Autor Wątek: zioła na endometriozę  (Przeczytany 162983 razy)

Offline gatek

• Nowy
  • *
zioła na endometriozę
« dnia: Czerwca 20, 2012, 12:35:22 »
Czy wie może ktoś jakie ziółka można stosować na endometriozę, ewentualnie na trądzik ale zeby nie szkodziło przy tej chorobie?
Pozdrawiam
"Człowieczeństwo Sięgnęło Rynsztoka
Dusza Ludzka Popłynęła Ze Ściekami"
                                          Włochaty

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
Odp: zioła na endometriozę
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 20, 2012, 23:13:44 »

To tak na poczatek, nie wiem, czy tam juz zagladalas ...

"Kuracje należy zacząc od wyciągów z niepokalanka i pluskwicy. Ziła te poprawiaja równowagę hormonalna, co zmniejsza bóle wywołane przez endometriozę. Rozluźniaja równiez mięśnie macicy podobnie jak pochrzyn kosmaty. oprócz nich warto zastosowac preperaty lipotropowe (powinny zawierać ostropest plamisty, inozytol, metionine , mniszek lekarski), które pobudza wątrobe do usuwania z organizmu nadmiaru estrogenów. Najlepiej przyjmowac je przez cały cykl płciowy. Jesli skurcze miesiączkowe są bolesne, nalezy stosowac duze dawki magnezu i wapnia. Pierwiastki te zmniejszaja ilośc wytwatzanych przez organizm prostaglandyn. jeśli po kilku miesiącach nie nastąpi poprawa, nalezy dodac witaminę C, która wspomaga gojenie uszkodzonych tkanek. Witamina E pomaga regulowac wydzielanie hormonów, zaś oleje rybne , olej z wiesiołka lub olej lniany łagodza stany zapalne. Co można jeszcze zrobić ? Nalezy jeść produkty z soi, które zawieraja fitoestrogeny, równowazące wpływ estrogenów na przebieg endometriozy. nalezy regularnie ćwiczyć. Kilkakrotnie wykazano, że łagodzi to objawy i zapobiega występowaniu endometriozy."

Watek znaleziony na Forum Portalu
http://www.endometrioza.aid.pl/forum/viewtopic.php?f=32&t=601&start=30

Offline gatek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 21, 2012, 13:26:58 »
jestem tam nawet zarejestrowana ale jakoś nigdy nie trafiłam na ten wątek.. chyba będę musiała lepiej poszukać.
dziękuje za link
                                          Włochaty

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 28, 2012, 11:18:18 »
swoje leczenie endometriozy przedstawiała dziewczyna na forum kafeteria.pl ona tam opisywała kurację gersona dzień po dniu jeśli nie godzina po godzinie poszukaj

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 12, 2012, 21:28:40 »
W internecie kiedyś znalazłam i zachowałam w zakamarkach twardego dysku artykuł z kwartalnika "Zdrowie czerpane z natury" numer 2/2009 rok, wydawany przez firmę Inventfarm http://inventfarm.pl. Jakoś nie mogę znaleźć linka do tego czasopisma - może zrezygnowali?

Cytat:
Zbawienna dieta
Tłuszcze oraz nabiał pobudzają produkcję estrogenu, co nasila objawy endometriozy, należy więc w miarę możliwości je wykluczyć. Dobrym rozwiązaniem jest tu dieta bogata w błonnik, niskotłuszczowa, z dużą ilością owoców i warzyw. Nie zaleca się spożywania tłuszczów utwardzonych, np. margaryn. Specjaliści twierdzą, że na znaczną poprawę wpływa suplementacja Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi Omega 3 i 6. Duże znaczenie ma wspomaganie czynności wątroby, ponieważ neutralizuje ona hormony, których
nadmiar powoduje atak choroby. Kofeina może gwałtownie nasilić symptomy endometriozy, dlatego warto ograniczyć spożycie napojów ją zawierających.

Terapia ziołowa
Dobre wyniki w leczeniu endometriozy daje stosowanie mieszanek ziołowych. W skład mieszanki polecanej przy tym schorzeniu wchodzą:
Kozłek lekarski - uśmierza ból, łagodzi skucze i uspokaja.
Rumianek pospolity - zmniejsza skurcze mięśni gładkich, łagodzi dolegliwości gastryczne owarzyszące atakom.
Kalina koralowa - łagodzi stany zapalne i wzmacnia macicę, zapobiega poronieniom.
Serdecznik pospolity - poprawia przepływ krwi, pobudza funkcjonowanie macicy. Skutecznie leczy opóżniające się i zbyt skąpe miesiączki oraz eliminuje pojawianie się skrzepów w trakcie ich trwania.
Arcydzięgiel - reguluje funkcjonowanie żeńskiego układu rozrodczego.
Mniszek lekarski - wspomaga rozpad hormonów odpowiedzialnych za tworzenie się ognisk endometriozy.

