Autor Wątek: Złoty wąs  (Przeczytany 233386 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Złoty wąs
« dnia: Lutego 15, 2010, 17:02:47 »
Mam złotego wąsa (Calissia wonna) oraz żyworódkę.
O zlotym wąsie mam nastepująca informację (tłumaczenie z rosyjskiego).

ZŁOTY WĄS

wg Lekarstwiennyje rastienija nr 2, 2003, s 4

Nazwa łacińska: Dichorizandra Mikan
Nazwa botaniczna: Kallisia wonna

Złoty wąs- dalekowschodni wąs, chiński wąs, japoński wąs, żywy włos, domowy żeń-szeń, kukurydzka, jako że zewnętrzny wygląd przypomina młodą kukurydzę, roślina osiąga wysokość 70-120 cm. Po osiągnięciu dojrzałości roślina puszcza lianopodobne odrosty (pędy, wąsy), składające się z członów, na których końcu powstaje rozetka liści. Rozmnażanie rośliny wykonuje się właśnie poprzez te rozetki, ścina się wierzchołek wraz z dwoma niższymi członami i wkłada się do wody do czasu powstania korzeni. Uważa się, że roślina staje się lecznicza po tym jak na wąsach uformuje się nie mniej niż 9 pełnych członów o barwie brązowo-fioletowej.
Na próżno szukać tej rośliny w poradnikach roślin leczniczych.
Sławę roślina zyskała dzięki rosyjskiemu uzdrawiaczowi-homeopacie z Woroneża, Włodzimierzowi Nikołajewiczowi Ogarkowi. O właściwościach leczniczych złotego wąsa Ogarkow mówi: Dichorizandra posiada duże właściwości lecznicze. Według mnie jest to najlepsza roślina do leczenia chronicznego zapalenia trzustki. Roślina ta także skutecznie zwalcza patogenną mikroflorę, likwiduje bóle, reguluje wydzielanie gruczołów trzustki, śledziony i pracę kory nadnerczy. Leczy stan zapalny woreczka żółciowego i dróg żółciowych, żołądka i jelita cienkiego. Stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową w układzie pokarmowym, usuwa złogi z organizmu, posiada bardzo dobre właściwości immunostymulujace. Rozcieńcza mokry śluz (plwocinę) zmniejsza hipersekrecję (wydzielanie) i obrzęk błon śluzowych oskrzeli u astmatyków, co znacznie poprawia ogólny stan chorych i często prowadzi do całkowitego wyleczenia z dychawicy oskrzelowej.
Sok z rośliny ma bardzo dobre właściwości gojące rany, dobrze leczy dolegliwości skórne: liszaje, wrzody.

Sposoby sporządzania i zastosowanie

•   Cukrzyca, zapalenie trzustki, zapalenie układu pokarmowego:
Jeden listek o wymiarze nie mniejszym niż 20 cm, zmielić i zalać w szklanej butelce 1 litrem wrzątku, opatulić, nastawić na dobę. Zażywać 3-4 razy dziennie na 40 minut przed jedzeniem po 50 g  na ciepło. Duże znaczenie przy leczeniu cukrzycy ma przestrzeganie diety, należy wykluczyć węglowodany, nie wolno zmniejszać spożywania białka.
Już po pierwszym etapie leczenia u wszystkich chorych obserwuje się znaczną poprawę ogólnego samopoczucia, poprawę sprawności fizycznej, znika lub zmniejsza się pragnienie oraz suchość w ustach.
Ta kuracja usuwa wiele dolegliwości wewnętrznych, usuwa złogi z organizmu, małe kamienie i piasek z nerek i pęcherza moczowego. W wyniku kompleksowego oczyszczania organizmu, znacznie poprawia się stan ogólny chorych. Chorzy stają się bardziej aktywni, u wielu poprawia się wzrok.
To jest receptura, którą można stosować przez całe życie.

