Autor Wątek: jak wykonać maść lub krem ziołowy??  (Przeczytany 56392 razy)

zielarz czeladnik

• Gość
jak wykonać maść lub krem ziołowy??
« dnia: Lipiec 30, 2012, 17:56:30 »
Witajcie   od pewnego czasu zastanawiam się nad sporządzeniem kremu nawilżającego  i maści przeciw bólowej. Co muszę posiadać i jakie składniki dodać aby sporządzić sobie krem lub maść czy znacie jakieś sposoby lub przepisy??. Na tego typu maści i kremy bardzo mi jest potrzebny krem nawilżający  i maść przeciwbólowa. Czy np jest możliwość sporządzenia kremu z rumianku czy byłby to wtedy krem nawilżający??. Co muszę dodać aby krem lub maść w ogóle  miały konsystencję??... bardzo proszę o pomoc pozdrawiam ;)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: jak wykonać maść lub krem ziołowy??
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 30, 2012, 22:53:57 »
Są różne metody, w zależności od surowca, który chcesz użyć. Czy świeży - na przykład rumianek lub nagietek, czy suchy, czy posiadana nalewka. Do tego baza - pojawiały się pomysłu masła, smalcu, łoju, lanoliny, euceryny, masła, oleju kokosowego, oleju kakaowego, maści witaminowej, linomagu i co tam jeszcze? A -zwykły krem Nivea. Pewnie na tym nie koniec. Ja bym świeże i sproskowane surowce najpierw zmiksowała z dodatkiem wódki dla dezynfekcji i zwilżenia dla lepszego kontaktu z tłustym podłożem, a potem należy odprawiać zaklęcia, aby się to wszystko chciało zmieszać i nie rozdzielić potem. To już jest typowe rozpoznanie w boju.

Potwierdzam radę Inez - użyj funkcji "Szukaj" na górze strony. Materiału będziesz mieć na wiele godzin czytania, a potem pytaj o szczegóły, bo niektóre tu obecne osoby niejeden kilogram kremów już wykonały :-)

Informacja o lanolinie i eucerynie od naszego Gospodarza:
http://rozanski.li/?p=2706

Powodzenia :-)

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 30, 2012, 23:14:48 »
Bardziej interesowałby mnie świeży surowiec rumianku lub owoc jarzębiny  zmieszany z wazeliną to tego może jakieś dodatki typu olejek migdałowy dla ładnego zapachu kremu.Ja co prawda bardziej spycjalizuje się w sporządzaniu mydeł domowej roboty z kremami niestety mam problem ponieważ nie wiem od czego zacząć co dobrać i jakie składniki aby cera była jędrna i gładka.
ps i dobrze że produkujecie kremy w domu porządny zdrowy krem i mydełko gwarancją zdrowej skóry ;).. pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2012, 23:20:10 wysłana przez zielarz czeladnik »

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 30, 2012, 23:32:50 »
Basia wyżej podała co należałoby wstępnie zrobić, by przybliżyć się do celu  :-)
Poczytaj o eucerynie i lanolinie, wazelina nie jest dobrym nośnikiem - nie do kremów na twarz.

Przeczesz forum na temat maści przeciwbólowych - temat ten też był już poruszany.

Na blogu Gospodarza też jest watek o tym jak i z czego robić kremy, lotiony i podobne cuda.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 31, 2012, 07:57:37 »
Czeladniku, porządny krem, jak to mówisz  - to wcale nie jest konieczność. Krem to jak bita śmietana - ładne, puszyste cacko i najlepiej łatwo się wchłania.... Dobroczynne składniki możesz dostarczyć skórze na 100 innych sposobów. Sera, toniki, maseczki. Np. właśnie rozpuściłam sobie w hydrolacie czeremchowym (cuuudo) witaminę B3 i posmarowałam twarz i dłonie. Bardzo dobra pielęgnacja. Włosy wysmarowałam sobie olejem kokosowym po długości - a wczoraj wieczorem skórę głowy olejkiem rycynowym i wyciągiem  etanolowo - glicerynowym z ziół. Skórę na nogach za to mieszaniną wyciągów ziołowy i olejków eterycznych.....

jak widzisz - zero kremów.

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 31, 2012, 10:49:00 »
Oj dużo masz tych specyfików do pielęgnacji ciała ale faktycznie niektóre osoby mnie wyprzedziły z tymi kremami widzę że nie jestem pierwszy :D. A niektórzy to w ogóle ryzykanci są różne specyfiki  na sobie testują podobnie jak ja zresztą... pozdrawiam :)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 31, 2012, 18:41:26 »
Czeladniku, lepiej stosować na sobie i eksperymentować niż pozwolić, by inni - którym nie ufamy - to robili.

