Autor Wątek: Oczyszczanie organizmu - jak łączyć zioła?  (Przeczytany 17851 razy)

Offline Kuban

• Nowy
  • *
  • z uśmiechem przez życie
Oczyszczanie organizmu - jak łączyć zioła?
« dnia: Lipca 14, 2012, 19:22:23 »
Witam
Postanowiłem oczyścić trochę swój organizm za pomocą ziółek. zakupiłem zioła moczopędne i napotne takie jak:
-Ziele Skrzypu
-Korzeń Mniszka
-Korzeń Łopianu
-Kwiat wiązówki
-Ziele Fiołka Trójbarwnego

Każde z tych ziół jest osobno.
Na opakowaniach każdego z nich jest podany sposób przyrządzania, jedne się gotuje inne tylko parzy z tym że z tych do parzenia jedne krócej inne dłużej. Większość z nich powinienem według zaleceń z opakowania pić 3 razy dziennie, jedynie Kwiat Wiązówki 2 razy dziennie a np. na opakowaniu Korzenia Łopianu nic nie ma mowy o piciu tylko przemywaniu owłosionej skóry.
Mam prośbę aby ktoś pomógł mi sporządzić jeden wywar albo jak najmniejszą ilość tych wywarów bo pięć szklanek 3 razy dziennie to chyba spora ilość i nie wiem jak to bym pomieścił. Chciał bym się dowiedzieć jak można łączyć jeżeli w ogóle można łączyć te zioła by zmniejszyć ilość wypijanych wywarów. ewentualnie proszę o jakiś link pod którym znajdę potrzebne mi informację.
Dodam tylko że zależy mi na jak najszybszym i skutecznym oczyszczeniu organizmu a wiem o tym że przekraczanie dawek dziennego spożycia wcale mi w tym nie pomoże tylko może mi zaszkodzić proszę o jaką kol wiek pomoc w tym temacie
Za wszelką pomoc dziękuję a odwzajemnić się mogę poradami związanymi z ogrodnictwem ozdobnym. Zajmuje się szkółkarstwem drzew i krzewów ozdobnych, akurat teraz w pracy truje zioła/chwasty pestycydami mam około 600 hektarów szkółki do spryskania często pryskam 12 -13 godzin dziennie i zdaję sobie sprawę jak truję swój organizm i dla tego zależy mi na szybkim i skutecznym oczyszczaniu organizmu.
Wcześniej nawet bym nie pomyślał że Chwasty które zwalczam tak naprawdę są ziołami które leczą Uśmiech
Kubano

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: Oczyszczanie organizmu - jak łączyć zioła?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 14, 2012, 19:56:39 »
Witaj, raczej coś na wsparcie,ochronę wątroby. Trzy szklanki ziółek to nie taka duża ilość.  :)

Offline Kuban

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 14, 2012, 21:08:34 »
a co takiego na wsparcie tej wątroby ?
ja liczę 5 szklanek ziółek 3 razy dziennie daje to 15 szklanek to chyba dużo bo na opakowaniach tych ziółek jest sposób przyrządzenia każdego z osobna i teraz nie wiem które mogę mieszać bo część z nich się parzy typu skrzyp polny 15 min i można pić, ziele fiołka trój barwnego parzymy 5-7 min i można pić, Kwiat wiązówki parzymy 5 minut i pijemy gorący wywar, korzeń mniszka zalewamy zimna wodą powoli ogrzewamy a następnie gotujemy 5 min odstawiamy na 10 min i pijemy no i zostaje jeszcze korzeń łopianu który zalewamy ciepłą wodą gotujemy 3 min odstawiamy na 15 min i nic tu nie ma o jego piciu tylko nacieraniu owłosionej skóry głowy.
Czy można te zioła jakoś łączyć jeśli tak to jak skoro wiemy już że czas parzenia i gotowania jest ważny gdyż chodzi o wydobywanie odpowiednich wartości i składników tych ziół
Kubano

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 14, 2012, 22:31:48 »
ja bym po prostu wsypała mniszek , fiołek i wiązówkę do kubka termicznego (albo termos) i zalała wrzątkiem, wszystkie razem. Do tego liść brzozy (rozpoznasz  ;))- prosto z drzewa, albo ususzony.  Do tego nazbieraj żółtlicy - masz na bank taki "chwast" - dodaj do mieszanki. Kolejna łatwa zdobycz to teraz rdest ptasi. Wszystko razem, możesz doprawić kminkiem, koperkiem, pietruszką, liściem czarnej jagody albo maliny....

