Autor Wątek: Nalewka z dziurawca  (Przeczytany 21236 razy)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Nalewka z dziurawca
« dnia: Czerwca 21, 2012, 13:43:14 »
czy ktoś miał/ma z nią pozytywne doswiadczenia? czy jest sens zrobienia? czy raczej jesli już to postawić na olej z dziurawca. Pytam, bo u doktora nie znalazłam wzmianki o nalewce dziurawcowej, o oleju owszem.

Offline witek99

• Mało Pisze
  • **
Odp: Nalewka z dziurawca
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 22, 2012, 05:06:54 »
"wzmianka"

Wyciągi alkoholowe z dziurawca zawierające hiperycynę, ksantony i floroglucyny działają przeciwdepresyjnie i uspokajająco. Poprawiają samopoczucie, wzmacniają, uodparniają na stres, dzialają adaptogennie. Poprawiają procesy uczenia się i zapamiętywania oraz odtwarzania informacji. Przywracają chęć do życia. Dodatkowo poprawiają trawienie i pobudzają przemianę materii.  Hiperycyna jest inhibitorem monoaminooksydazy (MAO). Dziurawiec działa przeciwdepresyjnie również poprzez hamowanie wchłaniania zwrotnego dopaminy, serotoniny, kwasu gamma-aminomasłowego GABA, glutaminianu i noradrenaliny. Niewątpliwie podnosząc stężenie tych mediatorów dziurawiec wyzwala zadowolenie, radość i euforię.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 22, 2012, 07:56:58 »
co podobno może mieć zastosowanie przy rzucaniu palenia (byle nie latem) http://www.doz.pl/newsy/a3606-Rzucasz_palenie_pij_dziurawiec

wyciąg etanolowy z dziurawca jest też składnikiem kropli żołądkowych http://www.doz.pl/apteka/p1952-Krople_zoladkowe_T_Hasco_35_g

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 22, 2012, 11:54:16 »
Poczekam na Basię i wybierzemy się na dziurawiec. Chcę zrobić nalewkę i olej.
Duże ilości i spróbować na sobie - może inaczej (lepiej) przeżyję jesień i zimę.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 22, 2012, 12:05:31 »
Z mojej praktyki: na jesienne zjazdy depresyjne , napięcie przemiesiączkowe , przy początkach przeziębienia+miód

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 22, 2012, 12:09:54 »
Dzięki Fresh :-)  może nie będzie mnie szkodzić. Zobaczę.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 22, 2012, 12:12:56 »
Przez wzgląd na twoje nerki Madziu zmniejszyłbym dawkę o połowę. Szczerze mówiąc ktokolwiek z mojego otoczenia "dotyka" tej nalewki zawsze na nią reaguje...oczywiście pozytywnie...
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 22, 2012, 12:16:53 »
Dziękuję za info. Zobaczę jak już będę miała i będę jak zwykle siebie obserwować.  Olej mam i w małych ilościach jak łykałam to na nerki nie działało źle, ale też nie widziałam poprawy odnośnie psychiki.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 22, 2012, 12:26:04 »
Moim zdaniem alkohol ma większą moc "wyciągającą' sukces tkwi w skrupulatnym i długotrwałym zażywaniu...Dostosowanym do danej osoby...wszak wszycy jestesmy inni potrzebowo...

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 18, 2014, 19:39:39 »
Nazbierałam pierwszy raz w życiu tyle dziurawca :)
przez przypadek bo poszłam po kwiatki na Boże Ciało dla córki do sypania

Na pewno zrobie świeży olej
i intrakt bo w tamtym roku tylko siostrze starczyło, małe zbiory były

i czytam jakie proporcje i nawet dr podaje różne i bądż tu człowieku mądry :/

olej raz 1:1 poleca innym razem 1:3

to samo z alkoholem

ide pokroić i zwilżyć spirytusem, moze ktos cos poleci,

Ożarowski poleca w kąpieli wodnej robic wyciag spirytusowo - olejowy...
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 26, 2014, 10:01:36 »
Olej dziurawcowy 1:1 bedzie dobry do kremików.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 26, 2014, 15:47:10 »
Nalewkę robimy na min 70 % alkoholu ja robię 72% potem 40 %. Pierwszy etap minimum 3-4 miesiące. Drugi 14 dni. Po połączeniu nalewka ma ciemnorubinowy kolor i działa mocno. Inne sposoby dają marny rezultat.
Olej 1:1 zmielone same kwiaty zebranie teraz. O dziwo taki olej kompletnie nie jełczeje. Najlepiej tym samym olejem zalać kwiaty drugi raz. Nie wiem jak działa wewnętrznie ale na wszelkie dolegliwości stawowe jest rewelacyjny szczególnie z nalewkami na izopropanolu jakie robię. Ekstrakt z kwiatów na octanie etylu plus taki sam ze strączków glistnika i liści eukaliptusa niszczy wszystkie bakterie. Problem tylko taki że nie da się tego dużo wypić. Teraz zrobię to samo z szyszkami sosny /jeszcze ma trzy dni :)/.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Lutka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 27, 2014, 09:29:09 »
Gumppek, kilka pytań laika
- najpierw zalewasz kwiaty dziurawca 72% alkoholem, po tych kilku miesiącach odsączasz i zalewasz TE SAME kwiaty 40%? - dobrze rozumuję????? :-[
- wspominasz o nalewkach na izopropanolu, jest to co prawda alkohol, ale przeczytałam i zastosowanie i Kartę Charakterystyki a tam:  "do czyszczenia głowic tonerowych, kartridży, rozpuszczalnik organiczny i działanie i zwroty R ..... taki etanol to bym sobie rozcieńczyła w wodzie i zastosowała wewnętrznie ale już izopropanol to .... - bezpieczne toto???????
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2014, 09:51:30 wysłana przez Lutka22 »

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 27, 2014, 09:42:29 »
.... - bezpieczne toto???????

Słyszałem kiedyś o "eksperymencie spożywczym". Gość po wypiciu mieszanki tradycyjnych procentów z izopropanololem spał prawie 24 godziny. Lepiej nie eksperymentować moim zdaniem, bo czas snu może dojść do znaku horyzontalnie umieszczonej ósemki...
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 27, 2014, 13:59:04 »
Izopropanol ma taką samą toksyczność jak etanol. A może nawet i mniejszą. Nie ma badań na temat jego metabolizmu w wątrobie. Jest na pewno dużo lepszym ekstrahentem od etanolu. Do użytku wewnętrznego raczej się nie nadaje ale 1 ml nikomu raczej by nie zaszkodził. W każdym razie jest dużo lepszym ekstrahentem. Do zastosowań zewnętrznych jest idealny bowiem błyskawicznie paruje ze skóry. Generalnie stosuję nalewki na nim i mogę śmiało powiedzieć że ich działanie jest rewelacyjne.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner