Autor Wątek: hodowla babki lancetowatej i mięty  (Przeczytany 3856 razy)

zielarz czeladnik

• Gość
hodowla babki lancetowatej i mięty
« dnia: Lipca 28, 2012, 16:03:36 »
Mam takie pytanie odnośnie hodowli babki lancetowatej i mięty pieprzowej w domu
niedawno wpadłem na owy pomysł założenia  własnej hodowli. A więc jakie wymagania mają obie rośliny aby można je było w ogóle hodować czy przyjmą mi się w warunkach domowych czy będą problemy z ich hodowaniem???. Czy kiedyś próbowaliście coś podobnego z babką lancetowatą i miętą pieprzową?? jakie były tego efekty. pozdrawiam :)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: hodowla babki lancetowatej i mięty
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 28, 2012, 16:09:34 »
Hej Zielarzu!
Mam w ogrodzie miętę. Nawet nie wiem skąd się wzięła. Pewnie po poprzednich właścicielach.
Ziemia w miejscu,  w którym rośnie jest bylejaka. Rośnie bujnie, chciałam ją trochę ograniczyć, bo rozrosła się bardzo. Ale, mimo moich starań, nie udało mi się...rozrasta się jak zwariowana.
Wczoraj ją za to ścięłam i teraz grzecznie się suszy. :)
Ewa

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 28, 2012, 16:54:48 »
hej zielarko  ;)
No cóż słyszałem że mięta dobrze rośnie w ogrodzie. Ale ja miałem na myśli  hodowlę doniczkową babki i mięty na parapecie tak żeby zimą cały czas mieć świeże  zioło pod ręką.
pozdrawiam :)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 28, 2012, 17:17:01 »
 Babkę  akurat  bardzo  łatwo  pozyskiwać  w   naturze.
 Teraz  jest  bardzo  dobry  czas  na  jej  zbiory, proponuje  tez  wyrwać  roslinkę  z  korzeniami, od  razu  rozdrobnić- korzeń  potem  może  być  z  tym  problem. Pozdrawiam arte

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 28, 2012, 17:22:39 »
Czy byłaby możliwość jej zasadzenia w zwykłej doniczce  za pomocą jej  nasionek?? czy nasiona babki lancetowatej po ususzeniu nadal nadają się do sadzenia??. pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 28, 2012, 18:39:17 »
Miętę można hodować bez problemów. Nie wiem, jak z babką - możliwe, że ona potrzebuje okresu spoczynku i zimy. Bez eksperymentu nie uda się - wykop roślinke, posadź do doniczki i zobacz, co się stanie.

Mi akurat babka samaa wyrosła w skrzynce na balkonie.

A tak przy okazji: co chcesz od babki? Może jest jakaś roslina, która maiłaby większy sens w doniczce?

Pozdrowienia :-)

zielarz czeladnik

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 28, 2012, 22:24:40 »
No ja kieruję się tym że jest mi potrzebne zioło na grypę które łatwo się sadzi i ma samo w sobie dużo nasion babka spełnia te warunki i w  dodatku jest w pewnym sensie  samo wystarczalna jeśli chodzi o nasiona. Skoro wyrosła ci na balkonie basiu to myślę że w domu również by mogła ale masz rację muszę nad tym jeszcze popracować a ty jakie zioła byś proponowała na grypę żeby można było hodować w domu??. pozdrawiam ;)