Autor Wątek: Sterydy i borelioza  (Przeczytany 14626 razy)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Sterydy i borelioza
« Odpowiedź #15 dnia: Października 08, 2014, 10:33:38 »
Intrakt 65 % leciuteńko podgrzany. Kwasy na razie zestaw 4% bursztynowy, 2 jabłkowy, 1 askorbinowy, cytrynowy, fumarowy. Z tendencją do zmiany składu na rzecz furmarowego.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Października 09, 2014, 09:38:21 »
Może być intrakt może być nalewka. Ja robię intrakt ale bez podgrzewania alkoholu. Robię też tradycyjnie ocet mlekowy oraz ekstrakt na kwasach bursztynowym, fumarowym, jabłkowym, cytrynowym i askorbinowym. Na razie jestem na etapie badania relacji procentowych między tymi kwasami. One tworzą ciekawe połączenia i koloidy np z wyciągami z ziół krzemionkowych. Nikt przedemną tego nie robił więc wzorca nie posiadam.
Zulu potrzebne mi z kilka kg korzeni barszczu. Jak pisałem u mnie wyginął. Za niego mogę w zamian zrobić nalewkę kwasową lub wysłać zestaw bakteriobójczy na kwasach. Zestaw to kłosowiec pomarszczony, zielone młode szyszki olszy, owoc uczepu, owoc trybuli, kwiat krwawnika, poziewnik, a będzie jeszcze kora wiązu, kora klonu, glistnik, korzeń chrzanu, korzeń kopytanika, korzeń czeremchy. To będzie prawdziwa siekiera :)
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Października 09, 2014, 19:04:38 »
Zulu mam nalewkę z nasion barszczu,mogę trochę odstąpić.
Może wpadniesz w sobotę do Jastrzębia?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Października 10, 2014, 08:20:10 »
Niestety, sobota już od dawna zaplanowana.
Skoro nasiona barszczu sosnowskiego się pojawiają któryś już raz ( dokładnie drugi). Najpierw pisał o ich gumppek, teraz TY. Może ktoś napisze coś bliższego o ich składnikach, działaniu, stosowaniu, czyli normalne abecadło :) Do tej pory wielgachne barszczyska mijałem z daleka. Po wpisie gumppka, odwiedziłem jedno stanowisko. Okazało się, że większość nasion już opadła z baldachów. Z ziemi pod starymi grubalachnymi łodygami już rosną młode, zielone liściska. Ze zbiorem nasion poczekam do przyszłego roku o ile będą mi, lub innym potrzebne. Teraz dowiaduję się, że i korzenie mają zastosowanie. Co w tej roślinie poza tym, że ładnie parzy jest ciekawego . Nigdzie o tym nie ma żadnej informacji.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Października 10, 2014, 14:34:22 »
Nie wiem czy się pojawiają 2 raz.
Zrobiłem wcześniej.
Ja w każdym razie do b.Sosnowskiego nawet się nie zbliżę.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Października 10, 2014, 14:38:14 »
Pisząc o pojawieniu się drugi raz nie miałem na myśli wegetacji tej rośliny a wzmianek o niej na Forum :)
Przepraszam za niejasny skrót myślowy  :-X
veritas est adaequatio intellectus et rei