Autor Wątek: Kozieradka  (Przeczytany 13606 razy)

Offline felix znaczy szczęśliwy

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 110
Kozieradka
« dnia: Czerwiec 12, 2012, 11:45:21 »
Jakie są wasze wrażenia po stosowaniu tego zioła? Dr Różański fajnie opisuje działanie tego specyfiku jednak na każdego działa inaczej. Mnie raz wchodzi bez problemu, raz z sensacjami jelitowymi. Zauważyłem że zaparzona nie ma tak złego wpływu na bebechy jak surowa.

Adrian Budek

  • Gość
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 12, 2012, 14:19:11 »
Swego czasu zaparzałem wspólnie z rumiankiem.

Zaobserwowałem zwiększony apetyt.

Przy większych dawkach z moczu i potu zalatuje rosołem :)

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 915
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 12, 2012, 22:54:22 »
 ;D
Cytuj
Przy większych dawkach z moczu i potu zalatuje   -  rosołem ? ...

Zapach deaktywuje zaparzanie kozieradki mlekiem ...

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • zioła i sport
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2012, 06:45:05 »
Hello

Ja przygotowuję produkt wieloskladnikowy. Do słoja wsypuje siemie lniane (minimalizuje problemy żoładkowe) , mielony owies(węgle) i kozieradke.  Jesli chodzi o zapach to robie dokładnie to samo co Ingwer. Sztuka zązywania kozieradki tkwi w skrupulatności i w dośc długim okresie zażywania. Zauwazyłemże bardzo istotna jest pora przyjęcia.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline felix znaczy szczęśliwy

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 110
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 17, 2012, 20:06:30 »
Freshbynature ciekawy mix. Dlaczego dodajesz węgle do kozieradki? Piszesz, że ważna jest pora przyjmowania. Jaka według ciebie jest najlepsza i dlaczego?

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • zioła i sport
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 18, 2012, 07:18:40 »
Dlaczego dodaję wegle? Bo mechanizm  dzialania zioła zmusza do tego. Jełsi chodzi o zązywanie to dla mnie najlepsze pory to wczesny ranek i popołudnie. Ponieważ wtedy spozywam największe posiłki które sa niezbedne jak paliwo dla zioła. Zwykle w tygodniu trenuje po pracy (wyjątkiem sa week -wtedy trening 5,6 rano-tak bym trenował zawsze gdyby nie praca) i wiem ze ziolo potrzebuje czasu aby sie usadowic w organiźmie aby nabrac mocy..bardzo podobny mechanizm do sztucznego dopingu...praktycznie bliźniaczy...

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline tomczan

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 450
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 02, 2015, 18:49:14 »
Preparaty i dawkowanie

Odwar - Decoctum Trigonellae: 3 łyżki nasion mielonych zalać 2 szklankami wody, gotować 5 minut, odstawić pod przykryciem na 30 minut, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance. W razie schorzeń układu oddechowego i pokarmowego przyjmować 4-6 razy dziennie po 100 ml. Taki odwar używa się także do okładów, płukanek, lewatywy, irygacji i przemywania.


Po przecedzeniu zostanie niecałe pół szklanki płynu, a jak by to tak pić z fusami ? dawka 3 łyżek dziennie przez miesiąc nie będzie zbyt duża ?
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10616
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 02, 2015, 21:52:45 »
Ja bym się nie martwiła - przecież to żywność. Jedz z fusami, najwyżej kupkę rozluźni.

Pozdrowienia :-)

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 03, 2015, 08:52:54 »
Zapach deaktywuje zaparzanie kozieradki mlekiem ...
genialne w swojej prostocie, zatem tłuszcz zawarty w mleku musi rozpuszczać w sobie związki zapachowe. Może wymieszanie klarownego naparu z olejem i pozostawienie do samoistnego rozdzielenia umożliwi skuteczne jego odsmrodzenie ? akurat mam kilo :D

Offline anavilma

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 219
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 07, 2015, 23:05:14 »
Brzmi ciekawie z tym olejem. Próbowałam bowiem maseczki kozieradkowej na włosy, wydawała się bardzo miła w skutkach, ale rosołowy zapach, który roztaczała moja głowa przez kolejnych dobrych kilka tygodni, zniechęciła mnie do kontynuacji :)  Czy więc może warto  by spróbować kozieradkowej maseczki na oleju zamiast na wodzie?

Offline slav

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 306
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 06, 2015, 18:50:54 »
Jak jeść kozieradkę dyskutowaliśmy ostatnio w tym wątku http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3706.msg52070#msg52070, ale może moje pomysły opiszę tu, bo to bardziej odpowiedni wątek.

