Autor Wątek: Złoty wąs  (Przeczytany 234565 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Złoty wąs
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 30, 2012, 16:08:11 »
Jeszcze inny tekst, w zasadzie podobny, ale mówi o skutkach ubocznych i przeciwskazaniach, dlatego zamieszczam. Zamiast oleju słonecznikowego jest zalecany lniany w kuracji antyrakowej.

Złoty wąs 3 (ze strony internetowej http://druidgor.narod.ru/travnik/travnik 195.html)

(Według mnie to są teksty Achmedowa)
W ostatnich latach nastała moda na nową roślinę pokojową, kallisię wonną, znaną powszechnie pod nazwą Złoty Wąs.

CUKRZYCA. Kobieta chorowała wiele lat na cukrzycę (1-szego typu), stosowała wiele środków. Przynosiły ulgę, bo nie zażywała insuliny. Usłyszawszy o złotym wąsie poprosiła mnie nie o wąsy, ale o liście. U kogoś innego nie chciała brać, bowiem kallisię wonną często mylą z inną rośliną pokojową , też leczniczą- dichorisandrią.
Kobieta wzięła jeden największy liść( powyżej 20 cm długi), drobno pokroiła i zalała 1 litrem wrzątku. Naczynie owinęła ciepło i zostawiła na 24h. W rezultacie uzyskała płyn o kolorze malinowo-fioletowym (komentarz: nigdy takiego nie uzyskałam, roślina dostaje fioletowych liści na słońcu, ale z takich liści nie robiłam naparu). Stosowała po 3 łyżki stołowe (lub ¼ szklanki) 3-4 razy dziennie na 40 minut przed jedzeniem. Znaczna poprawa nastąpiła po tygodniu.
POPRAWA WZROKU. Jeden niemłody człowiek uwierzył, że zaczął czytać gazetę bez okularów po stosowaniu takiego środka: pokroił 39 członów wąsa, zmielił i zalał 0,5 l wódki. Trzymał 19 dni w ciemnym miejscu, w kuchennej szafce. Potem przecedził i zaczął stosować po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie na 1 godzinę przed jedzeniem. Wypił całą butelkę, a przy okazji wyleczył się z bronchitu.
STANY ZAPALNE SKÓRY, ŁUSZCZYCA, WRZODY. Na chore miejsca robi się okłady sokiem z rośliny. Okład trzymać jak najdłużej, ludzie mówią, że pomaga.
RAK ŻOŁĄDKA, PŁUC, PIERSI, TARCZYCY. Opinia specjalisty: uważa on, ze antyrakowe działanie w wąsie wykazują takie składniki jak: kwercetyna, kempferon, fitosteroidy, przy ich wspólnej obecności, efekt leczniczy każdego z nich jest większy niż każdego z osobna.
Należy przygotować balsam olejowy (jednak można stosować go w 2-gim i 3-etapie choroby). Jeszcze jedna uwaga: przy raku tarczycy, nalewkę robi się nie z wąsów a z całej rośliny, zebranej we wrześniu. Najpierw należy przygotować nalewkę z 45 zmielonych członów wąsa i zalać 1,5 l wódki. Trzymać w ciemności 2 tygodnie, codziennie wstrząsając.
Kuracja (według Szewczenki): do szklanego naczynia odmierzyć 40 ml naturalnego(nierafinowanego) oleju lnianego i dodać 30 ml alkoholowej nalewki wąsa. Naczynie dobrze zamknąć i dokładnie wytrząsać przez 7 minut. Potem natychmiast wypić emulsję jednym haustem, nie dopuszczać do rozdziału emulsji na warstwy. Niczym nie zajadać ani nie popijać. Stosować 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem. Stosować 10 dni, potem przerwa 5 dni, potem ponownie 10 dni. Tak 3 razy, po czym zrobić 10 dniową przerwę i ponownie powtórzyć poprzednią kurację. Tak postępować aż do wyzdrowienia.
Komórki rakowe giną czwartego dnia. W tym czasie mogą wystąpić bóle, ale powinny szybko ustąpić. Leczenie złotym wąsem należy prowadzić nie wcześniej niż miesiąc po radio lub chemio terapii, także po leczeniu mocnymi preparatami roślinnymi. W czasie kuracji zaleca się przeprowadzić kuracje oczyszczania się z toksyn: Zalać 3 l  wrzątku 1 szklankę nasion lnu i gotować na łaźni wodnej przez 2 godziny. Stosować po 1, 5 litra na dobę przez miesiąc, w trakcie leczenia. Przestrzegać diety, wykluczyć tłuszcze zwierzęce, mięso i produkty mleczne, kartofle, chleb drożdżowy i ograniczyć słodycze.

Istnieje wiele innych przepisów, na nieomal wszystko. Ale także znane są już pierwsze przeciwwskazania. Przy stosowaniu naparów i nalewek ze złotego wąsa występuje mocne pogorszenie stanu strun głosowych, głos „siada” a wyjście z tego stanu jest trudne. Przeciwwskazaniem do stosowania złotego wąsa są: choroby nerek, gruczolak prostaty, a być może i inne schorzenia, co się okaże w późniejszym czasie.

« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2012, 22:08:40 wysłana przez halina1 »

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 03, 2012, 22:16:00 »
Od wakacji zażywam sporo siedmiopalecznika.
Siedmiopalecznik to czempion w osuszaniu bagien.
Osusza też człowieka. Od dawna nie miałam suchej skóry, a tu jest.
Co pomogło?- złoty wąs.
Użyłam do kapieli 1/2 szklanki wodnego naparu z 1 listka zlotego wąsa (według przepisu podanego dla złotego wąsa). Kąpiel ze złotym wąsem to przyjemność ;)
A skóra potem gładka i pozbawiona suchości.
Do tego wąs delikatnie próbuje podleczyć to co szwankuje.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 17, 2012, 15:03:19 »
Moje nowe kontakty ze złotym wąsem:
- Zmniejsza apetyt, zmniejsza apetyt na slodycze- pewnie dzięki zawartości chromu- również mówię tu o naparze wodnym.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 17, 2012, 21:40:02 »
czy ta roślina ładnie rośnie u nas np na parapecie ? czy są problemy
jakieś z nią ?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 17, 2012, 22:43:20 »
Oczywiście, że rośnie. Nie jest problemowa.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 17, 2012, 22:46:18 »
to muszę ją jakoś zdobyć :)kupić bywała na allegro ale teraz nie ma
może sadzonki robią się jakoś sezonowo. wyczytałem że słoneczko lubi

Offline kasiamamamisia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 23, 2012, 15:57:09 »
Witam

mam synka z AZS i chciałabym wypróbować na nim złoty wąs. Czy zechciałaby Pani (halina1)
przesłać mi sadzonki oczywiście za opłat. z góry bardzo dziękuję.

A tak przy okazji czy ktoś orientuje się gdzie mogę kupić ziele gryki? W żadnym sklepie internetowym nie ma są tylko jakieś mieszanki.

pozdrawiam Kasia

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 23, 2012, 16:02:30 »
Deczko pozamulam....wspominacie często o Achmedowie. Czy możecie mnie naprowadzić na trop na jakiś tytuł jego ksiązki? Czy są one u nas do kupienia?
Jak wrzucę w google nic mi z tego nie wychodzi >:(  Pomożecie???  Ewa

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 23, 2012, 18:45:16 »
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=52.msg280#msg280

Zaczęłam uzupełniać w plikach tłumaczenia nazw od Małgorzaty, ale jakoś słabo mi idzie

Niestety, tego nikt nie przetłumaczył na polski, a szkoda.
Możliwe, że gdzieś to można kupić po rosyjsku, ale ja nie widziałam na pierwszy rzut oka w księgarniach zeszłego lata.

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 24, 2012, 11:29:17 »
Złoty wąs na alkoholizm.
Działa.
Budzi wstręt. Likwiduje ochotę na alkohol.
Powinnam pewnie przetłumaczyć rosyjski tekst.

Moje doświadczenie dotyczy takich, że codziennie muszą napić się umiarkowanie, a są takie dni, że więcej niż umiarkowanie. No i zaczyna im to przeszkadzać.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 09, 2012, 20:47:08 »
Złotego wąsa dostałem od Pani z forum i ten "gość " mnie zdumiewa rośnie  w tempie geometrycznym szybko straszliwie. Nawet dwie gałazki które suche były także zamoczyłem  w wodzie i puściły pędy. Zdumiewające

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 10, 2012, 10:28:06 »
Ten "Gość", znowu mnie zaskoczył.
Kupiłam buty sportowe (w firmowym sklepie), prawdopodobnie zarażone grzybem. Piekły mnie w nich od nowego nogi, brzydko pachniały.
Wodnym naparem z jednego listka to zlikwidowałam. Wnętrze buta wyłożyłam na 2 godziny zmoczonymi szmatkami w naparze, tak że but był w każdym miejscu zwilżony naparem. Po czym je wysuszyłam. Wszystko minęło, buty nie parzą, zapachu brak.
Nogi również wymoczyłam w tym naparze.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 19, 2012, 13:13:57 »
u mnie rośnie w swoim tempie...popijam oszczędnie - kieliszeczek przed snem. Działa na mnie jakby wyciszająco, ale nie usypiająco.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 19, 2012, 17:02:52 »
U mnie też już czas zrobić nalewkę - znalazłem taki przepis - "Łodygę pozbawioną liści oraz pędy należy pokroić w miejscu międzywęźli. Na 1 litr wódki potrzebnych jest  od 30-50 międzywęźli. Nalewkę przelewa się do szklanego naczynia i pozostawia się w ciemnym miejscu  na 15 dni, codziennie wstrząsając. Po upływie 15 dni nalewkę można odcedzić  i przelać do ciemnego szklanego naczynia." Mam zamiar zrobić na samych pędach bo mam tylko jedną roślinkę ale na końcu każdego pęda  wyrasta pęk liści ze śladami korzeni wiec ukorzenie kilka .Jakie nalewki Wy robicie ?
Wacek

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 19, 2012, 22:21:49 »
Pędy- czyli wąsy ile ich masz?
Każdy wąs składa się z członów, ile członów mają wąsy?
Policz i zrób proporcjonalnie.
A roslinę macierzystą zostaw niech rosnie i dalej rodzi, usń jej troche listków na napar.
A z końcówek wąsów, czyli rozetek zrób nowe wąsiki.
Ja stosuję przede wszystkim wodny napar z listka wąsa właściwego (powyżej 20 cm długości).
Na nalewkę trzeba drobno pokroić lub puścić przez maszynkę.