Autor Wątek: Zioła przeciwbakteryjne - wzmacnianie działania  (Przeczytany 23678 razy)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Odp: Zioła przeciwbakteryjne - wzmacnianie działania
« Odpowiedź #15 dnia: Października 01, 2012, 09:52:34 »
Basieńko, stokrotne dzięki za odpowiedź :)...
Mydlnice kiedys próbowałam zewnętrznie....spłukiwałysmy ją czym prędzej - nie dla nas. Ogromne swedzenia.
No własnie - mydlnica do wewnątrz...mam na uwadze przeliczanie dawek dziecięcych (dotyczy to wszystkich ziół, rzecz jasna tych co mogą stosowac dzieci), ale nie znalazłam (chocby na blogu) jej dawek do wewnątrz -  mydlnicy występującej samodzielnie. Nie próbuje stosować w obawie przekroczenia bezpiecznej dawki. W mieszankach autoimmunologicznych tak, ale to przeciez nie to samo. Mieszanka autoimmunologiczna:kobylak, mydlnica, rdestowiec - odpada (nasilenie zmian, świąd, opuchnięcia).
Zastanawiam sie nad wrotycznem do wewnątrz. Dobra reakcja po stosowaniu zewnętrzym.
Tylko wrotycz nie zawiera saponin.
ps.
skoro saponiny są różne...to cały gips polega na tym aby się wstrzelic w dobre ziółko, które je zawiera...poczytam o winorośli, która się u mnie wspina na płocie.
ps.2
w jakiej ilości dodaje do mojej głównej bazy, ziółko saponinowe, jesli sporządze napar z  niego?
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2012, 10:12:37 wysłana przez Katarzyna »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Października 01, 2012, 10:20:30 »

No własnie - mydlnica do wewnątrz...mam na uwadze przeliczanie dawek dziecięcych (dotyczy to wszystkich ziół, rzecz jasna tych co mogą stosowac dzieci), ale nie znalazłam (chocby na blogu) jej dawek do wewnątrz -  mydlnicy występującej samodzielnie.

Jest na starych stronach:
http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm
Tam jest nawet o dawkowaniu dla dzieci.

to cały gips polega na tym aby się wstrzelic w dobre ziółko, które je zawiera...

Święta prawda... Ale możliwości jest praktycznie nieskończona ilość.

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Października 01, 2012, 10:29:10 »
Dziękuje, kto nie dopatrzy, ten zmyśli ;)
...mysle o naparze, dziecko waży ok 25 kg (14-17,8ml) czy wlewać tą ilość, czy jeszcze mniejszą do bazy głównej, która wynosi 50 ml.?
ps.
to nie wyliczam jak dla 6-cio latka.?..wedle wzoru wynosiłaby 12,5 ml. Dawka dorosłego razy wiek prze 24. Troche jest róznicy.
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2012, 10:56:27 wysłana przez Katarzyna »

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Października 13, 2012, 10:15:54 »
Zakładam, żeśmy się "wstrzelili" z ziołami...Pasożyty wybijamy, ale one zaczynają wydzielać toksyny. Co zastosować aby wyrzucić toksyny?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Października 13, 2012, 23:38:54 »
Wtedy trzeba dużo pić, najlepiej ziółek moczopędnych, może być woda mocno mineralna, jeść dużo jabłek i gruszek - najlepiej dziczek nazbieranych po krzakach lub z niepryskanych sadów, łyknąć sobie od czasu do czasu węgiel drzewny i coś na przeczyszczenie. Jeśli te jabłka i gruszki zaprawi się dobrze prawdziwym mlekiem, to efekt powinien przyjść sprawnie, nawet bez bardziej radykalnych środków.

Na dodatek gorąca kąpiel lub sauna.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 11, 2018, 16:46:00 »
Basiu, co masz na myśli pod pojęciem "szczypta na litr". Chciałem zastosować, ale nie mam pojęcia w jakich dawkach i jak to zażywać. Podobnie ze złotem i srebrem.
Coś oprócz mydlnicy lekarskiej warto rozważyć jako bonus?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 11, 2018, 19:19:22 »
Basiu, co masz na myśli pod pojęciem "szczypta na litr". Chciałem zastosować, ale nie mam pojęcia w jakich dawkach i jak to zażywać. Podobnie ze złotem i srebrem.

Kilka kryształków wystarczy. Jeśli myślisz o tzw "jonowych" wynikach elektrolizy, to równie dobry jest kawałek lapisu z apteki - też będą jony srebra, a przynajmniej na pewno będą.

Może być na przykład psianka, tojeść, lepnica - cokolwiek z niezbyt toksycznymi saponinami.

Myślę, że po kuracji -bójczej z saponinami, trzeba sobie zrobić kurację pobudzającą tworzenie nowych krwinek i usuwanie starych: mniszek, czaga, pokrzywa, śledziennica, kozibród, brzoza, fiołek trójbarwny, poziomki, nawłoć, łopian - przynajmniej.

Basia

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 11, 2018, 22:54:15 »

Kilka kryształków wystarczy. Jeśli myślisz o tzw "jonowych" wynikach elektrolizy, to równie dobry jest kawałek lapisu z apteki - też będą jony srebra, a przynajmniej na pewno będą.