Jak napisałam tam, gotowałam całe nasionka w rosole - rosół smak miał ok, nasionka nie. Pomyślałam, że jak się je podpraży, to coś się poprawi (były sugestie o prażeniu w necie). Podprażyłam, zalałam wodą na noc do napęcznienia (zrobiły się wystarczająco miękkie, nie trzeba gotować) i były gorzkie jak wcześniej. Kaszkę taką użyłam do gulaszu/bigosu - w ilości 2-3 łyżeczek na miseczkę były tylko lekko wyczuwalne. Czyli trochę do zupy czy gulaszu jest ok. Z reszty chciałam zrobić pastę typu "resztki z lodówki": zmiksowane z jajkiem na twardo/jajecznicą i przyprawami typu czosnek, cebula, pieprz, asafetyda i takie tam, ale proporcja objętościowa 1:1 kaszki i jajka daje wciąż za dużą gorzkość, pewnie 1:3 byłoby lepiej.

cdn.

Offline slav

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 306
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 06, 2015, 22:28:44 »
W necie poznajdowałam jakoweś przepisy. Przy okazji dowiedziałam się, że w niektórych krajach, tych bardziej wschodnich czy azjatyckich, to się kozieradkę podaje kobietom po porodzie, w sensie że na laktację i ogólnie ku zdrowotności - google głównie takie przepisy wypluwa w anglojęzycznym internecie. Więc jestem całkiem spokojna, że karmiące mogą :)

Typowe przepisy z kozieradką (fenugreek po angielsku, methi chyba po indyjsku) to:

- hilbeh, taki jakiś rodzaj sosu, przepisy są różne, ale powtarzają się w nich: czosnek, pomidory, kardamon, ostre papryczki i inne przyprawy (kminek, kolendra, sok z cytryny), przykładowo:
http://thewellseasonedcook.blogspot.de/2009/07/forecast-calls-for-flavor-hilbeh.html
http://www.recipecottage.com/middle-eastern/hilbeh.html
http://sweetartichoke.com/2010/07/31/hilbeh-yemeni-fenugreek-coriander-chutney-tartinade-yemenite-au-fenugreek-et-a-la-coriandre/

- połączenie kozieradki z ryżem na słodko (jakiś deser?) z cukrem palmowym - dla mam po porodzie
http://www.ruchikrandhap.com/2013/09/post-natal-recipe-methi-adthina-methi.html

- methi dosa czyli takie ryżowo-kozieradkowe naleśniki, na które ciasto musi trochę przefermentować, na słodko i z kokosem lub bez niczego
http://cookeryatlas.blogspot.de/2015/06/sweet-methi-dosa-recipe.html
http://www.smithakalluraya.com/2014/03/menthe-dose-methi-dosa-fenugreek-seeds.html

- inne słodycze typu methi laddu

Będę próbować, jak już wrócę na Ojczyzny łono i się jakoś zainstaluję.

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • zioła i sport
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 08, 2015, 18:27:20 »
Witaj

Swego czasu natknąłem się na taki prosty przepis : http://slodko-i-pikantnie.blogspot.com/2013/07/domowy-biay-ser-z-kozieradka-i.html  Smak przedni , walory pierwszorzędne. Curry ,w którego składzie powinna być kozieradka nie zawsze go ma:) co paczka to inny skład:). Kiedy zażywam kozieradkę to słyszę zawsze od żony jeden tekst: o! pan Rosół :)

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline slav

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 306
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 08, 2015, 19:17:29 »
Nie bardzo zrozumiałam, ta kozieradka w tym serze to jest w całych ziarenkach dodana i one miękną od leżakowania czy jak? Ser domowy robiłam parę razy, choć metodą bardziej prymitywną, mieszając mleko kwaśne i słodkie (z mlekomatu) i ogrzewając - robi się od razu. Można też ze świeżego dodając sok z cytryny, wtedy też się zetnie.

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • zioła i sport
Odp: Kozieradka
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 08, 2015, 19:42:00 »
Nie bardzo zrozumiałam, ta kozieradka w tym serze to jest w całych ziarenkach dodana i one miękną od leżakowania czy jak? Ser domowy robiłam parę razy, choć metodą bardziej prymitywną, mieszając mleko kwaśne i słodkie (z mlekomatu) i ogrzewając - robi się od razu. Można też ze świeżego dodając sok z cytryny, wtedy też się zetnie.

tak całe ziarna , które pod wpływem soków miękną. Wystarczy zalać kozieradkę ciepła wodą i tworzy się przyjemna papka :)
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?