To dla Ciebie Robert.
Jarzębina (wg. R. Achmedowa)
W centralnej Rosji jarzębinę stosowano na weselach, liście wkładano nowożeńcom do butów a owoce do kieszeni – miało to służyć ochronie przed złymi mocami. W wiekach średnich w Rosji chorych układano pod jarzębiną, wierząc że „duch jarzębinowy” odpędza choroby.
W medycynie ludowej stosowane są owoce, kwiaty, liście i czasami kora.
Jarzębina zwiększa wydzielanie żółci, zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i drogach moczowych dzięki działaniu moczopędnemu, wzmacnia naczynia włoskowate, dostarcza organizmowi witamin oraz wielu mikroelementów, zmniejsza ciśnienie krwi, zwiększa krzepliwość krwi, zmniejsza stłuszczenie wątroby i cholesterolu w krwi.
Występujące w jagodach jarzębiny związki zwiększają wytrzymałość organizmu na deficyt tlenu. Przy zaczadzeniu podaje się poszkodowanemu do żucia jagody jarzębiny. Jarzębinę stosuje się także przy chronicznych zaparciach, powodowanych niewydolnością dróg żółciowych. Przeczyszczające działanie pojawia się w czasie 3 godzin od zażycia.
Nalewka i odwar z owoców są pożyteczne przy nowotworach złośliwych różnej lokalizacji.
W drugiej połowie czerwca w okresie, gdy się spotykają dwie zorze, to najlepszy czas na zbieranie kwiatu jarzębiny. Znachorzy w te „jarzębinowe” jasności zbierają biały, wonny kwiat i wiedzą: że on ma on wtedy najlepsze właściwości lecznicze i jest pomocny na liczne dolegliwości. A jeśli licząc od środka lata (na nie wskazuje pierwsza zaczerwieniona jarzębina) 90 dni, narwać jagód- to będą one posiadać najmocniejsze lecznicze właściwości. Wykonajcie te wszystkie procedury przed zimą a nie pożałujecie.
Korę jarzębiny, zbieram w czasie ruszania soków, włączam ją w kompleks leczenia stwardnienia rozsianego. A do tego jest to bardzo dobry środek na zwykła sklerozę.
SKLEROZA(MIAŻDŻYCA). Najlepiej korę zmielić na proszek. Wziąć 5 łyżek stołowych, zalać 0, 5 litra nieprzygotowanej wody i zagotować, gotować od początku wrzenia na słabym ogniu (bardzo nikłe wrzenie) przez 2 godziny. Po ochłodzeniu, przefiltrować. Stosować po 25-30 ml 3 razy dziennie na pół godziny przed jedzeniem. Okres stosowania – półtora do dwóch miesięcy.
KARDIOSKLEROZA. Postępować tak samo, tylko w stanie wrzenia utrzymywać 30 minut. Stosować 1-2 łyżek stołowych 3 razy dziennie.
HEMOROIDY. To kuracja jesienna, gdy dojrzeją jagody. Wyciskać sok i stosować po pół szklanki 3 razy dziennie, zapijając zimną wodą (gorycz soku można złagodzić miodem lub cukrem).Ujawniają się także ukryte hemoroidy i następuje wyleczenie.
NIEDOKWASOTA. Też jesienna kuracja; we wrześniu, październiku przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty soku z jagód 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem.
WZROK. Wykorzystać okres, póki można wyciskać sok i stosować od 1 do 3 łyżek stołowych 3 razy dziennie przed jedzeniem, późną jesienią lub zimą pić odwar z owoców; 1 stołową łyżkę jagód zagotować po zalaniu szklanką wrzątku, odstawić na 4 godziny. Pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie. Należy zauważyć, że lecznicze właściwości suszone jagody jarzębiny zachowują przez dwa lata.
WOLE, CHOROBY WĄTROBY, HEMOROIDY. 2 łyżeczki od herbaty kwiatków zagotować po zlaniu szklanką wrzątku, pozostawić na 4-6 godzin, ciepło owinąć, pod przykryciem lub w termosie. Przecedzić. Stosować po ¼ szklanki (50 ml) 3-4 razy dziennie. Pomaga i przy chorobach kobiecych.
NADMIERNE MIESIĄCZKI. Kobiety z nadmiernymi, osłabiającymi miesiączkami, co prowadzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny i anemii, mogą stosować zarówno świeże jak i suszone owoce: 2 stołowe łyżki jagód na pół litra wrzątku. Zostawić do ostygnięcia. Pić w czasie dnia drobnymi porcjami.
Przeciwwskazania.
Jednak nie do wszystkich jarzębina odnosi się z miłością. Preparaty z jarzębiny są przeciwwskazane przy skłonności do zakrzepów, zwiększonej krzepliwości krwi. Świeżych owoców i soku nie zaleca się stosować przy nieżycie żołądka z podwyższoną kwasowością. Sfermentowany sok traci swoje właściwości lecznicze. Niewskazane jest stosowanie jarzębiny przy hipotonicznej dyskinezji, jako że nadmiar żółci w niesprawnym pęcherzyku będzie sprzyjać jego rozciąganiu i narastaniu bólu.
Należy pamiętać, że jarzębina może stanowić przeszkodę przed zajściem w ciążę.
Sok ze świeżej jarzębiny nie jest zalecany przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.