Autor Wątek: liść oliwki  (Przeczytany 22172 razy)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: liść oliwki
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 21, 2023, 16:19:49 »
Hmm... przy cukrzycy wymagane byłoby regularne spożywanie oliwnika... Obawiam się, że jeśli będzie on spożywany w postaci ekstraktu alkoholowego, to raczej efekt będzie nieprzewidywalny... Nie mówię, aby odstawić alkohol kategorycznie, ale jednak wątrobie trzeba dać trochę luzu :-)

Sam zjadam oliwnika ze smakiem (pogryzając owoce z pestkami) lub w postaci dżemiku (z tymiż pestkami), ewentualnie mikronizowane (w tym przypadku po prostu zmielone) liście. Wyciągi alkoholowe zostawiam dla tych surowców, których nie da się inaczej :-)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 27, 2023, 14:53:33 »
Wypróbowałem nalewkę - kieliszek przed snem , kieliszek przed obiadem i rozcieńczony kieliszek nalewki przy obiedzie, potem pomiary glukometrem (na czczo , przed obiadem i 2godz po obiedzie ) nie wykazały zauważalnych zmian -średnie  stężenie glukozy  130-121-169, :(
https://zapodaj.net/plik-Pb2BLCrRux

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 27, 2023, 16:51:17 »
Hmm... trzy kieliszeczki i już pomiar :-)
Niestety zioła to nie leki z apteki - myślę, że po miesiącu, dwóch, trzech stosowania można będzie zauważyć efekt. Jedno jest prawie pewne - nie będzie szkodliwych efektów ubocznych, za wyjątkiem wpływu alkoholu, co dla mnie nalewkę do systematycznego stosowania przez długi czas dyskwalifikuje.

Z tego co doczytałem wyniki terapeutyczne zauważono przy dawkach składnika aktywnego rzędu kilkadziesiąt miligram na kg masy ciała. Takie stężenie trzeba wypracować czasem stosowania. Wniosek: nalewka okazjonalnie, liście/owoce systematycznie.