Autor Wątek: test ciążowy -diagnostyka niektórych nowotworów?  (Przeczytany 3790 razy)

Offline kasia

• Więcej Pisze
test ciążowy -diagnostyka niektórych nowotworów?
« dnia: Czerwca 13, 2012, 09:32:11 »
Witam,znalazłam w internecie informację o zastosowaniu testu ciążowego jako wykrywacza nowotworów.Czy ktoś może spotkał się z zastosowaniem tej metody?

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
Odp: test ciążowy -diagnostyka niektórych nowotworów?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 13, 2012, 11:57:12 »

Witam ...
Czy to o ta sprawe chodzi?

Przy pomocy testu ciążowego można wykryć niek­tóre odmi­any nowot­worów złośli­wych.
Jak to możliwe?
W swo­jej książce “Świat bez raka” Edward Grif­fin wyjaś­nia tro­foblasty­czną teorię raka, pro­ponowaną przez prof. Johna Beard’a z Uni­w­er­sytetu w Edyn­burgu, który twierdzi, że pewne komórki w ciąży nie różnią się w sposób widoczny od wysoce złośli­wych komórek rakowych. Grif­fin pisze, że: “ tro­foblast w ciąży. istot­nie posi­ada wszys­tkie klasy­czne cechy raka. Rozprzestrzenia się on i ulega podzi­ałowi bardzo szy­bko, w miarę jak wgryza się w ściankę maci­czną, przy­go­towu­jąc miejsce , w którym embrion może się zag­nieździć…. Kiedy komórka sty­mu­lowana jest w kierunku wypro­dukowa­nia tro­foblastu poprzez kon­takt z hor­monem estro­genu, obec­nym zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, przy­darza się jedna z dwu rzeczy: w przy­padku ciąży rezul­tatem jest kon­wencjon­alny rozwój łożyska i pępowiny. Jeśli tro­foblast jest nato­mi­ast sty­mu­lowany, jako cześć pro­cesu leczenia, rezul­tatem jest rak”. Zdu­miewa­jący dowód tego twierdzenia ist­nieje niezbi­cie. Wszys­tkie komórki tro­foblastu pro­dukują unika­towy hor­mon, nazy­wany human chori­onic gonadotrophic (HCG), który jest łatwo wykry­walny w moczu. Tak więc, jeżeli osoba jest albo w ciąży albo też chora na raka, prosty test ciążowy na HCG powinien potwierdzić każde z osobna lub oby­dwa razem. Dokład­noś­cią wynosi powyżej 85%. Pod­wyżs­zony poziom HCG wys­tępuje w nowot­worach zar­o­d­kowych m.in. w  raku jajnika, jądra oraz raku płuca czy raku żołądka z różni­cow­aniem trofoblastycznym.

Źródło:

Edward Grif­fin „Świat bez raka”

Offline kasia

• Więcej Pisze
Odp: test ciążowy -diagnostyka niektórych nowotworów?
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 15, 2012, 20:10:37 »
Tak,właśnie o tę sprawę chodzi.Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś wykorzystał ten test diagnostycznie,czy się ta teoria potwierdziła.Zastanawiam sie nad wykonaniem testu-ale nie jestem pewna czy akurat wiedza że się "coś" ma będzie dla mnie np. dobra,skoro prawdopodobnie i tak nie doprecyzuje się gdzie to akurat jest, a ponadto i tak standrowym procedurom raczej bym się nie poddała,a zioła i tak piję "różne , różniste".