Warto wspomnieć, że dobre efekty w uśmierzaniu ataków bólu dają okłady z oleju lnianego. Nasączamy złożoną gazę lub lnianą ściereczkę tłoczonym na zimno olejem lnianym, nakładamy na podbrzusze, przykrywamy folią i kocem lub termoforem. Okłady stosujemy trzy razy w tygodniu przez około godzinę. Po zmniejszeniu objawów można zmniejszyć częstotliwość zabiegów.
(koniec cytatu)

Może coś więcej znajdę? Poszukam.
Pozdrowienia :-)
Basia

Offline gatek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 13, 2012, 21:18:46 »
dziękuję Basiu za odpowiedź. Nawet nie sądziłam, że nabiał pobudza wydzielanie estrogenu.

Muszę się zaopatrzeć w olej lniany -  super źródło kwasów omega 3 i 6, do bóli raczej na razie mi się nie przyda, ale niedługo zmieniam leki więc kto wie (odpukać, lepiej żeby na okłady nie był potrzebny)
                                          Włochaty

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 13, 2012, 21:31:02 »
A jak wygląda temat inhibitorów aromatazy w leczeniu endometriozy? lita angielska ziół http://www.dryarnell.com/?p=329

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 17, 2012, 11:36:29 »
dziękuję Basiu za odpowiedź. Nawet nie sądziłam, że nabiał pobudza wydzielanie estrogenu.

Ja też nie wiedziałam. Ja jednak nie jestem pewna, czy to rzeczywiście jest prawda, czy to fragment ogólnej nagonki na mleko i jego produkty. Wydaje mi się, że na zdrowy rozum, mleko nie powinno być estrogenne, bo by wpływało na hormony i osesków. Ale - następny problem, to jaki jest kontakt matki czy krowy z różnymi ksenoestrogenami, które mogą przenikać do mleka?

Problem ksenoestrogenów to kolejny powód dla wywalenia fabrycznych kosmetyków o poziomie skomplikowania powyżej szarego "Białego Jelenia". One często są pełne parabenów - konserwantów, które działają właśnie jako ksenoestrogeny i są wchłaniane przez skórę, zakłócając gospodarkę hormonalną.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 18, 2012, 10:26:02 »
Skrót myslowy rozdziału o endometriozie rosyjskiej książki: Władimir Korsun, Elena Korsun "Encykłopedija fitoterapii"

Oficjalnie przyczyna jest nieznana, wiadomo, że częstość zachorowań rośnie. Podejrzewa się związek z zanieczyszczeniami środowiska dioksynami i polichrorowanymi difenylami (PCB). PCB kumuluje się w tkance tłuszczowej i przechodzi do kolejnych stopni łańcucha pokarmowego.

Leczenie hormonalne pomimo zauważalnych skutków ubocznych, często wpływa na samą endometriozę w niewielkim stopniu, a okresy remisji są krótkie.

Leczenie ziołowe jest ściśle związane z fazami cyklu miesięcznego. Dokładne określenie fazy cyklu i związana z tym zmiana zestawu ziół jest wykonywane za pomocą porannego pomiaru temperatury w pochwie.

Podaje się ekstrakt z aloesu. Myślę, że nasza biostymina może być tu dobra.

Zioła na pierwszą fazę okresu (w częściach):
pączki brzozy - 5
pączki topoli - 2
owoce jałowca - 2
ziele jaskółczego ziela - 4
kwiaty wrotyczu - 4
korzeń tataraku - 2
liście babki - 2

2 gramy mieszanki (łyzka od herbaty) na 200 ml wrzątku, wypić w ciągu dnia.

Jako środek immunomodulujący: nalewka z piwonii zwisłej(?) czyli po rosyjsku pion ukłoniajuszczij (Paeónia anomála), 40 kropel rano i wieczorem po jedzeniu.

Ziołą na drugą fazę okresu:
ziele wierzbówki kiprzycy - 5
liście szałwii - 2
korzeń lukrecji - 2
ziele koniczyny - 4
liście czarnej porzeczki - 4
nasiona anyżu - 2
liście eukaliptusa - 2

2 gramy mieszanki (łyzka od herbaty) na 200 ml wrzątku, wypić w trzech częściach w godzinach 8.00 14.00 20.00, codziennie do wystąpienia normalnego okresu. Myślę, że można pomóc sobie pomiarem temperatury przy niewyraźnym początku.

Jako środek immunomodulujący: ekstrakt z eleuterokokka, 60 kropel rano i w ciągu dnia przed jedzeniem.

W przypadku obfitych krwawień zalecano ekstrakty z tasznika, rdestu ostrogorzkiego i korę kaliny.

Według doświadczeń autorów, leczenie trwało od 2 miesięcy do 1,5 roku.

