Autor Wątek: Diagnoza stanów zapalnych za pomocą psa.  (Przeczytany 6278 razy)

Zielony Kruk

• Gość
Diagnoza stanów zapalnych za pomocą psa.
« dnia: Maj 10, 2012, 14:06:26 »
Tu opiszę metodę jakiej używam, a gdzie można wykorzystać psa w diagnozie ludzi:

Do odnajdywania stanów zapalnych stosować najlepiej psy ras pierwotnych (ja używam tradycyjnie syberyjskich) lub bliskich pierwotnym.
Pies (jak i inny drapieżca)  w stanie dzikim celem efektywnego polowania wymagać od siebie zaczął był zdolności odnajdywania sztuk chorych i słabych w stadzie swoich ofiar. Adaptowany do życia i karmienia wraz z ludźmi, częściowo zdolność tą zatracił. Dla tegoż to, używać należy psów bliskich pierwowzorowi. Lepsze są w tym psy, acz i suki mogą być świetne.
Psa szkolić należy jak do tropienia tyle, że trop podajemy w formie zapachu (poczucia) stanu zapalnego. Tj. podajemy trop miejsca gdzie wiemy, iż coś jest nie tak w organizmie. Nadają się do tego, wszystkie stany zapalne występujące. Im ostrzejszy przebieg- tym lepiej. Poza tym pies uczy się przez obserwację tj. szczenięta, matkę obserwując-także tej zdolności nabędą.

Co więcej pies może chorego ostrzegać przed atakami epileptycznymi oraz zastąpić może EKG we wczesnym wykryciu arytmii, zawału bądź innych problemów z rytmem serca. W tym celu należy psa od szczenięcia we własnym domu i własnej sypialni trzymać, tak by wsłuchawszy się on w naturalny rytm pracy organizmu pana; dał znać gdy wyczuje anomalne rytmy.

Z ciekawszych rzeczy nadmienić można, iż do odnalezienia odpowiedniej pory na współżycie u pary starającej się o dziecko, użyć można kozła. Koza jako taka ma organizm zgoła inny od ludzkiego, acz gospodarka hormonalna jest widać zbliżona u kobiet obu gatunków.
Próbkę moczu kobiety w ciągu cyklu miesięcznego smarujemy wargi kozła. Ten wywijając wargę górną węszy w poszukiwaniu adekwatnych hormonów. Jeśli wyczuje takowe, staje się pobudzony, niespokojny i poszukuje "tej oto atrakcyjnej kozy".

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: Diagnoza stanów zapalnych za pomocą psa.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2012, 07:23:27 »
Witaj

Bardzo ciekawe. czy masz moze szerszą literaturę w tym temacie do poczytania?

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 15, 2012, 08:40:03 »
Moja znajoma, zanim dowiedziała się, że ma guza mózgu, zauważyła, że jej pies w nocy kładzie si ę ciałem na jej głowie(na szczęście psiak jest mały).Było to na pół roku przed diagnozą. Mówiła, że to zachowanie  jej psa było aż uciążliwe. Wystarczyło, że położyła się na chwile, a psiak momentalnie kładł się na jej głowę.
Taki artykuł w temacie dla Fresha:
http://www.medigo.pl/zdrowie-od-a-z-twoje-zdrowie/psy-na-tropie-choroby

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2012, 09:19:06 »
Mój kot też jest uciążliwy,gdy tylko zajmę pozycję wypoczynkową,natychmiast pcha się doslownie gdzie sie da.Najczęsciej układa sie na lewej piersi łepek umieszczając na barku,często na splocie słonecznym.Gdy jestem cala przykryta kołdrą włazi na głowę ,lub układa się przy głowie.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 15, 2012, 13:59:19 »
Znajomy opowiadal mi kiedys o tym ze psy często kładą się na miejsca chorobowe , jege tesciowa zmarła na raka szyjki macicy , wcześniej piesek kładł sie na dole jej brzucha...

Moja znajoma, zanim dowiedziała się, że ma guza mózgu, zauważyła, że jej pies w nocy kładzie si ę ciałem na jej głowie(na szczęście psiak jest mały).Było to na pół roku przed diagnozą. Mówiła, że to zachowanie  jej psa było aż uciążliwe. Wystarczyło, że położyła się na chwile, a psiak momentalnie kładł się na jej głowę.
Taki artykuł w temacie dla Fresha:
http://www.medigo.pl/zdrowie-od-a-z-twoje-zdrowie/psy-na-tropie-choroby
dziękuję Ci Ewo.
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Zielony Kruk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 15, 2012, 17:39:53 »
Literatury nie posiadam niestety, wszystko co wiem jest zawarte z doświadczenia; tak mojego- jak i mi poprzednich.
Spotkałem byłem się kiedyś z podobną tematyką we rosyjskojęzycznym podręczniku traktującym o medycynie polowej jeśli dane mi będzie znaleźć tę książkę to dam fotokopię. (O ile mnie pamięć nie myli wyd. 1953?). Z anglojęzycznych natomiast kilka wzmianek dane było mi uświadczyć w "Todays ProFarrier", acz dotyczyło diagnozy koni.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 15, 2012, 21:44:31 »
Jak się pogrzebie w internecie, to jest trochę informacji na temat psów i ich zdolności do wykrywania chorób u ludzi. Dla przykładu taki artykuł z "Rzeczpospolitej"
http://www.rp.pl/artykul/267875.html
Ewa

Offline Olka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 28, 2012, 16:05:05 »
Ja słyszałam, że zwierzęta domowe najczęściej psy układają się przy właścicielu gdy jest chory np za bolącymi plecami. Może to już taki instynkt.
A droga wiedzie w przód i w przód

Malakasia

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 31, 2012, 13:57:56 »
Przychodzi mi na myśl kot o którym było głośno jakiś czas temu w mediach. Personel szpitala posiadał kota, kot przychodził i przebywał/leżal obok osób śmiertelnie chorych które po paru dniach umierały..