Autor Wątek: Wąkrotka azjatycka (Gotu Kola)  (Przeczytany 30701 razy)

Yang Sheng

• Gość
Wąkrotka azjatycka (Gotu Kola)
« dnia: Lutego 22, 2010, 09:44:21 »
Witam,

Czy ktoś uprawia w Polsce wąkrotkę azjatycką?

Chciałem się dowiedzieć, czy taka uprawa w polskich warunkach klimatycznych jest efektywna (roślina rozwija się prawidłowo, a otrzymany surowiec jest wartościowy). Jakie macie doświadczenia z tej uprawy, wskazówki, rady?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Wąkrotka azjatycka (Gotu Kola)
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 22, 2010, 21:25:27 »
http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/hydrocotyles.html

Chyba to jest roślina ciepłolubna i w Polsce raczej porządniejsza uprawa jest bez szans...
Pozdrowienia :-)

Offline Roman M.

• Ekspert forum
  • Nowy
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 23, 2010, 18:37:09 »
Wąkrotę azjatycką można uprawiać w Polsce. Wydaje nawet nasiona. Jest to roślina tropikalna, mała, płożąca. Roślina ta jest spokrewniona z selerem i pietruszką ; wytwarza rozłogi (jak np. poziomki) z których ukorzeniają się młode roślinki przybyszowe. W naszym kraju roślinę można uprawiać na dwa sposoby: w dużym pojemniku lub nawet na grządce. Naturalnym siedliskiem wąkroty są (patrz link Basi) miejsca wilgotne, brzegi strumieni i stawów. Na grządce przygotowujemy stanowisko słoneczne lub lekki cień. Podłoże powinno być wilgotne, przepuszczalne (najlepiej dać sporo kompostu). Podobno u nas nie przetrwa zimy (rośliny rosnące na grządce przesadzić i przetrzymywać w pomieszczeniach), chociaż wyczytałem, że można tego próbować. Należy wtedy ją okryć i osłonić.  Pomimo wyschnięcia ponoć odbija. Czy tak jest nie wiem, bowiem w tym roku po raz pierwszy ją wysieję. Jeżeli zbiorę nasiona, spróbuję ją przezimować w gruncie, jeśli nie będę zimował w pomieszczeniu. Z zabiegów pielęgnacyjnych oprócz pielenia, poleca się stosunkowo często podlewać. Literatura nie podaje groźnych szkodników czy chorób, więc wymaga tylko „dobrej ogrodniczej ręki”. Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie.

Offline kelebrin

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 25, 2010, 00:45:25 »

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 21, 2011, 19:20:02 »
Wąkrotkę azjatycką wyhodowałam z nasion. Wymagało to cierpliwości, bo nasiona długo kiełkowały. Przez całe lato 2010 r. rosła bujnie w skrzyneczce na balkonie o zachodniej wstawie, ocienionym przez duży klon. Lubi ciepło, żyzne przepuszczalne podłoże, regularne podlewanie, trochę cienia i dużo miejsca do rozrastania się. Uprawa jest banalnie prosta, jeśli nie żałuje się wody i nawozu. Jesienią zabrałam skrzyneczkę do domu. Wąkrotce średnio się to podobało, ale przewegetowała zimę na wewnętrznym parapecie. Teraz wiosną pięknie odrasta i nawet wyrosły samosiejki z owocków dojrzałych podczas gorącego lata (czytałam gdzieś, że nasiona wąkrotki zawiązane w chłodniejszym klimacie nie kiełkują, ale to bujda  ;)).

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 17, 2011, 16:01:04 »
Wąkrotka (czyli gotu kola, a po łacinie Centella asiatica) w tym roku ładnie się rozrosła, będę wysyłać pocztą rozłogi do posadzenia koledze forumowiczowi - gdyby ktoś jeszcze chciał, to proszę podać adres na priv. Mam też bakopę (Bacopa monnieri), mogę trochę uszczypać.

