General Category > Fitoterapia immunologiczna.

potrzebuję pomocy silne uczulenie

(1/2) > >>

zielarz czeladnik:
Witam mam taki problem od kilku dni cierpię na jakieś uczulenie wszystko mnie swędzi pojawia się wysypka ale tylko gdzie nie gdzie. Piję wapno i rumianek stosuję także kąpiele w rumianku i dziurawcu.Pomaga na cały dzień lecz wieczorem problem powraca wobec tego czy moglibyście mi polecić jakieś konkretne przepisy na mieszanki ziołowe antyalergiczne??? które mogę sporządzić w domu lub chociaż  jakieś  zioła antyalergiczne które mogę uzbierać na łące?? oprócz rumianku i dziurawca.. z góry dziękuję pozdrawiam 

Basia:
Może teraz, kiedy jest upał nie kąp się w dziurawcu, bo on może uczulić na słońce.

Moje propozycje: kąpiele w sianie, słomie owsianej, pokrzywie, skrzypie, nad wodą jest uczep - trochę niby jeszcze wcześnie, bo nie kwitnie, ale już możnaby spróbować przynajmniej do picia. Inez napisała o trędowniku. Sprawdź, jak reagujesz na krwawnik, poszukaj liści tataraku, nakop korzeni situ, jeśli znajdziesz rdest japoński, to z liści można pić kompot.

Jeśli wieczorem sprawa sie powtarza, to sprawdź, co jest tego przyczyną? Może niedopłukana pościel? Ja powtarzam płukanie w pralce 3 razy - rodzina u mnie nawet nie myśli o oszczędzaniu wody, bo ja grożę zeskrobaniem się do kości. Jakiś proszek do prania? Jakiś "zapach porannej świeżości"? A moze Ciebie uczula jakiś kosmetyk, mydło, szampon?

Poza tym przeczytaj tutaj na forum różne dyskusje na temat łuszczycy, AZS, witaminy C. Jest tego masa.

Powodzenia :-)

ewula K:
W nawiązaniu do wpisu Basi.
Jak właściwie jest z dziurawcem? Chodzi mi o jego fotouczulające właściwości.
Dr Różański w jednym ze swoich artykułów pisze:
"Alkoholowe i olejowe wyciągi z dziurawca działają fotouczulająco co w sposób umiejętny może być wykorzystane do leczenia wielu chorób skóry, np. łuszczycy, trądziku młodzieńczego, bielactwa.

Osoby zażywające alkoholowe wyciągi z dziurawca nie mogą jednak przesadnie opalać się, ani też przebywać zbyt długo na słońcu !."
to cytat z art: http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm
W innym miejscu przeczytałam, że hiperycyna, składnik dziurawca, rozpuszcza się w alkoholu i dlatego nalewki alkoholowe mogą uczulać na światło.
Jeżeli tak to wygląda, to wniosek mógłby być taki, że dziurawiec parzony, albo zmielony na proszek i popity wodą, nie powinien działać uczulająco.
Nie  wiem czy dobrze dedukuję. Ale zapowiadają upały, może zdecyduję się na eksperyment. :)
Ewa

zielarz czeladnik:
No cóż basiu zaczynam się zastanawiać czy to nie dieta pomidorowa  :'( od 2 miesięcy na śniadanie i kolację jadam pomidory bo je lubię i zrezygnowałem z diety mięsnej. Co dziwne że wywołują uczulenie ponieważ pomidory są ekologiczne z wioski.Dopiero od dzisiaj przestałem stosować taką dietę .

Ogólnie dziękuję za pomoc co do dziurawca wykąpałem się rano i siedziałem cały dzień w zaciemnionym pomieszczeniu ponieważ faktycznie powoduje on poważne oparzenia skóry.

W zetknięciu się z promieniami słonecznymi oparzenia są zawsze po wyjściu na słońce więc postać leku nie ma znaczenia czy jest to susz czy nalewka więc stanowczo odradzam ewaryn no chyba że pragniesz dołonczyć do grona uczulonych ;D.Dziurawiec jeżeli chcesz go zażywać powinnaś  pić go w nocy lub wieczorem jeżeli wypijesz za dnia nie wychodz z domu i siedz w  cieniu z dala od promieni słonecznych...  dziękuje za pomoc pozdrawiam  :)

Basia:
Dieta pomidorowa z niepryskanych pomidorów nie powinna chyba uczulać?
Latem, kiedyś, jak warzywa były uprawiane przez ludzi z imieniem nazwiskiem i adresem, a nie produkowane przez anonimowe spółki, wsuwałam masę pomidorów z ogórkami, cebulą i śmietaną i nie słyszałam, aby to miało kogoś uczulać. Potem czytałam różne ideologiczne teksty na temat mieszania ogórków z pomidorami, jakie to szkodliwe, ale ja tam szkodliwości nie zauważałam.

Szczególnie, jeśli piszesz, że sprawa się nasila w łóżku. Ja bym przeszukała to łóżko, co tam się dzieje. Moje pierwsze podejrzenie to niedopłukany proszek do prania lub kołdra, która z wiekiem uzyskała nowe życie.

Warzywa fotouczulające, które są dostępne teraz to natka selera i pietruszki, jeśli się stosuje w ilościach surówkowych, a nie jako dodatek do zupy czy posypka na ziemniaki.

W dziurawcu uczula niekoniecznie hiperycyna, może być też coś innego. Podobno były przypadki ciężkich chorób u krów, które się najadły dziurawca w upalny dzień na pastwisku.

Teraz można wykorzystać czas, aby zrobić sobie wyciąg olejowy z dziurawca - na jesień, jak znalazł.

Pozdrowienia :-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej