Autor Wątek: Uczulenie na słońce  (Przeczytany 5597 razy)

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
Uczulenie na słońce
« dnia: Maja 03, 2012, 06:44:23 »
Od paru lat po pobycie na słońcu powstają na mojej skórze wypryski.Bardzo mnie to swędzi i takie nocne drapanie pogarsza sprawę.Dużo ludzi skarży się na takie skutki kontaktu ze słoneczkiem.
Przy zbiorach ziół słońce mnie przypiekło i jestem cała swędząca.Biorę od wczoraj wapno,lekka poprawa jest.
Jak sobie pomóc?Czy co roku czekają mnie takie niemiłe reakcje po pierwszym pobycie na słońcu?
:)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Odp: Uczulenie na słońce
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 03, 2012, 15:09:23 »
czy przez dłuższy czas bierzesz jakies leki, może zioła? (dziurawiec daje taki efekt), poczytaj skład kosmetyków, którymi się smarujesz np. mleczka czy balsamu do ciała.

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 04, 2012, 10:05:46 »
Katarzyno
Dziurawca nie biorę teraz.Ziółka piję.Kosmetyki używam jak najbardziej (staram się)naturalne.
Wysypka jest w miejscach gdzie nie posmarowałam się kremem z filtrem i przebywałam na słońcu.Tak jest co roku,gdy pierwsze mocne słońce przyświeci.
Pierwszy raz był może z 4-5 lat temu.
Jeszcze nie wpadłam na pomysł jak sobie pomóc,bo na razie nie wiem co to za reakcja organizmu i dlaczego.Jedynie wiem,że przyczyną jest słońce.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 04, 2012, 11:52:01 »
Najprawdopodobniej słońce nie jest przyczyną, ale możliwe, że słońce wyzwala jakiś mechanizm.

Może najedz się teraz dobrze ziarnopłonu, a maceratem z ziarnopłonu i jaskółczego ziela przemyj zmiany i zobacz, co się stanie.

Pozdrowienia :-)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 04, 2012, 12:01:48 »
A jakby tak zbadac poziom wit. d?...moze krem  z filtrem jest nie dobry?

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 04, 2012, 16:17:45 »
Basiu,Katarzyno
dziękuję za odpowiedzi :)

Nalewkę mam z ziarnopłonu,spróbuję nazrywać jutro i zrobić macerat.Totalny brak czasu na zadbanie o siebie.Myślę jeszcze o kąpieli  w ostrożeniu,bo trochę mam,a czas na nowe zbiory.

Gdy pojawia się pierwsze słońce,to tak mi się dzieje.Są to drobne kropeczki jakby z płynem i okropnie swędzi.Na twarzy jest ok,bo zawsze mam jakiś krem nałożony.
Wiem,że moja kuzynka też tak ma i pomaga jakiś zastrzyk odczulający i na całe lato problem z głowy.Tylko ja nie chcę zastrzyków,tylko chcę wiedzieć dlaczego,chcę znać przyczynę.
Może ktoś inny przez takie coś przechodzi i odezwie się jeszcze.
Pozdrawiam :)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 04, 2012, 23:34:08 »
Moj maz dostawal dosc czesto alergii slonecznej na stopach i na ramionach.
2-3 dniowe podawanie dwa razy dziennie po lyzeczce skorupek z jaj, z poczatkiem sezonu,
rozwiazuje problem.  :D Wychodzac na slonce uzywamy do smarowania skory,
partii narazonych na promienie sloneczne, cieniutko olejem sezamowym.
Dodatkowo latem czesto robie kapiel ze slomy owsianej, reakcje alergiczne ustapily.

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 05, 2012, 09:52:54 »
Ingwer
dziękuję.Też lubię kąpiele w owsie,w słomie.Teraz nie mam.Moczę się w różnych ziołach,które mam i smaruję balsamami,olejkami,no i wit D.
Bardzo możliwe są braki wapna i pewnie wit D.Teraz musztarda po obiedzie,bo posiedziałam na słońcu i dlatego tak mnie obsypało.
Wyczytałam,że to fotodermatoza.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 06, 2012, 19:02:58 »
Najlepszy na fotodrematozę jest olej rokitnikowy (stosowany także przez kosmonautów).

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 07, 2012, 08:06:56 »
Halino,dzięki,warto wiedzieć.
Z tego co mam pod ręką,to olej z pokrzywy nie pomógł mi,ale za to kilkakrotne smarowanie mlekiem owszem.
Kąpiele w igiełkach sosnowych i innych ziołach.oraz nawilżanie też bardzo pomocne.Powoli mija mi ten zaogniony stan.

Offline nina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 08, 2012, 07:11:31 »
Witam
Ja od paru lat miałam chyba taki sam problem ale jeśli to uczuleniowe pomyślałam ,że wapno pomoże ( ja konkretnie kupiłam Calcenato, ale preparatów wapniowych jest dużo) po dwóch dniach wszystko zniknęło tylko niestety trzeba przez okres letni zażywać ;) bo kiedy przestałam problem wracał ..tak było poprzednimi laty ale teraz przerzuciłam się na białe ,zmiksowane skorupki od "szczęśliwych" kur i też działa :) Serdecznie pozdrawiam Nina