W grupie 36 kobiet w różnym wieku, na których medycyna chemiczna nie dawała zadowalających rezultatów. Większość (32) leczonych kobiet odczuło poprawę, połowa (18) została praktycznie wyleczona, jedna zrezygnowała, jedna nie tolerowała zalecanych ziół - odczuwała duszności.

Kontrola ginekologiczna co 2-3 miesiące.
W przypadku wyleczenia, profilaktycznie zalecano raz na rok we wrześniu-październiku przeprowadzić półtora cyklu powyższego cyklu ziół. Niestety, nie napisano, od której fazy zacząć.

Przy okazji, w opisywanym inywidualnym przypadku 36 letniej kobiety, uspokojono mięśniaki jako dodatek do wyleczenia endometriozy - w chwili opisywania to były 3 lata bez nawrotów.

Nie pisano tutaj nic o ewentualnych zaleceniach żywieniowych.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2015, 10:37:26 wysłana przez Basia »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 19, 2012, 20:56:07 »
Drobny komentarz: mieszanka ziół na drugi okres cyklu miesięcznego jest bardzo wyraźnie estrogenna. Pewnie tak powinno być, jeśli gospodarka hormonalna ma być przywołana do porządku.

Offline gatek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 20, 2012, 15:00:10 »
szczerze, jakoś boję się przyjmować tą drugą mieszankę, skoro piszesz że jest estrogenna. I tak w drugiej połowie cyklu poziom estrogenu nie jest wcale taki niski.

Wiesz może gdzie można znaleźć tą książkę? chciałabym sama poczytać o tym. Ewentualnie jeśli Ty masz czy mogłabyś mi przesłać skan lub zdjęcie tego rozdziału. Byłabym bardzo wdzięczna
                                          Włochaty

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 20, 2012, 16:30:30 »
szczerze, jakoś boję się przyjmować tą drugą mieszankę, skoro piszesz że jest estrogenna. I tak w drugiej połowie cyklu poziom estrogenu nie jest wcale taki niski.

Zioła estrogenne właśnie Twoje estrogeny by przyblokowały.
Bez leczenia zgodnego z rytmem biologicznym trudno cokolwiek rozsądnego wymyśleć. Akurat ta koncepcja włącznie z precyzyjnym określaniem początku każdej fazy za pomocą pomiaru porannej temperatury ma dla mnie sens.

Wiesz może gdzie można znaleźć tą książkę? chciałabym sama poczytać o tym. Ewentualnie jeśli Ty masz czy mogłabyś mi przesłać skan lub zdjęcie tego rozdziału. Byłabym bardzo wdzięczna

Ja książkę kupiłam w rosyjskiej księgarni internetowej Labirint. Pewnie w innych księgarniach też można ją kupić. Jest niedawno wydana, więc powinna być dostępna.

Jesli chodzi o skany, czy zdjęcia, to daj mi na priv Twojego majla.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Września 24, 2012, 22:08:17 »
Przeciek z zajęć praktyczno-technicznych w Międzyborowie

Mieszanka na endometriozę, zapalenie przydatków i zapalenie jąder.

I. Cyanotis arachnoidea extract 200 mg
dioscorea extract 200 mg
to włożyć do kapsułki i kapsułki to 2 kaps dziennie. Można zwiększyć dawkę do 250+250mg i włożyć do kapsułki 500mg

II. kora kaliny (kwiaty, gałązki, z kaliny pomponowej może być też) 2 cz
kwiat czeremchy (tarniny) 1 cz.
lucerna ziele 1 cz
jesion gałązki 1 cz
kwiat nagietka 2 cz
ziele (ziarno) niepokalanka 1 cz
ziele jasnoty bialej (purpurowej) 1 cz
trędownik lub katalpa 1 cz
ziele juki 1 cz

Odwar 1 łyżka na szklankę wody, gotować 5 minut i zostawić pod przykryciem na godzinę.
Można to przygotowac na winie.
Stosować 1 szklankę dzienne na noc.

Jeżli damy wyciąg z kolczurki, to będzie działanie dodatkowo przeciwwysiękowe.
(http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=909.msg13455#msg13455)

Ziele juki można zbierać tak długo, dopóki ładnie wygląda.

Mało jest opublikowanych mieszanek, które pomagają łagodzić zapalenie jądra. Bariera krew-jądro jest bardzo trudna do przejścia.

« Ostatnia zmiana: Września 21, 2014, 11:50:10 wysłana przez Basia »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Września 28, 2012, 21:00:00 »
co to za ziele jukki jest w mieszance? chodzi o taką z doniczki albo z ogrodu, co ma wielki biały kwiat?

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Września 28, 2012, 21:09:32 »
 Tak  to   może  być  yucca  z ogrodu.
 Zamiennikiem  jest  trędownik.
arte