Autor Wątek: Złoty wąs  (Przeczytany 233199 razy)

Offline iza

• Nowy
  • *
Odp: Złoty wąs
« Odpowiedź #300 dnia: Czerwca 20, 2016, 18:36:08 »
W zeszłym roku zrobiłam pierwszy raz nalewkę ze złotego wąsa. Miała piękny fioletowy kolor.
Nie zużyłam jej do końca. Czy mogę jeszcze ją pić? Czy straciła już swoją wartość leczniczą? 

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: Czerwca 20, 2016, 19:41:00 »
Nalewki (prawie) nie mają terminu ważności. Dobra konserwacja alkoholem... jest dobra. To jakby zastanawiać się nad ważnością wódki. Jeśli tylko nalewka nie stoi na słońcu to jest wszystko w porządku.

Offline iza

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #302 dnia: Czerwca 23, 2016, 17:46:38 »
Nalewkę ze złotego wąsa trzymam w szafce kuchennej! To dobrze, że wszystko z nią jest ok :)

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #303 dnia: Lipca 11, 2016, 14:51:12 »
Moje doświadczenia ze złotym wąsem. Nie robiłam nalewki, ale w planach jest. Używam świeżego liścia jak jakiś problem mam. 1. Poratował mnie w nieznośnych napadowych bólach uda, które wychodziły od pachwiny. Przez jakiś miesiąc chodziłam z liściem trochę potraktowanym widelcem. Liść umiejscowiłam w pachwinie. tam doszukując się problemu. Temat przestał istnieć. Już kilka lat mija jak problem nie powrócił.  2. Wysypały mi na łydkach krwiste płaskie niergularne plamy, taka martwica skóry. Szukałam rozwiązania pół roku, od niczego nie schodziło. W końcu pomógł wiosną mniszek, a konkretnie biały sok z łodygi mniszka. Smarowałam codziennie i po sezonie mniszkowym prawie wszystko było ok. Prawie bo jedna plama nie została zaleczona do końca, ale była na tyle nie rzucająca się w oczy że machnęłam ręką i to  był błąd. Kilka dni temu w nocy obudził mnie niemożliwy ból tej plamy, chociaż wcześniej nie miałam, żadnych objawów, oprócz wizualnych.  Nic nie było pod ręką tylko on kochany złoty wąs. Urwałam liścia, zmiażdżyłam przyłożyłam na plamę zalepiłam lepcem. Natychmiast ustąpił ból. Dziś jest 3 dni plama prawie już jest niewidoczna,żadnych dolegliwości, ale pochodzę z tym liściem trochę , aby nie zaniedbać jak przy podejściu do soku z mniszka.  Czytając dyskusję, widzę, że większość z was miała plany nalewkowe ze złotym wąsem oraz chęć zastosowania go. Czy moglibyście się podzielić efektami?   Interesuje mnie też, czy ktoś próbował stosować złoty wąs przy boreliozie i czy ma jakieś doświadczenia, związane z nim przy tej chorobie. Mam na myśli szeroko rozumianą boreliozę i koinfekcje.   Czytałam też o skutkach ubocznych w postaci nie najlepszego wpływu na struny głosowe? Ktoś to może potwierdzić?  No i niepokojące sprawy związane z drogami moczowymi, ponieważ dużo ludzi ma jakiś problem w tym względzie. One są przeciwwskazaniem. Pasowałoby mi wiedzieć coś więcej, na czym polega to przeciwwskazanie? Ale nudzę. No ale jak wiedzieć to dokładnie.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #304 dnia: Kwietnia 03, 2017, 15:13:16 »
Mam wrażenie, że się odezwałam i watek zamarł;) Moje pytania są dalej aktualne.

