Autor Wątek: zielarskie odkrycia w ogrodzie Anny  (Przeczytany 7281 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
zielarskie odkrycia w ogrodzie Anny
« dnia: Lipca 07, 2012, 08:23:35 »
W moim ogrodzie rośnie  niewiele ziół....
nie ma takiego ogrodu, ziół rośnie wiele, chociaż czasem ich nie dostrzegamy. Adrian znalazł poszukiwane zioło(glistnik) przy psiej budzie. Ja znalazłam trędownika obok funkii . Czasami wystarczy odpuścić sobie "pielenie".

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
Odp: zielarskie odkrycia w ogrodzie Anny
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 07, 2012, 09:53:01 »
Najlepiej zabrać lapka, jak się ma z internetem i szukać roślin które mamy po obrazkach a potem na stronie rozanski.li po dokładne info. Tyle różnych kwiatów rośnie, ziół, traw... Sam jestem ciekaw kiedy znowu zaskoczony odnajdę coś bardzo pożytecznego na własnym placu. ^^

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 07, 2012, 10:38:27 »
Oj tak. U mojej babci w ogrodzie ozdobnym naparstnica purpurowa i tojad mocny w tym roku. Nagietki, bluszczyk, rdesty i rumianek bezpromieniowy, nie mówiąc o mięcie, perzu i żółtlicy. Glistnik z zeszłorocznego przypadkowego wysiewu po wysuszeniu. A na tym drugim ogródku.... kochani!
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 08, 2012, 10:42:32 »
U mnie pięknie rośnie rumianek, różne rodzaje mięt, pokrzywy, glistnik, mniszek, bluszczyk, żółtlica,perz, czarnuszka, pięciornik, macierzanki, tasznik,nagietek,rdest, majeranek, jeżówka, pysznogłówka, maliny,jeżyny, porzeczki, żurawina, rumianek bezpromieniowy, babki, kolendra, ostropest, trybula, orzechy, kosmosy,barwinek, facelia, aksamitki, szałwia, pigwowiec malutki, rozchodnik, maruna, nasturcja,czosnaczek,słoneczniki, dynie, cukinie, melisa, wiesiołek, konwalia, lawenda, dąbrówka, bratki, jarzębina, szafran...i to jeszcze nie wszystko, oj ależ jestem bogata :)
Wczesną wiosną,kiedy nie ma "co jeść"to komponowałam sałatki z tego co pod ręką,teraz kwiaty zdobią moje sałatki.
« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2012, 10:08:34 wysłana przez Basia »
:)

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 08, 2012, 13:28:56 »
Jeszcze dopiszę: lubczyk, rzewień, poziomki, rozmaryn, stewia, malwy, mydlnica, fiołek, chrzan, dziurawiec,krwawnik,  koniczyna,przytulia?,gorczyca, piwonia, cynie, wilczomlecz i skrzyp też się znajdzie, jaskier wyka, jasnota,goździk, przetacznik, niezapominajka, kukurydza, groszek, frezje, róża, maciejka, szczawik, fasolki, rzodkwie, rzodkiewki, sałaty i inne warzywa i drzewa.
To jeszcze nie wszystko,bo nie umiem nazwać tych tzw chwastów oraz kwiatów niektórych nie wymieniłam,o innych może zapomniałam+w donicach jaśmin,itd itp
To,co wymieniłam mam na wyciągnięcie ręki,wszystkie te i dodatkowo te nienazwane,rosną wokół mojego obejścia.
Poczułam się baaaardzo, ale to baaaardzo bogata w zapachy, w piękno barw.
Nawet nie wiedziałam, że tyle tego jest!
« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2012, 10:10:00 wysłana przez Basia »

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 08, 2012, 13:32:07 »
Zapomniałam o podagryczniku.
Oj,ciągle mi się coś przypomina...

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 08, 2012, 20:58:23 »
wow, po pierwszej Twojej wyliczance uznałam Cię za mojego idola,
po drugiej wgniotłaś mnie w fotel (czyli piłkę , bo na piłce siedzę)
po trzeciej ...
o tak, mam podagrycznik.

Agnieszko - rewelacja! prosimy o galerię!

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 08, 2012, 22:45:35 »
Agnieszko - w jaki sposob masz stewie ?
Mialam w doniczce, ale mszyce tak blyskawicznie obzeraja, ze nic nie zdazy czlowiek
zrobic, by temu zapobiec. Pare razy juz kupowalam, zawsze jednakowo mi sie konczy  >:(
Masz jakas rade ? - Napisz prosze.

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 09, 2012, 09:43:46 »
Bardzo dobry pomysł z tą galerią,muszę dziecię do tego zaangażować.

Ingwer
Dopiero w tym roku kupiłam stewie i rośnie jak szalona do góry i ma pączki nasienne,czy tak ma być?
Z mszycami walczę pokrzywą,ale jednak na brzoskwiniach nie dałam rady i nawet karat nie pomaga,bo co rusz pada.
Pozdrawiam:)
ps przez to wymienianie roślinek,poczułam się niezmiernie dumna,że tyle wokół mnie życia:)

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 10, 2012, 15:23:40 »
Może uda mi się wstawić jakieś zdjęcie:

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 12, 2012, 15:18:51 »
Zapraszam na tę stronę,na której Ineslik pokazuje nam śliczne zdjęcia: http://www.garnek.pl/gusia75/21867541/kolendra-kukurydza

Jakość niezbyt dobra,część zdjęć umknęła mi,ale uff...udało mi się:) choć trochę pokazać co mnie otacza.
Proszę mi powiedzieć,czy pod moim podpisem co to?,to ślaz zaniedbany?W dzieciństwie jedliśmy nasionka i mama nazywała to bożym chlebkiem.