Może być na przykład psianka, tojeść, lepnica - cokolwiek z niezbyt toksycznymi saponinami.

Myślę, że po kuracji -bójczej z saponinami, trzeba sobie zrobić kurację pobudzającą tworzenie nowych krwinek i usuwanie starych: mniszek, czaga, pokrzywa, śledziennica, kozibród, brzoza, fiołek trójbarwny, poziomki, nawłoć, łopian - przynajmniej.

Basia

Jestem właśnie na kupnie odczynników i nie mam pojęcia jak wygląda AgNO3, a złoto jakie najlepiej kupić? Koloidalne?
Mniszek, czaga, pokrzywa korzeń, poziomka, liść brozy, korzeń łopianu i nawłoć w równej mieszance da radę? Ile tego pić? Można to połączyć z metalami, czy pić oddzielnie? :-) Śledziennicę mam na winie, ale minimalne ilości, dosyć kiepsko obrodziło w tym roku.

I oczywiście ważne pytanie: ile stosować taki metalowy protokół? :-)
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2018, 22:56:14 wysłana przez wzuo »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 12, 2018, 11:09:57 »
Jestem właśnie na kupnie odczynników i nie mam pojęcia jak wygląda AgNO3, a złoto jakie najlepiej kupić? Koloidalne?

To, co sprzedają pod nazwą "jonowe srebro" czy "nano złoto", to ściema. Równie dobrze możesz podłączyć obrączkę czy pierścionek pod prąd z akumulatora i mieć nadzieję, że to coś da więcej, niż placebo. Stężenia ppm to homeopatia D3, nie urażając Alinge ;-)

Nie musisz kupować złota, wystarczy z apteki Lapis lub Dermatol.

Mniszek, czaga, pokrzywa korzeń, poziomka, liść brozy, korzeń łopianu i nawłoć w równej mieszance da radę? Ile tego pić? Można to połączyć z metalami, czy pić oddzielnie? :-)

Nie wiem, czy to da radę, moje jasnowidztwo jest ograniczone ;-) Spróbuj, toksyczne to nie jest, na zdrowie musi wyjść.

W sumie to nie wiem, co chcesz uzyskać. Do odtrucia czy regeneracj sole metali nie są konieczne, bo po co?
Jeśli tą mieszanką miałbyś coś ubić, to ja tu za wielu składników -bójczych nie widzę. To wszystko są składniki praktycznie spożywcze. Owszem, swoje zrobią, organizm wzmocnią, minerały uzupełnią, na zdrowie wyjdą.

W próbie wykorzystania efektu oligotroficznego sole metali muszą być razem z ziołami, osobno nie mają sensu. Tu chodzi o wzmicnienie -bójczego działania ziół, a nie wykorzystanie własności bakteriobójczych samych soli. Na to dawki są zdecydowanie za małe..

Śledziennicę mam na winie, ale minimalne ilości, dosyć kiepsko obrodziło w tym roku.

To jest mała roślinka z dużą zawartością wody - trzeba się dobrze napracować, by uzbierać litr po rozdrobnieniu

I oczywiście ważne pytanie: ile stosować taki metalowy protokół? :-)

Tak długo jak mieszanka, zwykle tydzień, potem przerwa i ewentualnie potem dobitka, jeśli to jest rzeczywiście mieszanka do ubicia jakichś bakcyli

Basia

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 12, 2018, 12:07:37 »
Oprócz tego oczywiście stosuję -bójcze zioła, ale nie uwzględniam tu tego, gdyż to normalnie idzie na boreliozę. Między innymi wrotycz, piołun, glistnik, czeremcha, lilak, arcydzięgiel, może uda się pozyskać krwiściąg. Sole metali planuję zastosować, żeby załatwić chlamydię i mykoplazmę.
Czyli jest lepiej dorzucić te sole do fitoncydowych ziół, a mieszankę na pobudzenie produkcji krwi stosować oddzielnie? Coś oprócz tego Lapisu i Dermatolu można i warto dorzucić? CuSO4 moim zdaniem na grzybka by się przydało, ale nie wiem czy to nie za dużo i nie będzie miało to negatywnych skutków. Ewentualnie, czy można stosować inną miedź? W sumie mam sporo diglicynianu miedzi i nie mam za bardzo co z nim zrobić.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 12, 2018, 20:07:54 »
Sole metali dokładaj do ziół -bójczych.
Każdy związek metalu może być, byle był rozpuszczalny w wodzie.
Można na przykład codziennie dodawać do ziół coś innego.

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 12, 2018, 20:46:47 »
Jak używasz lilak, wzuo?

Pozdrawiam.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 12, 2018, 22:49:10 »
Jak używasz lilak, wzuo?

Pozdrawiam.

Biorę liść albo kwiat i robię napar, dawka standardowa 1-2 łyżeczki, na razie świeży bo jeszcze jest (więc akurat z odmierzeniem łyżeczki jest problem), ale warto zebrać i ususzyć. Można też spożywać kwiat na surowo, ewentualnie usmażyć na patelni w panierce. Całkiem smaczny.
Podobnie ma się sprawa z czeremchą, a herbatka z niej jest doskonała.

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 13, 2018, 09:20:11 »
Dzięki, wzuo.

Kolor bez znaczenia?

Pozdrawiam.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 14, 2018, 00:03:22 »
Dzięki, wzuo.