Offline Kasiaptasia

• Nowy
  • *
Odp: Złoty wąs - łodyga
« Odpowiedź #305 dnia: Lipca 06, 2017, 14:21:51 »
Hej,

od jakiegoś czasu hoduję złotego wąsa, zrobiłam już  nalewkę z "wąsów" i większość zużyłam... teraz chce robić kolejną porcję i  mam pytanie czy można łodygę  użyć do nalewki??

Na logikę to można,  ale wiem z doświadczenia że w sprawach roślin logika nie zawsze się sprawdza....

Pozdrawiam
Kasiaptasia

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #306 dnia: Sierpnia 23, 2017, 00:21:54 »
Kiedyś dałem nalewkę z Kolegi złotego wąsa Pani która miała guzy w pachwinie - piła - smarowała- guzów nie ma...

Offline Istvan

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #307 dnia: Września 03, 2017, 17:35:22 »
No,no,no.... Tego sie nie spodziewałem.Nękajacy mnie co trzy lata półpasiec przestał po 5 dniach nękać nmnie.Wcześniej musiałem wspomagać się Heviranem,antybiotykami ,tym bardziej że u mnie występuje on (półpasiec) z chorobą borelioza i koinfekcją (bb,bbsz).Teraz robiąc nacieranie(oj bolesne) i smarowanie nalewką ze złotego wąsa udało mi się opanować tą chorobę.Jestem naprawdę zdziwiony i bardzo zadowolony ,że nie muszę od początku łykać Heviranu...itd.
Taka mała dygresja na temat Złotego Wąsa.Jest moc.

Offline 3miasto

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #308 dnia: Września 26, 2017, 20:53:51 »
Witam.
Planuje kupić złotego wąsa na alle.. Następnie zrobić nalewkę i napar.
I zacznę walkę z trądzikiem różowatym.
Zobaczymy, co z tego wyniknie.
Pozdrawiam.

Offline vibana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #309 dnia: Listopada 04, 2017, 22:18:30 »
Mam od niedawna złotego wąsa, ale liście ma ok 15cm. a zalecane do użycia są liście 20 cm. Czy mogę na napar użyć np 2 liście? Potrzebuję już:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #310 dnia: Listopada 04, 2017, 22:21:32 »
Stosuj to, co masz

Pozdrowienia :-)

Offline vibana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #311 dnia: Listopada 06, 2017, 13:27:28 »
Dzięki Basiu, jak zwykle niezawodna :D

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #312 dnia: Listopada 18, 2017, 15:31:00 »
Hello! Miesiąc temu zebrałam z ogrodu złote wąsy (stare osobniki)Wszystko poszarpałam rękami (pędy, łodygi i liście) zalałam wódką 40% w słoiku. Dziś sobie przypomniałam o tym fakcie i postanowiłam zlać nalewkę. Ma ciemno brązowy kolor, bez zapachu. Po odciśnięciu przez gazę roślin, przetarłam zmoczonymi w nalewce dłońmi czoło i skronie i... niezbyt dobre samopoczucie, oraz lekki ból głowy minął błyskawicznie. I znów Goździkowa nie ma szans. He, he :D

P.S. Moderacja. Są dwa wątki zatytułowana tak samo - Złoty wąs. Jeden od Wacka, drugi od Haliny1. Dodatkowo w dwu różnych działach. By się przydało zmienić tytuły, bo, nie wiedzieć czemu, wyszukiwarka podaje tylko jeden. Wątek Wacka można by zmienić na Złoty wąs - hodowla i pielęgnacja.
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2017, 15:34:13 wysłana przez Klara2 »

Offline 3miasto

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #313 dnia: Grudnia 26, 2017, 21:01:59 »
Mam pytanie do osób,  ktore używały wewnętrzne złotego wąsa.  Czy ktoś mial problem ze strunami glosowymi? Czy taki skutek uboczny jest po prostu wyssany z palca?

Offline apka80

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #314 dnia: Stycznia 28, 2018, 22:13:26 »
Czy można podawać dzieciom jakiekolwiek przetwory ze złotego wąsa?
Ktoś podawał wewnętrznie?