Pozdrawiam :)

Offline Artbull

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 12, 2012, 20:49:24 »
Witam,
Mam problem .Chce zasadzić wąkrotke azjatycką i nie wiem jak czy nasiona mają być zakopane czy na ziemi.Na nie których zdjęciach tej rośliny widziałem ,że roślina jest podwodą , zalana wodą lub tylko wilgotna ziemia .Potrzebuje szczegółów poczytałem kilka forów polskich i angielskich trochę się dowiedziałem ale akurat nie tych rzeczy co wypisałem. Jestem zielony w tych sprawach a roślinka jest mi potrzebna.Proszę o pomoc. ;)

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 13, 2012, 18:33:31 »
Nasiona wysiewałam do mieszanki podłoża do wysiewu z dużą ilością keramzytu. Być może nada się gruboziarnisty piasek albo drobny żwir zamiast keramzytu. Dobra przepuszczalność podłoża to klucz do sukcesu w przypadku wąkrotki. Nasiona przykryć cienką (jak najcieńszą) warstwą podłoża, docisnąć i delikatnie podlać. Podłoże powinno być stale wilgotne, ale nie mokre. Miejsce jasne, ale nie w ostrym słońcu. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo wąkrotka azjatycka może kiełkować kilka miesięcy. Początkowo siewki rosną bardzo wolno, ale kiedy się dobrze ukorzenią zaczynają rosnąć aż nazbyt szybko i bujnie.

Offline UHasH

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Września 11, 2012, 16:11:20 »
Witam

czy można liczyć na szczepki wąkrotki w tym sezonie?

proszę o kontakt  :)

Offline dancewicz.j

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 23, 2014, 19:17:48 »
Witam
Chętnie kupię lub przyjmę sadzonkę lub nasiona wakrotki
Prozę o kontakt

Offline Amara_Fati

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 21, 2015, 19:07:25 »
Czy ktoś uprawia wąkrotkę? Czy mógłby się podzielić sadzonkami... Ja mam nasiona, ale właśnie przeczytałam, że mogą wyłazić kilka miesięcy, także jakaś większa roślinka by mi się przydała. Z góry dziękuję  :)

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2015, 19:10:04 wysłana przez Amara_Fati »

Offline iza

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 23, 2016, 17:50:28 »
Witajcie!

Ja też poszukuję sadzonek wąkrotki azjatyckiej. Może ktoś ma na zbyciu!

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 03, 2016, 15:00:34 »
No i nasionka przyjechały  te jasne to ma być Gotu kola a te ciemne to a. annua no i gift rose  tylko jakie róże rosną w Chinach . Ktoś widział nasiona tych roślin - przysłali to co zamawiałem czy to co było pod ręką ?
https://zapodaj.net/ded985e9bc33a.jpg.html
"sadzenia instrukcje:Gotu kola
przedszkole łóżko przed siewem chcą być Dezynfekcji, musisz wypełnić przed sadzeniem w sadzenia łóżko stóp z wody, nawadnianie do gleby dla 8-10 cm głębokie nasycenie wilgotności gleby jest właściwe. w zależności od wzrostu sadzonki, a następnie podlewanie odpowiednią ilość wody, zapobiec zagęszczania gleby. po dno wody infiltracji, na łóżko posypać przesianej powierzchni cienką warstwą drobnego gleby. zazwyczaj one lochy, wiercenia i na żądanie. natychmiast po siewie obudowy, obudowa grzywny przesiewa gleby użytkowania. grubość około 0.8-1.0 cm nadkładu, Bo Hou jednolite. po siewu, następnie agregat 50% WP karbendazym 8 gramów na metr kwadratowy dzieła gleby wymieszać równomiernie cienka w powierzchni złoża, może zapobiec sadzonka tłumienia-off występuje, nie kiełkowania nasion podczas przedszkole łóżka powinny być podlewane często, aby nasiona zacznie kiełkować w 5-7 dni " ;) ;)

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 07, 2016, 19:25:33 »
Bardzo to frapujące, co tak na prawdę wykiełkuje  :)
Instrukcja jest super. Ciekawe czy zastosowali ichni, własny translator czy googlowy?

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 08, 2016, 00:08:16 »
Wacku, moje wąkroty mają nieco inne nasiona - takie jakby fasolki na 1,5-2 mm długości o szaro-zielonkawej barwie i matowej powierzchni. Część nawet kiełkuje, jak upadnie na podłoże.
Wąkrota rzeczywiście lubi dużo wody. Może być uprawiana, jak rośliny z pogranicza wody i lądu z niemal całkowitym zalaniem korzeni. W końcu to jej naturalne środowisko. Znosi okresowe całkowite zanurzenie w wodzie oraz okresowe niedobory wody. Czasem zdarza mi się ją przesuszyć, a ona i tak odbija. Uprawiam ją w pojemnikach bez otworów w dnie. To jest prawdziwy chwast ziemno-wodny.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.