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 31, 2012, 22:51:47 »
Zgadzam się z tobą ja również zawsze na sobie eksperymentuję jeżeli ucierpię to ja a nie moja rodzina. Jako że jestem zielarzem to zawsze ja eksperymentuję inaczej rodzina nie wypije jak nie zobaczy że mi się nic nie stało po nowym specyfiku :-\. Jak się przekonają że żyję to sami również przystępują do spożywania danego specyfiku. Czasami muszę to robić dwa razy ponieważ kuzyn nie dowierza za pierwszy razem ;D. Czasami jest to ekscytujące więc emocji nie brakuje lubię to co robię ;).... pozdrawiam

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 10, 2013, 08:24:47 »
Piszę o tym wszędzie, ale skoro już był specjalny, osobny temat nie-mojego autorstwa, to i tu postawię znaki.
Używam wyłącznie lanoliny, w której rozrabiam wyciągi ziołowe (nalewka, sok, macerat - te ostatnie zakonserwowane spirytusem, glicetyną lub... nalewką), często z dodatkiem surowców śluzowych ale nie zawsze. Rozrobić na gorąco (po upłynnieniu) spieniaczem do kawy lub, co preferuję, w lekko ogrzanym moździerzu kamiennym. Do tego dolać przetopione na łaźni wodnej tłuszcze i woski (pszczeli, masło shea itd.).
Wczoraj pierwszy raz w tym roku zebrałem trochę świeżej zieleniny: młode listki glistnika, młode gwiazdnice i kilka liści jemioły. Wszysto się pięknie przegniotło przez praskę do czosnku (mam szwajcarską - tylko one są lepsze od ruskich ;) i zmacerowało w małej ilości octeniseptu z dodatkiem wody źródlanej Żywiec. Odcedziłem po kilku godzinach ciecz aż nieprzejrzystą, dodałem do niej dla szerszego działania trochę innych wyciągów, w tym intrakt z korzenia glistnika. Dziś zrobię na tym krem - coś czuję, że może być najlepszy z dotychczasowych. Doświadczenia i przeczucie podpowiadają, że takie maceraty na octenisepcie (z wyki, wrotyczu itp.) mogą być bezkonkurencyjnymi lekami skórnymi na "AZS i podobne"...
Różnice, głupcze!

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 26, 2013, 22:09:14 »
Witam mam pytanie jak najprościej wykonać maść na bazie wyciągu glikolowego, co najlepiej dodać ? Maść powinna się bardzo wolno wchłaniać. Czym najlepiej połączyć składniki ?
Jakiś moździerz i ucierać czy może jakiś mikser ? Czy podgrzewać składniki w łaźni wodnej podczas mieszania?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 09, 2013, 14:52:07 »
Wyciąg glicerynowy najlepiej rozrobić w lanolinie, dodać inne oleje/tłuszcze/woski itd. - wedle uznania, potrzeb, upodobań. W aptecznych lekach recepturowych używa się jako "spowalniacza wchłaniania" talku - na tym forum proponowano białą glinkę (kosmetyczną lub farmaceutyczną, idzie dostać).
W moździerzu się wyciąg z lanoliną utrze bez problemu. Zamiast lanoliny można użyć euceryny (nie mam dostępu), smalcu z cholesterolem (wg ściągi recepturowej polecanej na tym forum taki miks w proporcji 9:1 ma bardzo dużą liczbę wodną, dorównuje wręcz lanolinie; jeśli maść ma zostać szybko zużyta, to można jako reszty bazy tłuszczowej użyć choćby masła ;)
Ucieranie w moździerzu idzie najlepiej, jak się "cyka" po odrobinie wyciągu, łączy z lanoliną, cyka ponownie itd. - lepiej nie lać całego od razu. Lekko podgrzane idzie lepiej, ale lanolina nie powinna być płynna, tylko plastyczna.
Łaźnia wodna nie za wygodna, zwłaszcza w warunkach kuchennych. Ja stawiałem tęgi, kamienny moździerz z Ikei na płytce żeliwnej. Tylko nie można go przesadnie zagrzać... ;)