•   Dychawica oskrzelowa:
35-50 członów wąsa zmielić, zalać 1,5 litra wódki i nastawić na okres 9 dni w ciemnym miejscu. Wódczana nalewka ma kolor bzu. Stosować po 1 łyżeczce deserowej na 40 minut przed jedzeniem, obowiązkowo 3 razy dziennie. W żadnym przypadku nie popijać i nie zajadać.
Na początku leczenia u chorego mogą nasilić się objawy chorobowe, tego nie należy się obawiać, nieprzyjemne symptomy szybko miną, chory poczuje przypływ sił, pojawi się dobry sen i apetyt.
Dodatkowo przygotować drugi zestaw: do 0,5 litra miodu wycisnąć sok z 6 cytryn, obrać i zmielić 5 główek czosnku. Wszystkie składniki wymieszać w szklanym naczyniu i pozostawić na 7 dni w ciemnym miejscu. Tak uzyskane lekarstwo przyjmować raz na dzień o godzinie 15-16 po 4 łyżeczki od herbaty z przerwami 10 minutowymi, przed każdą następną łyżeczką. Stosować codziennie nie robiąc przerw przez okres 1 miesiąca.
Ta kuracja dobrze się sprawdziła przy leczeniu drętwienia kończyn, zatkanych żył (zakrzepowe zapalenie żył), gośćca (zapalenie wielostawowe), wrzodów żołądka (ORZ-???).
Istnieją także długotrwałe i kompleksowe metody leczenia tą nalewką: białaczki, blizn pooperacyjnych, polipów, włókniaków i mięśniaków oraz cyst na jajnikach.

Istnieje jeszcze jeden poważny temat, leczenie raka specjalnym olejowym przeciwrakowym balsamem na bazie spirytusowego wyciągu ze złotego wąsa.

•   Jeśli chodzi o nalewkę – w przypadku gdy nie dysponujemy 35 – 50 członami wąsa (według receptury Ogarkowa), można przygotować ją w następujący sposób: 15-17 członów zalać 0,5 litra wódki (lub 70 % spirytusu), odstawić na 10-12 dni w ciemnym miejscu. Stosować po 1 łyżce stołowej na 1 godzinę przed śniadaniem.
Oprócz wyżej wymienionych chorób, które wyliczył Ogarkow, nalewką można leczyć i inne niedomogi: płukać gardło przy anginie, robić okłady przy mastopatii (schorzenie sutka), nacierać bolące stawy. Są doniesienia o skutecznym wyleczeniu polipów w jelitach.

Ogólnie biorąc wszystkie elementy rośliny zawierają uzdrowicielski sok. Można po prostu żuć na noc, rano przed jedzeniem jeden człon lub nawet pień (łodygę) złotego wąsa. Sok połykać a przeżutą pozostałość wypluwać. To pomaga przy wrzodach żołądka, boleściach żołądka i jelit.

•   Albo inna receptura: Pociąć łodygę z liśćmi (wierzchołek zostawić do ukorzenienia), przepuścić przez maszynkę do mięsa, wycisnąć sok i zmieszać go z miodem. Pić dwa razy dziennie (rano i wieczór) po 1 łyżce stołowej przy bólach serca (choroba wieńcowa, IBS).
•   Lecznicze są także liście złotego wąsa. Pani Dubrowskaja z moskiewskiej obłasti opowiada o ich leczniczym działaniu: u syna mojej koleżanki na nadgarstku wyskoczył guz wielkości włoskiego orzecha. Zdecydowałyśmy się robić kompresy z liścia złotego wąsa, najpierw liść potem folia polietylenowa i wata a potem opaska. Opatrunek zmienialiśmy co 12 godzin. W ciągu 1, 5 tygodnia guz roszedł się.
U siebie w ten sam sposób w ciągu dwóch tygodni usunęłam guzy u dużych palców na nogach. Według mojej rady z guzów na nogach wyleczyli się i inni nasi znajomi.
 Również listki złotego wąsa są pomocne   na hemoroidy, na oparzenia.
Moja 87-letnia mama w swoim czasie wyleczyła się z podagry na rękach – palce były skręcone i nieruchome. A teraz są równe, proste - to wszystko tylko od przykładania listków.

Offline mięta

• Nowy
  • *
Odp: Złoty wąs
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 16, 2010, 13:48:34 »
TO bardzo ciekawe co piszesz. Pierwszy raz słyszę o tej roślinie. Gdzie można ją dostać?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 16, 2010, 19:51:05 »
Jest popularna w Rosji.
Dostałam stamtąd.
Jestem z Warszawy.
Mam rozetki, mogę udostępnić.
To jest rzeczywiście dość silne lekarswo. Zażywałam wodny napar z listków, tak jak podano w przepisie. Mają spory potencjał oczyszczajacy.
Ale nie mam duzych doświadczeń. Przerwały mi inne wydarzenia, od tej pory mam roślinkę. Przymierzam się do zrobienia maści.

Offline mięta

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 16, 2010, 20:18:45 »
Jestem zainteresowana.Ile kosztuje ta roślina?Ja mieszkam niedaleko puszczy Białowieskiej.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 17, 2010, 09:07:40 »
Nic.
Wyślę Ci, tylko potrzebuję twoje dane.
Ja też jestem z tamtych stron, okolice Sokółki. Tam zbieram zioła.
A żyworódkę masz?

