Autor Wątek: spirytus czy wódka?  (Przeczytany 3225 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
spirytus czy wódka?
« dnia: Lipca 17, 2012, 12:48:15 »
Ot dylemat - ile %. Zrobiłam siedmiopalecznik na 40% i po 4 dniach lekko brązowy. Drugą porcję zalałam spirytusem i zielony po 2 dobach. Jak to właściwie jest? Wiem, że zbyt dużo % zabija aminokwasy. Co jednak z flowonoidami, fitoncydami, kwasami, fitosterolami, sub. przeciwzapalnymi itd. Czy jest gdzieś jakaś rozpiska?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: spirytus czy wódka?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 17, 2012, 15:34:49 »
Można po wymoczeniu fusów w jednym, odcisnąć i zalać drugim, a potem połączyć. Można nawet zacząć od wina i jako kolejny stopeń moczenia użyć spirytus 70%, a kolejność ustalić doświadczalnie. Możliwości jest dużo.

Przydałoby się labolatorium, bo w naszym przypadku nie ma nawet porządnych wytycznych.

Pozdrowienia :-)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 17, 2012, 17:47:13 »
Do robienia nalewek używam rozcieńczonego spirytusu, kiedyś zalałem piołun i wyszła mi
nalewka ładna zielonkawa a innym razem wyszła mi brązowa.
Sądziłem, że to wina piołunu a może to zawartość alkoholu powodowała takie efekty.
Spirytus rozcieńczam na oko między 30 a 50%.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 17, 2012, 20:30:17 »
wino jest bardzo efektywne przy wierzbówce kiprzycy - szybko wytrawia. Zalewałam białym, już na 3 dzień różowiutkie. Zrobiłam też wiązówkowe winko, pięknie pachnie , ale w smaku ...zrobię ziołomiód.

miejmy nadzieję, że stężenie alkoholu nie jest czynnikiem niszczącym, jak naświetlenie czy zbyt wysoka temperatura. Jakimś tropem są chyba stężenia w oficjalnych nalewkach (informacje z etykiet kupnych preparatów).

Offline witek99

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 18, 2012, 05:57:21 »
Zbyt duża moc alkoholu raczej zakonserwuje niż dokona ekstrakcji.
Przy robieniu nalewek ze świeżych owoców używa się alkoholu o mocy ok. 65%. Przy podwójnej maceracji stosuje się za pierwszym razem alkohol silniejszy a potem słabszy, przy suszu np. 50% a następnie 40% .
Te zasady sprawdzają się także przy robieniu tinktur i intraktów.
Doktor pisał, że farmakopea szwajcarska używa alkoholu  o stężeniu 63-70% podobnie jak i polskie tinktury.
Słabszego alkoholu używa się przy ziołach, których substancje czynne  rozpuszczają się również w wodzie.
W intraktach gorący alkohol lepiej wypłukuje surowiec i równocześnie blokuje rozkład.
Oczywiście są wyjątki