Mieszaj , jak architekt ogrodu - ma powstać fajna kompozycja. Oczywiście baz sensu jest do tego naparu dodawać zioła wymagające gotowania , zostaw to na inną porę.

Mieszaj i pij razem, gdybyśmy pijali osobno , potopilibyśmy się!

Swoją drogą to przypuszczam , że lekceważysz nie tylko chwasty, ale i swoich podopiecznych - pewnie 50% twojej szkółki to leki. Albo 100%.

Offline Kuban

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 15, 2012, 07:54:38 »
co do leków na mojej szkółce to stwierdziłem że powiem szefowi że nie będę ich spryskiwał pestycydami tylko zacznę zbierać haha (tylko gdzie ja je pomieszczę) najwięcej to chyba jest u mnie skrzypu polnego.
Dzięki za podpowiedź w mieszaniu ziółek na pewno już dzisiaj idę na spacer po szkółce (bo nawet tu mieszkam) nazbieram roślinki o których piszesz tylko jeszcze pytanie czy reszta ziół po za liśćmi brzozy też może być świeża czy lepiej to suszyć ??

A tak na marginesie jeszcze do nie dawna na chwasty patrzyłem pod kontem ich trucia czyli jakie pestycydy i w jakich ilościach niszczą chwasty a od kilku dni zacząłem patrzeć już nie na chwasty a na zioła i oczywiście pod kontem ich działania leczniczego i muszę przyznać że bardzo zaczęło mnie interesować zielarstwo i tak na marginesie od kilku lat interesuje mnie medycyna niekonwencjonalna do tej pory dosyć mocno zagłębiłem się akupresurę ugryzłem kawałek Ayurvedy, homeopatii, wiem też jak ważne jest zdrowie psychiczne które wpływa na zdrowie naszego ciała myślę że jak dobrze poznam fitoterapię i połączę ją z wiedzą którą nabyłem to będę żył ponad 100 lat :P haha
Oczywiście z radością będę pomagał wszystkim którzy będą tego potrzebowali i chcieli :)
Kubano

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 15, 2012, 08:51:56 »
genialny entuzjazm, brawo!
możesz pić zioła nie wysuszone, zdaje się że wyjątek to liście laurowe (te trzeba najpierw ususzyć).
Duża ilość skrzypu świadczy o kwaśnej glebie (szkoła Basi). To jest szkółka iglaków? Co tam u Ciebie rośnie? Masz catalpę?

Offline Kuban

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 15, 2012, 08:54:52 »
tak mamy tu kilka tysięcy gatunków iglaków i liściaków Katalpę owszem mamy ma piękne duże liście tylko o jaką katalpę pytasz zieloną czy żółtą ?? no i też jeśli chodzi o Brzozę czy ma znaczenie jej gatunek bo też mamy tu kilka gatunków
Kubano

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 15, 2012, 09:35:56 »
katalpa chyba bez różnicy http://rozanski.li/?p=2810
byle nie pryskana , masz taką?  (liście, później owoce)
chętnie się na coś zamienię, bo w moim mieście te drzewa rosną przy ulicy.

o brzozach http://rozanski.li/?p=220
czy ta szkółka ma stronę www?

