Autor Wątek: jak wykonać maść lub krem ziołowy??  (Przeczytany 56529 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: jak wykonać maść lub krem ziołowy??
« Odpowiedź #15 dnia: Października 24, 2013, 11:56:52 »
Żóltko ma działanie emulgujące i odżywcze, może nawet jakieś lecznicze - ale spokojnie można z niego zrezygnować ;)
Wczoraj przekonałem się, jak świetnym emulgatorem (na gorąco) jest wosk pszczeli. Mieszanka z dużą zawartością wosku zemulgowała się natychmiastowo, momentalnie i trwale (użyłem spieniacza do kawy). Była tam i lanolina, ale z woskiem poszło to dużo łatwiej niż z samą lanoliną. Wiem, że ludzie robią kremy z samym woskiem w roli emulgatora.
Inna kwestia to zagęstnik - coby się krem nie lał za bardzo. Myślę, że bardzo prostym rozwiązaniem może być... kisiel ze skrobii ziemniaczenej, oczywiście z jakimiś nalewkami, koniecznie gliceryną (żeby nie zasychał na skórze) itd. Warto wypróbować. Ewentualnie kupię tę tam gumę ksantanową. Sporo można zyskać poprzez dodanie wosku.

PS. Ba! Sam pamiętam, że faza wodna w postaci ulepku zawierającego dużo śluzów (np. kwiatu lipy) powoduje znaczne zagęszczenie, poprawienie konsystencji kremu.
« Ostatnia zmiana: Października 24, 2013, 12:47:37 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Października 28, 2013, 10:42:25 »
PS. I bez zagęstnika krem, oparty głównie na spożywczych, zimnotłoczonych olejach, ma właściwą, kremowo-majonezową konsystencję. Odstawiam go tylko do lodówki po zrobieniu na noc - potem po wyjęciu i dojściu do temperatury pokojowej zachowuje już właściwą konsystencję. Oczywiście w fazie olejowej nie zabrakło wosku i lanoliny.
Różnice, głupcze!

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Października 28, 2013, 15:30:17 »
Mam wrażenie, że bardzo dużo rzeczy trzeba pozbierać. Kamienny moździerz będę mieć w sobotę, od czegoś trzeba zacząć. Poza tym twoje rozpiski - zapiski rozrzucone w sieci też pozbieram w jedno miejsce. Cieszy mnie to, bo jeszcze nie robiłam kremów ani innych mazideł. Mój chłopak cieszy się z gliceryny, będzie sprawdzał, czy śmietana na rynku nie jest zagęszczona mąką. Ale obciach:)
I am back to save the universe

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Października 28, 2013, 20:06:27 »
Ja zwykle robiłem bardziej "masła" niż kremy tzn. było w tym tylko z 15-20% fazy wodnej i konsystencja raczej gęsta. To dlatego, że żona potrzebowała ich szczególnie zimą. Ale lżejsze kremy, takie 60/40 też wychodzą. Wygodniej i szybciej jednak robi się spieniaczem w słoiku czy szklance, ale moździerz oczywiście się przydaje, także do różnych innych celów.
Ostatnio zrobiłem krem z ok. 17 różnymi ziołami i żona zachwala - jest prawie tak dobry jak krem z wyciągiem ze świeżego glistnika ;)
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2013, 20:19:49 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Października 28, 2013, 20:19:30 »
Spieniacz do mleka?! to już jakiś luksus. Taki wystarczy: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30100041/ ?
Pytam serio.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Października 28, 2013, 20:21:25 »
Jakikolwiek - ja kupiłem najtańszy "klatronik", fazy pięknie się łączą. Dobrze oprócz lanoliny dać jeszcze wosku. Niektórzy zalecają zdjąć sprężynkę, ale mi ona nie przeszkadza, nie zachodzi u mnie zjawisko zbędnego napowietrzania kremu.
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Października 31, 2013, 08:58:41 »
Wczoraj prócz słoika kremu na "wyciągu złozonym" (glistnik, gwiazdnica, himalaj, rdestowiec, prawoślaz) zrobiłem trzy pięćdziesięciomilimetrowe "monokremy" celem osobnego przetestowania działania trzech zielsk: trędownika, lepiężnika i tojeści rozesłanej. Szczególnie ta ostatnia daje śliczny, żółty kolor kremu (nalewka 1:1, ja to nazywam nalewka-przecisk, bo na koniec się zmielone, zmacerowane zielsko wyciska przez gazę niemal do sucha - więc de facto mamy jakby "sok na nalewce" - zawsze tak robię do celów kremo-leczniczych), który już wypróbowałem na moim "suchym łokciu" (od dziecka taki miałem ;)
Zadziałał, ale potrzebne są dalsze testy. Dla mnie na razie najlepszy jest rdestowiec.
Różnice, głupcze!

