A dlaczego chcesz się zmuszać? Nie możesz ćwiczyć w domu? Prawda jest niestety taka, że te wszystkie przyrządy tam nie poćwiczą za ciebie. Może na początku będzie trochę frajdy, bo coś nowego, ale i tak będziesz musiała się wysilić i zmęczyć.
Jest sporo przyrządów do ćwiczeń, które nie zajmują wiele miejsca, nie są specjalnie drogie (np. gumy oporowe, agrafka/motylek, drążek rozporowy - nie może się uginać pod twoim ciężarem, bo spadnie, ekspander - ja mam taki:
https://www.axersport.pl/pol_pl_Ekspander-silikonowy-Avento-27525_1.jpg - jest bardzo wygodny, bo tego ze sprężynami nie polecam) i można z nimi naprawdę solidnie poćwiczyć w domu.
Ja sobie kupiłam na Allegro też taki tańszy stepper skrętny i jestem bardzo zadowolona. Zajmuje mało miejsca, więc cały czas stoi na wierzchu i w każdej chwili, gdy tylko najdzie mnie ochota, gdy się trochę zasiedzę, gdy zrobi mi się zimno, to sobie wchodzę i deptam. Czasem jest to tylko 5 minut, czasem pół godziny, czasem skorzystam z niego tylko raz w ciągu dnia, innym razem 5. Mogę sobie deptać we własnym tempie. Można go używać podczas oglądania filmu/serialu, a ja najczęściej gram w grę na smartfonie albo oglądam filmiki na YT. Można też czytać e-booki, więc ćwiczenie nie jest nudne ani nieprzyjemne. Aczkolwiek ja tylko chciałam zapewnić sobie trochę ruchu i nieco lepszą kondycję. Nie rzeźbię mięśni ani się nie odchudzam, ale też nie jestem zdrowa i w pełni sił, żeby solidniej ćwiczyć. Generalnie stepper naśladuje wchodzenie po schodach albo wchodzenie na jakąś górę i niestety dość obciąża kolana. To jego jedyna wada wg mnie (no i jeszcze trzeba go regularnie oliwić, bo bez tego skrzypi), gdyby ktoś chciał korzystać bardziej intensywnie.
A odnośnie siłowni, to na YT znajdziesz mnóstwo filmików z różnych siłowni, to sobie podejrzyj, co tam dziewczyny noszą za stroje. Jeśli kupisz np. legginsy, to ważne żeby nie były prześwitujące. Na pewno też ważny dobry stanik sportowy. Z tego co wiem, to po siłowni bierzesz tam prysznic, więc klapki basenowe i szybkoschnący ręcznik się przydadzą.