Offline mięta

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 17, 2010, 12:07:45 »
Mam żyworódkę.Zbieram  zioła od dawna.Podaj swój nr. gadu gadu jeśli nie masz może być nr. tel zadzwonię.Może Ty czegoś potrzebujesz.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 17, 2010, 20:00:52 »
Proszę o kontakt na email : hgaw@poczta.onet.pl
pozdrawiam

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 18, 2010, 12:40:41 »
Mam już twój adres.
Dziekuje chyba na razie nic nie potrzebuję.
A koszty to drobiazg.
Wyślę najpóźniej w przyszłym tygodniu.

Offline darbo

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 16, 2010, 20:53:36 »
witam,
szukam sadzonki zlotego wąsa. Jeśli ktoś móglby mi przeslac proszę o kontakt.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 16, 2010, 22:28:13 »
Mogę Ci wysłać
halina

Offline wiolka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 02, 2010, 19:01:54 »
witam halina 1
potrzebuje sadzonke złotego wąsa, ale nie udało mi się go zdobyć. Mam takie pytanie, czy mogłabym kupic u Ciebie sadzonkę?

podaje mój e-mail angel_cloud@poczta.onet.pl

prosze o kontakt.
bardzo zależy mi na tej roślinie.

Offline aNKa

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 07, 2010, 11:08:56 »
Witam pani Halinko:)
Potrzebuję sadzonkę złotego wąsa dla chorej na astmę mamy.Bardzo proszę o przysłanie mi za pobraniem ,proszę o kontakt na  nadol@interia.eu
Pozdrawiam Anka

Offline strelkowska

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 17, 2010, 08:51:57 »
Witam forumowiczów,

Gdy ktoś był zainteresowany, ja również posiadam sadzonki złotego wąsa. Poza tym mogę na zamówienie przygotować nalewkę na jego korzonkach.

Dla zainteresowanych leczniczymi własciwościami callisii fragrans prowadzę stronę internetową - http://zlotywas.w.interia.pl/index.html 

Offline md66

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Października 25, 2010, 22:44:11 »
Witam pani Halinko
Jeśli jeszcze uchowała się u pani ta roślinka, może uda mi się wyprosić u pani jedą odnóżkę. Zależy mi ogromnie, a nigdzie nie mogę jej zdobyć. Oczywiście pokryję wszystkie koszty. Bardzo proszę, Monika

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 25, 2012, 12:12:41 »
      Prztłumaczyłam tekst o leczeniu raka złotym wąsem.
Złoty wąs- rak (na podstawie strony internetowej rosyjskiej- Leczebnyje swojstwa kallizii)

W medycynie ludowej istnieje wiele środków stosowanych w profilaktyce raka. Zwykle to preparaty z huby brzozowej, z nierafinowanego oleju słonecznikowego z wódką, wywary z glistnika, mumio i inne środki. W ostatnim czasie w medycynie nietradycyjnej do leczenia raka zaczęto stosować preparaty ze złotego wąsa. Znanych jest wiele przypadków, gdy ta roślina była skuteczna przy leczeniu mięśniaków, raka gruczołu mlecznego, raka żeńskich organów płciowych, także wielu innych nowotworów.

Kuracja
Do przygotowania olejowej emulsji złotego wąsa w szklanym naczyniu, należy użyć 40 ml nierafinowanego oleju słonecznikowego i 30 ml alkoholowego wyciągu ze złotego wąsa (45 członów złotego wąsa zalanych 1, 5 litra wódki), naczynie szczelnie zamknąć, zawartość dobrze wymieszać po czym wypić jednym haustem. Lekarstwo stosować 3 razy dziennie o tej samej porze na 20 minut przed jedzeniem.

Schemat leczenia raka:
Preparat stosować 10 dni, przerwa – 5 dni.
Preparat stosować 10 dni, przerwa 10 dni.
Cykle powtarzać do całkowitego wyleczenia.

Dobre wyniki przy stosowaniu tego preparatu są osiągane przy leczeniu raka płuc, piersi, żołądka i odbytnicy.

Należy zaznaczyć, że podczas kuracji leczniczej emulsją mogą wystąpić skutki uboczne typu: biegunka, nudności, osłabienie, zawroty głowy i inne. Jednak osoby stosujące ten preparat, utrzymują, że to całkowicie typowe objawy, świadczące o oczyszczaniu organizmu i nie należy zaprzestawać stosowania preparatu.

Jeśli chory był leczony chemioterapią lub radioterapią, a także stosował mocno działające preparaty roślinne, zaleca się kurację złotym wąsem stosować po 30 dniach od zakończenia wymienionych kuracji.

Przy raku tarczycy alkoholowy wyciąg zaleca się przygotować nie z członów wąsa, ale z całej rośliny.