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 14, 2013, 11:43:14 »
Ale przymierzam się do takiego lżejszego.
Zrobiłeś? To był ten z jajkiem?
Chciałabym mazidło do smarowania całego ciała, lekkie. Olej lniany chyba wysusza skórę. Trochę też dzieciak śmierdzi po tym oleju. Czy dodanie witaminy E uchroni olej przed jełczeniem? I czy ten olejowy zapach dnia następnego to jełczenie czy ten lniany po prostu tak ma? Mała zasadniczo woli gęste kremy, bo te lekkie są dla niej "mokre". Gęstymi jednak trudniej posmarować całe ciało.
Mam już spieniacz i super moździerz :) Teraz będą zakupy "baz", proszę o sugestie, gdzie i ile czego. Lanolina? Gliceryna? Wosk? Woda destylowana?...
Pozdrawiam.
Gdzie kupiłeś lanolinę?! Pół kilograma w aptece kosztuje 120 zł. Na allegro można było kupić taniej kilogram, ale teraz nie ma.
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2013, 15:20:03 wysłana przez Dondarrion »

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 15, 2013, 13:37:39 »
Znalazłam Microfarm z Krakowa:
"Ceny lanoliny
Opakowania po 1kg cena 95,0zł
Opakowania po 500g cena 55,0zł
Opakowania po 250g cena 35,0zł"
Myślę, że może się  informacja przydać w wątku dermatologicznym.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 15, 2013, 22:58:55 »
Tak, ja mam z microfarmu.
Gliceryny używałem różnych producentów - może być cz.d.a., farmaceutyczna, spożywcza - każda będzie OK ;)
Dużo dobrych wskazówek znajdziesz na stronach typu zrobsobiekrem.pl - ale trzeba brać poprawkę na to, że muszą się nastawiać na sprzedaż. Chcą sprzedawać hydrolaty i ekstrakty roślinne, więc nie napiszą, że zamiast nich można użyć prostego naparu w lekkim kremie, a zamiast suchego wyciągu z lukrecji można dać mocny odwar (najtańsza wersja). Zachęcają do używania zagęstnika - gumy ksantanowej - ale wystarczy zwiększyć ilość wosku, i/lub dać duuużo surowca śluzowego w fazie wodnej, szczególnie dobrze to z lipą wyszło, rdestowiec też niesamowicie mi się "sfajdał" jak zalałem alkoholem 20% z dodatkiem gliceryny wg wskazań Doktora (jako wyciąg na kremy). Wychodzi po prostu galareta - więc na co mi jakaś guma?
Lekkie kremy ostatecznie możesz wziąć z neutrogeny :) - tudzież zmieszać je z wyciągami ziołowymi zemulgowanymi w lanolinie.
Zrobiłem jakiś jeden taki z maceratem wrotyczowym, ale trochę fazy wodnej się z niego "wytrąciło" bo tu już trzeba dobrze odmierzyć proporcje itd. Dobre przepisy są właśnie na zrobsobiekrem.pl choćby. Ogólnie żona chwali sobie taki układ, że lekkie są cetafile i neutrogeny, a te zioło-lecznicze są tłuste, ciężkie i wolniej się wchłaniają (i dłużej działają na wierzchu skóry).
Jest jeszcze jeden sekret dla atopików: olej czarnuszkowy, oczywiście zimnotłoczony... Potrafi działać spektakularnie. Wypróbuj z avilinem ;)
« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2013, 23:18:20 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 17, 2013, 23:58:46 »
A nie używasz robionych maści aptecznych? Można je wzmocnić? Czy w gotowej maści nie da już się rozmieszać wyciągów ziołowych? Mam "zlecenie" dla pediatry od dermatolożki na maść cholesterolową i mocznikową, jedna na eucerynie druga na parafinie. Nie korzystam, bo to tak, jakby dziecko wazeliną smarować a wazelinę przynajmniej na miejscu dostaniesz. Ale mogłabym poprosić o tą na eucerynie i mieć bazę.
A używasz mocznika? Czytam forum farmaceutyczne i mam wrażenie (bo nie rozumiem o czym mowa), że z mocznikiem w warunkach domowych może być trudniej.
zależy od stopnia zmikronizowania mocznika. pytanie do lunaaka czy w długotrwałe rozcieranie mocznika w unguatorze z podłożem 1 do 1 może spowodować zmianę skupienia mocznika?
Unguator nie mikoronizuje, a jako że mocznik jest grubokrystaliczny (a przynajmniej średniokrystaliczny) to wstępna obróbka jest wymagana.
Jeszcze chciałam o ten olej spytać. :)
Widziałam w kremowych sklepach emulgator do kręcenia na zimno. Olej w kremie lepiej by się trzymał. I można by cały dzień smarować, bo póki co smaruję tylko na noc. Nie wiem jak czarnuszkowy, ale lniany śmierdzi, zwłaszcza rano. Jeszcze nie próbowałam "konserwować" witaminą E. Robiłeś kremy "na zimno"?
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2013, 00:10:32 wysłana przez Dondarrion »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 18, 2013, 08:13:48 »
Po lnianyum śmierdzi się rybą, czarnuszka jakiegoś smrodu nie robi - można ostrożnie wypróbować, choć najlepiej w nocy z piątku na sobotę ;)
Kupiłem właśnie na allegro litr zimnotłoczonej na allegro - produkt dla koni, które są dużo wrażliwsze od człowieka (człowieka wolno pod względem wrażliwości zestawić ze świnią ;)
Co do mocznika nie doradzę - to tajniki farmacji, może faktycznie wyproś taką maść apteczną i zmieszaj z rdestowcem na lanolinie albo linomagu. Zresztą jeśli będzie na eucerynie, to powinna emulgować sama. Wiem, że tego rodzaju dylemat w przypadku siarki rozwiązuje się podgrzewając moździerz nieco - od razu ślicznie się rozdrabnia i zawiesza, wychodzi dużo lepiej niż na zimno (maść siarkowa). Nie wiem, na czym polega wstępna obróbka mocznika - poza tym, że chodzi o jego mikronizację.
Co do emulgowania na zimno - nie całkiem na zimno, ale na letnio robiłem normalną techniką (spieniacz) i normalnymi emulgatorami (lanolina i wosk). Bazę olejową schładzałem, po wlaniu wyciągów ziołowych o temp. pokojowej zaczynała tężeć - ale śmigiełkiem spokojnie się to rozbijało i emulgowało bez zarzutu. Nie trzeba wcale "na gorąco" - byle tylko utrzymać (pół)płynną konsystencję. Jestem pewien że siłowo, np. blenderem, dałoby się to zemulgować nawet na zimno.
Różnice, głupcze!

