Autor Wątek: Jak się zmusić aby iść na siłownię  (Przeczytany 795 razy)

Offline Amiga

• Nowy
  • *
Jak się zmusić aby iść na siłownię
« dnia: Września 20, 2022, 07:24:18 »
Wasze początki na siłowni? Co poradzicie osobie która nigdy nie była na siłowni i w końcu chciałaby zacząć? Potrzebuje porad dotyczących dosłownie wszystkiego, jestem w tym zielona i naprawdę nawet każda pierdoła będzie dla mnie ma wagę złota.
Moi bliscy znajomi nie chodzą na siłownie, wiec nie mam za bardzo kogo się doradzić. Gdy chciałam sie dowiedzieć od kogoś kto już uczęszcza tam już długi czas to nie dostawałam żadnych rad dla początkujących tylko gadali mi o jakiś suplementach, odzywkach xd a dla radą by była informacja czy mam zabrać jakiś ręcznik itp.
Od 3-4 lat zbieram się żeby zacząć na nią chodzić, ale zawsze coś nie pasowało. Mieszkam na wypizdowie i większe siłownie były 40/50km ode mnie. Nie były mi wcale po drodze. I miałbym problem pogodzenie dojeżdżania tam z pracą. Teraz w końcu w pobliskim miasteczku otworzyli mała siłownie. Chciałbym zacząć tam chodzić ale ciagle w głowie mam taki hamulec że będę tam oceniana, że mam np. Nie taki strój, nie takie Buty, robie coś źle. Chciałbym To przemoc ale wiedzieć od A-Z co początkująca osoba powinna widzieć przed pójściem na siłownie.

Czy warto jest zakupić ręcznik na siłownie od spamera Co przygotować?
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2022, 11:26:57 wysłana przez Basia »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Jak się zmusić aby iść na siłownię
« Odpowiedź #1 dnia: Września 20, 2022, 11:17:57 »
Nie zmuszaj się, jeśli nie masz przyjemności.
Nie zmuszaj się, jeśli się zastanawiasz, jak będziesz wyglądać i jak będziesz wykonywać ćwiczenia.

Odpuść sobie i idź do lasu na grzyby ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 20, 2022, 17:19:54 »
Zauważyłaś kiedyś, że każdej formie ruchu - może to być np bieg za autobusem - później towarzyszy uśmiech?. Śmiech to zdrowie, sport to zdrowie :) - próbuj, nie zastanawiaj się. Na początek sondażowo jakiś dres, trampki, a później się dostosujesz.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 20, 2022, 23:50:52 »
A dlaczego chcesz się zmuszać? Nie możesz ćwiczyć w domu? Prawda jest niestety taka, że te wszystkie przyrządy tam nie poćwiczą za ciebie. Może na początku będzie trochę frajdy, bo coś nowego, ale i tak będziesz musiała się wysilić i zmęczyć.
Jest sporo przyrządów do ćwiczeń, które nie zajmują wiele miejsca, nie są specjalnie drogie (np. gumy oporowe, agrafka/motylek, drążek rozporowy - nie może się uginać pod twoim ciężarem, bo spadnie, ekspander - ja mam taki: https://www.axersport.pl/pol_pl_Ekspander-silikonowy-Avento-27525_1.jpg - jest bardzo wygodny, bo tego ze sprężynami nie polecam) i można z nimi naprawdę solidnie poćwiczyć w domu.
Ja sobie kupiłam na Allegro też taki tańszy stepper skrętny i jestem bardzo zadowolona. Zajmuje mało miejsca, więc cały czas stoi na wierzchu i w każdej chwili, gdy tylko najdzie mnie ochota, gdy się trochę zasiedzę, gdy zrobi mi się zimno, to sobie wchodzę i deptam. Czasem jest to tylko 5 minut, czasem pół godziny, czasem skorzystam z niego tylko raz w ciągu dnia, innym razem 5. Mogę sobie deptać we własnym tempie. Można go używać podczas oglądania filmu/serialu, a ja najczęściej gram w grę na smartfonie albo oglądam filmiki na YT. Można też czytać e-booki, więc ćwiczenie nie jest nudne ani nieprzyjemne. Aczkolwiek ja tylko chciałam zapewnić sobie trochę ruchu i nieco lepszą kondycję. Nie rzeźbię mięśni ani się nie odchudzam, ale też nie jestem zdrowa i w pełni sił, żeby solidniej ćwiczyć. Generalnie stepper naśladuje wchodzenie po schodach albo wchodzenie na jakąś górę i niestety dość obciąża kolana. To jego jedyna wada wg mnie (no i jeszcze trzeba go regularnie oliwić, bo bez tego skrzypi), gdyby ktoś chciał korzystać bardziej intensywnie.
A odnośnie siłowni, to na YT znajdziesz mnóstwo filmików z różnych siłowni, to sobie podejrzyj, co tam dziewczyny noszą za stroje. Jeśli kupisz np. legginsy, to ważne żeby nie były prześwitujące. Na pewno też ważny dobry stanik sportowy. Z tego co wiem, to po siłowni bierzesz tam prysznic, więc klapki basenowe i szybkoschnący ręcznik się przydadzą.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2022, 05:04:21 wysłana przez qwerta »

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 21, 2022, 08:17:33 »
Nie znoszę siłowni.
Mam za to psa, ogródek i rozgrzewamy remont. Po co mi siłownia....
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.