A oto najprostszy sposób, kiedy ktoś potrzebuje "na gwałt" silnej maści ziołowej, a nie ma ani lanoliny, ani wyciągów itd.
Masło lub smalec na łaźni wodnej, a w nim wytrawiamy przez np. godzinę zmielone ziele glistnika. Zlewamy do słoika, mieszamy podczas tężenia żeby się coś nie rozwarstwiło itd. Mazidło gotowe. bardziej mi się to podoba, niż ucieranie ziela z tłuszczem w moździerzu - choć tak też powstanie dobra maść - ale z fusami ;)
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2013, 00:03:54 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 10, 2013, 10:39:27 »
W ogóle zależy, jaki masz problem. Avilin bardzo wolno się wchłania i sam w sobie leczy wiele rzeczy, wszystko się goi. Można smarnąć nalewką a jak obeschnie - dać avilin i opatruneczek, żeby się nie wytarł. Albo mazidło-emulsja na bazie avilinu. Rozrobisz w nim cokolwiek - dzięki dodatkowi lanoliny (ja bym najpierw rozrobił 15-20 ml wyciągu w lanolinie w proporcji 1:1, potem tę uwodnioną lanolinę dopełnił avilinem do ok. 120 ml). Potem nakładasz na chore miejsca palcem, wacikiem itd. Jak trzeba - opatrunek.
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 15, 2013, 13:50:49 »
A jeśli ma być bardziej lekki krem, niż maść czy "masło" (np. 40% fazy wodnej) to oprócz dodatku lanoliny 10% trzeba zastosować emulgator pomocniczy - widziałem receptury z dodatkiem wosku (ma takie właściwości) i innych tam. Może dobry olej żywokostowy jako reszta fazy olejowej byłby OK, przynajmniej by pomógł. A jak coś to wosku mam dużo. Prawdę mówiąc jak dotąd robiłem kremy tłuste, raz mi wyszedł słoik takiego lżejszego (chyba dzięki woskowi - ale trochę się rozwarstwiał potem) - bo takie są dla żony najodpowiedniejsze. Ale przymierzam się do takiego lżejszego. Denerwuje mnie tylko konieczność rozrabiania emulsji na gorąco i przy pomocy spieniacza do kawy (mój jest do d...) - prawdopodobnie "utrzepywanie" obu faz w słoiku byłoby bardzo skuteczne tyle, że jeśli robimy to na gorąco to w środku gwałtownie rośnie ciśnienie, kto wie czy słoik nawet nie pęknie. Przymierzam się do tej roboty i tak jakoś sobie głośno myślę.
Dla odmiany i eksperymentu przyrządzę krem na bazie masła śmietankowego (samo w sobie jest emulsją), gdzie fazę wodną (nalewki, maceraty) zemulguję przy pomocy... żółtka jaja kurzego. Bo i czemu nie - jak majonez. Tak stoi w przepisi Doktora na maść azulanową ;)
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2013, 14:27:53 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 17, 2013, 21:54:08 »
Wypróbowałem żółtko jako emulgator. Działa, choć pomocniczo dodałem nieco lanoliny. Rozrobiło się bardzo ładnie z masłem w delikatnie podgrzanym moździerzu, przy okazji z ok. 15 ml wyciągów ziołowych. Następnie dozowałem do tego neutrogenę, która żonie bardzo pasuje i działa bez mała leczniczo. Dzięki temu płynna emulsja jajeczno-maślana przemieniła się w żółtawy, majonezopodobny krem, łatwowchłanialny i o lekkiej konsystencji (ok. 200 ml).
Dodam, że lanoliny w moździerzu nie rozrobi się z wodą w postaci płynnej - to ewidentnie zasługa żółtka, lanolina była emolientem pomocniczym i dodatkiem uszlachetniającym.
Wątek majonezowy to niewątpliwie ciekawy trop w produkcji domowych kremów ;)
Podejrzewam, że przy pomocy blendera rozrobi się w ten sposób klasyczną emulsję z fazą wodną stanowiącą z połowę masy kremu - o ile zastosuje się pomocniczy emulgator, np. lanolinę lub wosk w oleju. Kto wie, może i zadziała na zimno? Szkoda mi zagrzewać sok z niecierpka. Zaryzykuję i opiszę - o ile się uda ;)
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2013, 21:58:13 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 17, 2013, 22:08:46 »
Faza jajeczna. U nas odpada, silne uczulenie. Przypomniałeś, że niecierpek dogorywa na balkonie. Zachłanność moja wpędzi mnie w nerwicę.

I am back to save the universe