Klara

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 18, 2013, 09:21:09 »

Chciałabym mazidło do smarowania całego ciała, lekkie. Olej lniany chyba wysusza skórę. Trochę też dzieciak śmierdzi po tym oleju.

Olej lniany szybko jełczeje, dlatego trzyma się go, podobnie jak większość olejów spożywczych, w lodówce a do smarowania skóry się nie używa bo jełczejąc na skórze daje takie efekty jak zauważyłaś, więc to nie pomaga skórze a szkodzi.
Tutaj, przy wykorzystaniu olejów spożywczych do celów kosmetycznych, jest zasada taka, że można zastosować te oleje, które nie wymagają przechowywania w lodówce, na przykład oliwę z oliwek. Dobrym, nawilżającym, odżywczym olejem do skóry jest olej jojoba a także olej kokosowy.
Wczoraj zrobiłam dla pewnego AZSowca olej, takie proste mazidło: olej kokosowy rozpuściłam w łaźni wodnej i dodałam (do około 100g oleju kokosowego) 1 łyżeczkę oleju z czarnuszki i dwie łyżeczki oleju z rokitnika. Wyszło pięknie, z lekkim zapachem czarnuszki i mam nadzieję, że też pięknie zadziała. :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2013, 09:22:44 wysłana przez Klara »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 18, 2013, 09:48:34 »
Już sam kokosowy dobrze działa. Gdyby jeszcze w tym zemulgować choćby łyżeczkę wyciągu z glistnika, rdestowca lub wrotyczu (wystarczy do tego dodatek wosku, sam w sobie też korzystny) to mielibyśmy kompletny domowy lek na AZS ;)
Ale czarnuszki bronię - takiego efektu jak lniany (zjełczały smrodek) nie daje. Szczególnie zmieszany z avilinem działa niesamowicie i pomaga przetrwać najgorsze. Ale to bardziej "środek ostateczny" niż codzienna pielęgnacja skóry atopowej.
Różnice, głupcze!

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 18, 2013, 10:36:40 »
Jedną z ważniejszych przyczyn zachorowań na AZS jest nieprawidłowa proporcja kwasów omega-3 do kwasów omega-6 w organizmie człowieka. Wikipedia
Najlepsze, a przynajmniej bardzo dobre proporcje mają wysokiej jakości oleje lniane. Uważam, że warto tym samym leczyć od wewnątrz i od zewnątrz. Spróbuję wzbogacić olej wit. E, chociaż może jeszcze lepiej nasmarować dziecko olejem a po godzinie zrobić mu kąpiel nawilżającą. W sensie - olej do odżywienia skóry a nie do nawilżenia (natłuszczenia). Olej czarnuszkowy, rokitnikowy do spożycia się nadaje, ale jojoby nie jadłam. Zresztą skąd wziąć świeżą jojobę? Nie wiem jaką ma proporcję tłuszczów, ale pewnie najczęściej można kupić rafinowaną. Ogólnie rafinowane tłuszcze spożywcze mnie nie interesują, zwłaszcza jako lekarstwo. Nie należy mylić rafinacji z tłoczeniem na zimno (taka ściema na etykiecie). Nierafinowaną świeżą oliwę czasem mam, niestety, w tym roku zaprzyjaźnieni Włosi nie przywieźli. Kokosowym masłem smarowałam, ale bez specjalnych efektów. Chociaż wiem, że masło masłu nie równe - u nas bardzo różnie sprawdzały się różne kremy z mocznikiem.