, że powinieneś napisać książkę o preparatach zewnętrznych na wszelkie problemy świata? Szczególnie spisać wszystkie AZSowe receptury i porównać ich skuteczności do sterydów
Jak piszesz o tych rzeczach, aż miło się czyta.

Książkę, porządną monografię albo chociaż rozbudowany wpis ala wpisy Doktora.

Mówił Ci ktoś? Ja Ci mówię  :) ba! nawet więcej powiem: czuj się zobowiązany  ;D

Pozdrawiam!
A.
:-)