W internecie kiedyś znalazłam i zachowałam w zakamarkach twardego dysku artykuł z kwartalnika "Zdrowie czerpane z natury" numer 2/2009 rok, wydawany przez firmę Inventfarm
http://inventfarm.pl. Jakoś nie mogę znaleźć linka do tego czasopisma - może zrezygnowali?
Cytat:
Zbawienna dieta
Tłuszcze oraz nabiał pobudzają produkcję estrogenu, co nasila objawy endometriozy, należy więc w miarę możliwości je wykluczyć. Dobrym rozwiązaniem jest tu dieta bogata w błonnik, niskotłuszczowa, z dużą ilością owoców i warzyw. Nie zaleca się spożywania tłuszczów utwardzonych, np. margaryn. Specjaliści twierdzą, że na znaczną poprawę wpływa suplementacja Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi Omega 3 i 6. Duże znaczenie ma wspomaganie czynności wątroby, ponieważ neutralizuje ona hormony, których
nadmiar powoduje atak choroby. Kofeina może gwałtownie nasilić symptomy endometriozy, dlatego warto ograniczyć spożycie napojów ją zawierających.
Terapia ziołowa
Dobre wyniki w leczeniu endometriozy daje stosowanie mieszanek ziołowych. W skład mieszanki polecanej przy tym schorzeniu wchodzą:
Kozłek lekarski - uśmierza ból, łagodzi skucze i uspokaja.
Rumianek pospolity - zmniejsza skurcze mięśni gładkich, łagodzi dolegliwości gastryczne owarzyszące atakom.
Kalina koralowa - łagodzi stany zapalne i wzmacnia macicę, zapobiega poronieniom.
Serdecznik pospolity - poprawia przepływ krwi, pobudza funkcjonowanie macicy. Skutecznie leczy opóżniające się i zbyt skąpe miesiączki oraz eliminuje pojawianie się skrzepów w trakcie ich trwania.
Arcydzięgiel - reguluje funkcjonowanie żeńskiego układu rozrodczego.
Mniszek lekarski - wspomaga rozpad hormonów odpowiedzialnych za tworzenie się ognisk endometriozy.
Warto wspomnieć, że dobre efekty w uśmierzaniu ataków bólu dają okłady z oleju lnianego. Nasączamy złożoną gazę lub lnianą ściereczkę tłoczonym na zimno olejem lnianym, nakładamy na podbrzusze, przykrywamy folią i kocem lub termoforem. Okłady stosujemy trzy razy w tygodniu przez około godzinę. Po zmniejszeniu objawów można zmniejszyć częstotliwość zabiegów.
(koniec cytatu)
Może coś więcej znajdę? Poszukam.
Pozdrowienia :-)
Basia