Offline Kuban

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 15, 2012, 10:24:07 »
owszem posiadam takie katalpy (nie pryskane) z tym że właśnie zgubiły już kwiaty gdzie nie gdzie jeszcze można je znaleźć są piękne nietypowe dosyć duże i ślicznie pachną.
Owszem mogę udostępnić na chwile obecną liście katalpy na owoce musimy poczekać tylko co do owoców to co nas interesuje bo są to długie twarde strączki mające w środku takie fajne fasolki i potrzebne nam będą całe strączki czy tylko fasolki ??
Nie chce nic w zamian no chyba ze rdest ptasi bo z tego co wyczytałem to już za puźno na jego zbiory jeśli mogę udostępnić coś co mam pod nosem i komuś może to pomóc to wystarczy mi zadowolenie :)
aha jeszcze jedno wyczytałem że katalpa wpływa korzystnie na przyrost masy a ja właśnie mam problemy z przytyciem (szybka przemiana materii), czyli też mógł bym ją do tego wykorzystać?
Kubano

Offline Kuban

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 15, 2012, 10:52:24 »
aha i jeszcze jedno jeśli chodzi o brzozę to sporo już na jej temat poczytałem i jest jeden mały problem bo zbierać jej liście można od maja do czerwca a mamy już połowę lipca i jak to się ma do zbioru?
No i jeszcze jedno jak dawkować te wszystkie ziółka o których piszemy żeby nie dać ich za dużo ani za mało
Kubano

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 15, 2012, 22:15:29 »
Nie szkodzi - byle nie były zagrzybione lub zbytnio obgryzione.
Lipiec to też dobry miesiąc na liście.

A tak na marginesie - jeśli chcesz mieć przody u swojego szefa, to daj linka na cennik tej szkółki w dziale o ofertach.

Pozdrowienia :-)

Offline Kuban

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 16, 2012, 06:44:06 »
Dzięki za poradę co do liści a co do oferty sprzedażowej to też się tym zajmuję w internecie (wiadomo mam z tego zysk) zaraz podam link i jeśli ktoś się zdecyduje proszę mówić że jesteście z polecenia Kuby http://www.duzedrzewka.pl/index.php?dzial=none
I najlepiej było by gdyby ktoś coś zamawiał żeby mi też dał info na ten temat w  ponieważ szef się nie zajmuje zamówieniami a osoby za to odpowiedzialne urzędujące w biurze nie zawsze mogą przypisać to do mojego konta chyba wszyscy wszystko wiedzą haha. oczywiście cena dla klienta nie zmienia się w zależności od tego na jakiego pracownika konto ta sprzedaż pójdzie.
Można do mnie pisać również z zapytaniami o inne drzewka na tej stronie co podałem są tylko wybrane a mamy wiele innych jeśli coś Cię interesuje napisz do mnie a na pewno coś znajdziemy :)
Kubano

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 16, 2012, 10:47:52 »
A teraz to wszystko ładnie opisz w dziale "Sprzedam/kupię zioła/oddam za darmo", to nie będzie się mieszać z innymi sprawami.

Pozdrowienia :-)

Offline Kuban

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 16, 2012, 10:53:01 »
Dzięki za podpowiedź. A w sumie to się przed chwilą dowiedziałem ze ta strona którą podałem jest już nie aktualna bo nikt jej nie prowadzi od 2 lat i ceny są nie aktualne ale ja osobiście będę się tym zajmował i będę Tworzył własny katalog internetowy więc niebawem się ukaże.

Teraz jestem na przerwie i mam tylko chwilkę ale po pracy będę musiał poruszyć pewien temat bo coś się ze mną dzieje dziwnego odkąd zacząłem przyjmować te ziółka i takie mieszanie ich chyba nie za dobrze na mnie wpływa
Kubano

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 17, 2012, 17:57:49 »
a co takiego na wsparcie tej wątroby ?

Wspomniałem o wątrobie bo miałem znajomego który "zmarł na wątrobę" tak mówiła
rodzina zmarłego, ów człowiek był odpowiedzialny za rozcieńczanie i przygotowanie preparatów do oprysków roślin.
Na wątrobę to chyba ostropest plamisty.